STAPPFULT: På varme sommerdager er Kadettangen i Sandvika fult av badeglade mennesker.
STAPPFULT: På varme sommerdager er Kadettangen i Sandvika fult av badeglade mennesker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Havforsker om badetemperaturene: – Kan gå mot ekstremår

Sommerferie gjør at mange har lyst til å ta seg en dukkert når temperaturene tillater det. Hvis finværet fortsetter, kan badeglade nordmenn glede seg til enda varmere vann.

– Jeg har testet temperaturen selv - det er jo kjempetemperaturer, sier sjefsforsker ved Havforskningsinstituttet (HI), Jan Erik Stiansen, når TV 2 ringer.

Stiansen er ikke alene om å ville teste vannet når temperaturene øker, og badeglade nordmenn gleder seg når gradene kryper oppover på badetermometeret.

Mange steder i landet er det blitt målt over 20 grader på badesteder, og hvis ting klaffer kan temperaturene fortette å øke.

– Skifter med vær og vind

Naturlig nok er vannets temperatur avhengig om det er kaldt eller varmt i luften. Dersom det er varmt og godt over en lenger periode, vil vannet varmes opp.

– Badetemperaturen skifter med vær og vind. Det kan fort snu helt opp mot fem grader bare på en dag, sier Stiansen.

Han anbefaler derfor alle som befinner seg et sted hvor det har vært varmt i en periode til å benytte seg av muligheten.

– Bare to dager frem i tid kan temperaturene være noen helt andre. Så hvis man kan, bør man absolutt bade nå før det eventuelt blir kaldere.

Avhengig av promillen

Sjefsforskeren mener det også er noen andre faktorer som kan avgjøre hvor kaldt badevannet er.

– Mange steder er temperaturene avhengig av om det er avrenning. Det vil si om det er renner vann fra fjellet, som gjør at fjorden kjøles ned. En fjord på Vestlandet som ikke har avrenning fra fjell blir derfor varmere enn en som har avrenning.

Mengden saltvann i vannet kan måles i promille, og Stiansen mener det er en ideell promille dersom man skal oppnå det varmeste vannet.

– Lenger utover i havet vil det være en høy promille av saltvann, mens vann som er blandet ut med ferskvann fra avrenning vil ha lav promille. Begge delene fører til at vannet blir kaldt, sier han og fortsetter:

– For at vannet skal kunne bli ordentlig varmt bør det måles på mellom 20 og 32 promille. Det gir nok det varmeste vannet.

De varmeste badestedene

Selv om temperaturene kan endre seg med hele fem grader i løpet av en dag ved værendringer, mener Stiansen at det er noen steder man kan bade som generelt er varmere enn andre.

– Oslofjorden har generelt høyre temperaturer jevnt og trutt. Det er en veldig skjermet fjord. Vestlandet og Sørlandet er veldig utsatt for vind og kyststrømmen.

Rundt klokken 14 torsdag ettermiddag er høyeste temperatur i Tinnemyra på Notodden, og er på hele 25,3 grader, ifølge Yr og Meteorologisk Institutt sin badetemperaturtjeneste.

Kaldest med 11 grader

Den kaldeste badetemperaturen er i dag målt i Telegrafbukta i Tromsø, og er på 11 grader.

KALDERE I NORD: Badetemperaturene rundt klokken 14 på torsdag.
KALDERE I NORD: Badetemperaturene rundt klokken 14 på torsdag. Foto: Havvarsel.no

Stiansen forklarer at Nord-Norge generelt har lavere badetemperaturer.

– Det er rett og slett fordi det ligger lenger nord. Det er kaldere lenger nordover, og vannet kjøles ned på vei opp dit, sier han.

– Kan bli ordentlig varmt i vannet

Forsker ved HI, Jon Albretsen, mener det de siste årene har blitt generelt varmere i vannet.

– Det er en klar tendens at det har blitt varmere i vannet de siste 30 årene. I 2018 og 2015 ble det målt opp mot 24 grader på én meters dyp. Det er veldig varmt. Hvis man måler inni fjordene kan det bli enda høyere, sier han.

Han mener at de høye temperaturene som har vært den siste tiden i deler av landet, kan love godt for badetemperaturene fremover.

– Når finværsperiodene kommer, så kan det bli ordentlig varmt i vannet. Hvis det fortsetter sånn her fremover, kan 2021 bli et ekstremt varmt år sammenlignet med de siste 100 årene, sier Albretsen.

Han påpeker derimot at det er vanskelig å forutsi om det er sannsynlig eller ikke.

– Å si noe om hvordan det blir lenger enn to uker frem i tid vil være veldig «spåkule-aktig». Værsituasjonen vil være veldig avgjørende for hvordan det blir med badetemperaturene.

Relatert