Fuglevik  20150813.
Endelig sommer. Herlig kveldsbad i Fuglevik i Rygge for Hannah (6 år) torsdag kveld. 
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
NB! Modellklarert for redaksjonell bruk
Oslo  20160711.
Mange personer ble overrasket av kraftig regnvær i Oslo mandag. Mann og kvinne med paraply i ellers folketom gate.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Fra 25° til 10°: – Det blir en ganske stor kontrast

Helgens varme temperaturer holder seg ikke i uken som kommer, men sommerhåpet er ikke ute enda.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helgeværet har ført til den varmeste tropenatten på 86 år, og varmerekorder har blitt slått over en lav sko flere steder i landet.

– Varmen som har vært i helgen har vært ekstremt. Varmerekordene har ikke bare blitt slått, men knust, konstanterer vakthavende meteorolog Cecilie Villanger i Storm.

Meteorologen sier det slett ikke er normalt at så mange varmerekorder slås to somre på rad.

Søndagen holder tritt med de dagene som har vært, men godværet holder ikke lenge.

Meteorolog Villanger kan fortelle at den voldsomme varmen er på retur.

Ti grader

Allerede mandag begynner været å balansere seg i store deler av landet. På Østlandet og i Trøndelag vil de gode temperaturene holde seg litt til, og det kan ventes rundt 25 til 28 varmegrader.

På Vestlandet holder temperaturene seg rundt 25 grader, med muligheter for litt nedbør. I Sør-Norge kan det ventes ettermiddagsbyger med torden i indre strøk.

I Nord-Norge synker temperaturene litt, men kan karre seg opp mot 20 grader i Nordland. Fra Nordland og nordover endres værbildet brått.

– I Finnmark vil gradestokken slite hardt med å komme over ti grader. For finnmarkværingene vil det være en ganske stor kontrast fra været som har vært hittil, sier Villanger.

Kulden drar sørover

Fra mandag blir det kjølig i hele Finnmark og store deler av Troms, med spredt nedbør i i Finnmark. Den første dagen i uken tar også med seg en kraftig vind, og både Troms, Lofoten og Vesterålen kan vente stiv kuling.

– Det er kjølig vind, og derfor synker også temperaturene. Luftmassen kommer fra nordpolen, så det er et ganske kraftig høytrykk, forteller meteorologen.

Fra tirsdag brer de kjølige luftmassene seg sørover. Nordland, Trøndelag og store deler av Østlandet kan derfor forvente maksimum 15 grader.

– Fra Trøndelag og videre nordover er det oppholdsvær. Vinden i Troms og Nordland vil gradvis avta utover kvelden på tirsdag, sier Villanger.

Kraftige regnbyger

Sørlandet og Vestlandet vil ligge i overkant av 20 varmegrader, men det kan likevel ikke forventes strålende sol i den sørlige halvdelen av Norge tirsdag.

– Det kommer inn en del skyer, og et nedbørsområde vil prege hele landsdelen. På Vestlandet blir det en del torden og kraftige regnbyger fra ettermiddagen av, forteller meteorologen.

– Det kan bli heftig. Det vanskelig å si hvor mye nedbør det vil bli, men det vil nok komme i kombinasjon med både kraftige vindkast og torden.

Varmen kryper opp

Onsdag vil det henge igjen litt nedbør i Sør-Norge, mens det fortsatt kan være kraftige byger på Sørlandet og Vestlandet.

– Resten av Norge får oppholdsvær og en god del sol. Unntaket er lengst nord i landet, hvor det er litt mer skyet, sier Villanger.

Sør-Norge får en maksimaltemperatur mellom 16 og 17 grader, mens det antakeligvis vil bli litt varmere på Østlandet og nord på Vestlandet. Der kan det komme opp mot 20 grader.

Trøndelag kan få i overkant av 20 grader, mens det vil ligge rundt ti til 12 grader i nord.

Sommeren ikke over

Det vil mest sannsynlig fortsatt være ganske kjølig lengst nord i landet resten av uka, ettersom de får en påfyll av den kalde luftmassen.

– I Nordland og Trøndelag vil det stige litt igjen på slutten av uka, og det spås i overkant av 20 grader. Det samme gjelder forsåvidt resten av landet, og det blir en mer normal og norsk sommer.

– I Sør-Norge kommer nok temperaturene opp mellom 20 og 25 grader opp mot helgen. Så sommeren er ikke over for oss enda, avslutter meteorologen.