LYN: Prikkene på kartet indikerer hvor det har vært lynnedslag de siste 20 minuttene. Slik var oversikten klokken 16.45 søndag.
LYN: Prikkene på kartet indikerer hvor det har vært lynnedslag de siste 20 minuttene. Slik var oversikten klokken 16.45 søndag. Foto: StormGeo

Torden, regn, hagl og vind på vei inn over Sør-Norge

Det er fremdeles godt og varmt i landet, men høytrykket over oss er i ferd med å bli mer ustabilt, og tordenbyger har kommet inn over Sør-Norge.

Etter rekordvarme i flere dager får deler av landet et sommerlig tordenvær søndag kveld. Et kraftig tordensystem ligger over Gøteborg og Danmark, og dette er nå på vei inn mot Norge.

Allerede søndag ettermiddag var tordenskyene inne over Sør-Norge, og de har tiltatt utover kvelden.

Lyn, torden og vind

Søndag kveld tordner det godt flere steder på Østlandet og Sørlandet. I Vestfold og Telemark har kraftig regn og vind feid over solfylkene. Kraftige vindkast har blåst takstein av tak, og fått trær til å falle.

I Oslo melder politiet at trær har falt overende ved påkjøring fra Rv159 til E6 og på Veitvet.

Tordenværet ga også trøbbel for Norway Cup. Kampen mellom Jotun og Varden måtte avbrytes da uværet skylte over Ekebergsletta like før klokka 21.

Det var en fra Norway Cups arrangørkomité som tok avgjørelsen om å stoppe kampen.

– Tordenværet var for nær banen til at vi kunne fortsette, sa dommeren.

Tidligere søndag kveld ble det meldt om brann i trafo og trær som ligger over strømledninger på Jomfruland ved Kragerø.

I Drangedal i Telemark rykket brannvesenet ut etter melding om røykutvikling i skogen etter lynnedslag.

Sjekk hvor det lyner i sanntid her

– Tordenskyene har en vestlig retning, så det blir Agder og Rogaland som kommer til å merke dette mest, sier vakthavende meteorolog i StormGeo, Frode Håvik Korneliussen, til TV 2 søndag ettermiddag.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på gult nivå for områdene Agder og Telemark. Det forventes kraftige regn- og haglbyger sammen med tordenværet.

Selv om tordenskyene kan legge en demper på temperaturen, kommer det fortsatt til å være godt og varmt i landet et par dager til.

Varmt, men ustabilt

Meteorologene sitter fortsatt og følger med på om enda flere temperaturrekorder kan bli slått. Nærmest ligger Mosjøen i Nordland – der har det vært 34 grader søndag.

– Det kan bli 30 grader flere steder noen steder mandag. Men høytrykket over oss blir litt mer ustabilt og det kan gi oss noe nedbør og tordenbyger, sier Korneliussen.

Fra tirsdag ettermiddag kommer det kjølig luft med fare for kraftige tordenbyger og nedbør på Vestlandet, og kraftige vindkast i forbindelse med bygene.

Lynsesong

60 prosent av alle skader etter lynnedslag i Norge skjer i ukene som ligger foran oss. Ifølge tall fra Finans Norge koster dette oss flere titalls millioner kroner hvert år.

Øystein Øren i Frende Forsikring er brannekspert. I en pressemelding sier han at lynet kan skade alt som er koblet til en stikkontakt.

– Det betyr at en lader som står i veggen kan bli ødelagt selv om mobilen din står på lading, sier branneksperten. Han ber derfor nordmenn huske på å trekke ut ladere fra støpselet når det smeller som verst.

TVer, internett-rutere og PCer er spesielt utsatt, så det kan være lurt å trekke ut kontakten.

Temperaturskifte onsdag

Den store temperaturendringen kommer imidlertid onsdag. Temperaturen synker betraktelig, og to møtende nedbørsområder gir risiko for voldsom nedbør.

– Prognosen vingler litt for hvor denne fronten vil treffe, så dette er noe vi må følge med på, sier Korneliussen.