GRÅVÆR: Gråværet i nord slipper ikke tak. Det vil fortsatt være kjølig i tiden som kommer. Her tar nordavinden tak på Finnsæter i Hadsel i Nordland.
GRÅVÆR: Gråværet i nord slipper ikke tak. Det vil fortsatt være kjølig i tiden som kommer. Her tar nordavinden tak på Finnsæter i Hadsel i Nordland. Foto: Bjørn Eide / Storms fotokonkurranse

Vintervær fra Arktis på vei mot Norge:

Nå blir det kaldt, sludd og snø

Desto nærmere helgen vi kommer, desto mer faller temperaturene. Søndag faller de ytterligere. Da kommer kulden fra Arktis.

Et snev av vinter er på vei mot Norge, på nytt.

Snart er en firedel av mai unnagjort, men søndag melder vinteren sin ankomst igjen over hele landet.

I Nord-Norge, hvor vinteren ennå ikke har sluppet taket, må man nå vente enda lenger på våren.

I Sør-Norge må man nyte vårvarmen mens man kan.

Faller over 10 grader

Søndag kommer det nemlig kulde fra Arktis og legger seg over hele landet.

– I Sverige er det et kraftig lavtrykk, i Nord-Atlanteren er det et høytrykk. Mellom dem kommer det kald luft fra Arktis over hele Norge. Det er såpass kaldt at disse bygene som kommer, kommer som sludd helt ned i lavlandet, til dels også som snø, sier vakthavende meteorolog Roar Teigen i StormGeo til TV 2.

VÅR: Mens det er over en meter snø en rekke steder i Nord-Norge, er det vår her i Hardanger. Foto: Ranveig Marie Nesse / Storms fotokonkurranse
VÅR: Mens det er over en meter snø en rekke steder i Nord-Norge, er det vår her i Hardanger. Foto: Ranveig Marie Nesse / Storms fotokonkurranse

Snøen som kommer, vil nok ikke legge seg på bakken. Men det vil være hvitt i lufta av de bygene som kommer.

Foruten sludd og snø, faller også temperaturen betydelig, særlig på Østlandet. Der har gradestokken vist rundt 17 grader flere steder den siste tiden. Når kulden fra Artis kommer, er det ventet et temperaturfall på over 10 grader.

– Temperaturene stopper på 5-6 grader mange steder. Det er betydelig kaldere enn det østlendingene er vant til, sier Teigen.

Fram til søndag faller temperaturene jevnt og trutt, særlig i Sør-Norge.

Lite snøsmelting

I Nord-Norge blir ikke endringen like stor når kulden fra Artis kommer. Der er det allerede kjølig, og det er fortsatt vinter.

I Tromsø for eksempel er det fortatt over 1 meter snø, og det gjelder også en rekke andre steder.

– Generelt i Nord-Norge blir det mye bygevær framover, og søndag blir det kaldt. Sola er sterk på denne tiden av året, men det hjelper ikke på snøsmeltingen at det kommer kulde fra Arktis, sier meteorologen.

Snøsmeltingen i lavlandet i Nord-Norge vil være minimal, mens i høyden er det ventet at det vil komme enda mer snø.

Kald start på uken

Som følge av de kalde luftmassene fra nordpolen, starter neste uke kaldt i hele landet, før temperaturene stiger igjen utover uken.

– Særlig i Sør-Norge vil temperaturene stige utover neste uke. I Nord-Norge ser det ut til å fortsette å være kaldt, sier Roar Teigen.

Det kan derfor bli en kald 17.mai-feiring i nord.

Også i Danmark er det meldt snø og sludd i helgen, skriver dansk TV 2.

Været i Norge, og også Danmark, er i sterk kontrast til lenger ned i Europa. I byer som for eksempel Paris og Berlin er det meldt 20 grader ut uken.