HVITT DEKKE: Trafikken på E6 fra ut fra Oslo fredag ettermiddag. Det ventes en del snø på Østlandet fra fredag formiddag til lørdag kveld.
HVITT DEKKE: Trafikken på E6 fra ut fra Oslo fredag ettermiddag. Det ventes en del snø på Østlandet fra fredag formiddag til lørdag kveld. Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB scanpix

Vinterens første snø skaper problemer

Vinterens første snøfall, i lavlandet på Østlandet, skaper som vanlig problemer.

Statens vegvesen har store mannskaper ute for å salte og strø på Østlandet. Likevel skaper den første snøen som alltid trafikkproblemer.

E 6 ved Jessheim er delvis stengt ved 15-tiden fredag. Et vogntog har kjørt gjennom autovernet og blokkerer ett felt i hver kjøreretning.

Ulykken skaper lange køer på E 6.

Veitrafikksentralen opplyser at bilistene må regne med store forsinkelser i begge retninger.

Vogntoget sperrer mest for trafikk mot Gardermoen. Politiet oppfordrer bilistene til å følge med i speilene og hjelpe bilberger fram.

– Dette vil ta tid. Alternativ rute er via fylkesvei 1496 Trondheimsvegen, opplyser veitrafikksentralen.

Flere ulykker

Like før klokken 14 kolliderte tre biler i en tunnel på E 18 ved Holmestrand i Vestfold. Motorveien ble stengt i nordgående felt ved ulykkesstedet.

Ved 13-tiden ble også E 18 i en periode stengt ved Kråkstad utenfor Ski etter at tre biler var innblandet i et uhell. Heldigvis ble det ikke meldt om alvorlige personskader.

– Vi oppfordrer trafikantene til å avpasse farten etter forholdene og kjøre forsiktig, tvitrer Vegtrafikksentralen øst. De forsikrer at «alt av mannskap» er ute og jobber for å hindre trafikkuhell.

Farevarsel

Ifølge værvarslene fortsetter det å snø mange steder både fredag kveld og lørdag formiddag, men ikke i store mengder. Meteorologene har likevel sendt ut farevarsel.

Fra fredag formiddag til lørdag kveld er det varslet sludd og snø, lokalt 5-10 centimeter. Mest nedbør blir det øst for Oslofjorden og Mjøsa.

Dersom du er en av dem som jubler over hvitt dryss ovenfra, kommer meteorologene med en gladmelding.

– Det vil bli lett snøvær på hele Østlandet, av og på hele helgen. Men totalt sett snakker vi ikke om de store mengdene. Fra nå og fram til mandag morgen kan det totalt bli rundt 20 centimeter, sier vakthavende meteorolog Beathe Tveita ved StormGeo til TV 2.

Jevnt dryss

Snøen som daler ned over hovedstaden nå vil bre seg sakte nordover på Østlandet, samt vestover mot Telemark.

På ettermiddagen og kvelden er det også ventet snø nord for Mjøsa, samt vestover i Langfjella.

– Totalt blir det ikke store snømengdene, men det vil drysse jevnt, sier Tveita.

Mens Østlandet får mest snø i helgen, blir Vestlandet og Trøndelag værvinnerene.

SNØDRYSS: Vestlandet får en perfekt novemberhelg, med nysnø på toppene, sol og blå himmel. Her fra Aurlandsdalen i Sogn og Fjordane. Foto: Ingvill Drægni/ TV 2
SNØDRYSS: Vestlandet får en perfekt novemberhelg, med nysnø på toppene, sol og blå himmel. Her fra Aurlandsdalen i Sogn og Fjordane. Foto: Ingvill Drægni/ TV 2

Både Vestlandet og Trøndelag får fint og kaldt i helgen, med mye sol, sier meteorologen.

Uvanlig kaldt

Reiser man lenger nordover blir det stadig mer skyer.

Nord-Norge kan vente oppholdsvær og perioder lettskyet. Mens opp mot Nordkapp kan vente seg enkelte snøbyger det kommende døgnet.

Temperaturmessig er det ganske kaldt. Siste døgnet har det vært svært kaldt i på Hardangervidda, med ned mot 25 kalde grader.

– Det er spesielt kaldt nå til denne årstiden å være. Årsaken til dette er at lavtrykkene over lang tid nå har tatt en sørlig bane. Noe som gjør at vi har fått kalde vinder fra nord noen dager. Denne kjølige værtypen vil fortsette også inn i helgen, mens utover i neste uke kommer nok temperaturen til å stige noe, sier Tveita.

Litt mildere neste uke

Tidlig i neste uke ser meteorologen et lavtrykk som kommer inn nord av Skottland og inn i Nordsjøen.

Dette lavtrykket tar en mer nordlig bane enn tidligere, noe som fører til at vi får en litt mildere luft i fra sør.

– Det vil fremdeles bli kaldt, men på Vestlandet kan temperaturene i midten av neste uke komme opp i 4-5 plussgrader uten de kalde nettene vi har nå. På Østlandet vil denne temperaturøkningen føre til at nedbøren kommer i form av sludd eller regn rundt tirsdag. Denne værsituasjonen kan gi utfordrende kjøreforhold på Østlandet tirsdag, sier Tveita.

Været påvirker humøret ditt

Studier har faktisk vist at hele 40 prosent av variasjonen i folks humør kan knyttes til vær.

Professorene Leif E. Hem og Nina M. Iversen har kartlagt hvordan været påvirker oss. Nylig publiserte de en artikkel som viser at været påvirker oss er enn vi tror.

Hvorfor er været så viktig for oss?

Professor i psykologi, Andy Niemiec, hevder at dette har med menneskenes evolusjon å gjøre. Våre forfedre levde tett på naturen og var avhengig av å søke ly for vær og vind for å overleve.

Selv i dagens samfunn, der vi i mindre og mindre grad eksponeres for dårlig vær fordi vi i større grad oppholder oss inne der inneklimaet kan styres, lar vi været styre våre planer.

Blir det sol til helgen, tar vi kanskje en tur på hytta. Pøser regnet ned i juli, hopper vi kanskje på en tur til Syden. Bader terrassen i sol og varme, får man kanskje lyst på grillmat og kald drikke. Været ser fortsatt ut til å påvirke oss, enten vi liker det eller ikke.