VÅR I LUFTA: Vårjevndøgn innebærer at dagene fremover blir lenger enn nettene. Bildet er tatt i Oslo denne uken.
VÅR I LUFTA: Vårjevndøgn innebærer at dagene fremover blir lenger enn nettene. Bildet er tatt i Oslo denne uken. Foto: Anders Eid

Endelig! Nå vinner sola over mørket

Vårjevndøgn: Nå blir dagene lenger enn nettene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mars er årets første vår-måned, men de gode vårtemperaturene har så langt latt vente på seg.

I dag er det imidlertid ventet sol og temperaturer helt opp mot 15 grader langs kysten på Sør- og Østlandet.

– Her kan man få skikkelig vårvarme i dag. Vi har vestavind og solen har begynt å ta litt. Østlandet og Sørlandet ligger gunstig til for å få temperaturer opp mot 15 grader i dag. Torsdag blir også bra, men temperaturene kan bli noe lavere enn i dag, sier vakthavende meteorolog i StormGeo, Isak Slettebø til TV 2.

Vestover og nordover ser det imidlertid langt gråere ut.

Likevel er 20. mars kanskje en bedre dato for å markere startskuddet for våren her til lands.

I dag er det nemlig vårjevndøgn, det vil si at dag og natt er tilnærmet like lange. Formelt inntreffer dette klokken 22.58 norsk tid i kveld.

Vårjevndøgn

Jorden snurrer rundt sin egen akse en gang i døgnet, samtidig som kloden vår går langsomt rundt Solen.

Det er den runden som tar et helt år.

AKSEN HELLER: Her kan du se hvordan jordaksen heller ved vintersolverv, vårjevndøgn, sommersolverv, og høstjevndøgn. Figuren er hentet fra boken Solen - vår livgivende stjerne av Paal Brekke.
AKSEN HELLER: Her kan du se hvordan jordaksen heller ved vintersolverv, vårjevndøgn, sommersolverv, og høstjevndøgn. Figuren er hentet fra boken Solen - vår livgivende stjerne av Paal Brekke.

Om vinteren tipper aksen bort fra Solen her nord. Så mye, at solen ikke kommer over horisonten aller lengst nord; det er mørketid.

I dag, på vårjevndøgn, står aksen rett opp i forhold til Solen. Den skinner rett over ekvator, og dag og natt er like lange på hele kloden.

Jordaksen står litt på skrå i forhold til den banen vi følger rundt Solen.

Dagen er 6 timer lenger

I dag vil dagen vare 12 timer og 11 minutter lang i Sør-Norge – altså 22 minutter lenger enn natten.

Nordover vil dagen være et par minutter lenger.

Årsaken til dette, er at dagen starter på det tidspunktet solskiven titter over horisonten, og ikke slutter før solen er helt under horisonten igjen.

LENGDEN PÅ DAGEN: Slik varierer daglengden gjennom året i Bergen. Endringen fra dag til dag er størst ved jevndøgnene, og minst når solen snur. Illustrasjon: storm.no
LENGDEN PÅ DAGEN: Slik varierer daglengden gjennom året i Bergen. Endringen fra dag til dag er størst ved jevndøgnene, og minst når solen snur. Illustrasjon: storm.no

I tillegg bøyer atomosfæren lyset fra solen, slik at solen «løftes» litt opp. Den effekten er størst nord og sør på kloden, der solen står lavest på himmelen, i følge Time and Date.

I dag sto solen opp kl 6.19 i Oslo, og dagen i dag vil være 6 timer og 18 minutter lenger enn ved vintersolverv (21. desember), når dagen er på det korteste. I nord, der man har mørketid, er det naturligvis snakk om mye større forskjeller.

Hvor lang dagen er, kan du selv sjekke på Storm.no.

Lysere og lysere

I tiden fremover vil det dagene bli lenger og lenger, med lysere morgener og kvelder, helt frem til sommersolver den 21. juni.

Da vil det ubønnhørlig gå mot mørkere tider igjen, men det skal vi ikke fokusere på nå.

Tenk heller på dette:

1. april vil dagen vare 13 timer og 17 minutter i Oslo. Én måned senere er dagen 15 timer og 58 minutter, mens ved sommersolverv 21. juni er dagen på hele 18 timer og 50 minutter. Da vil sola stå opp kl. 03.53 og gå ned kl 22.43.

– Kan man si at våren er kommet for fullt i lavlandet nå?

– Man sier at det er vår når gjennomsnittstemperaturen gjennom et døgn er over null grader, men det jeg forbinder med vår er et mer stabilt oppholdsvær i tillegg til høyere temperaturer. Hvis det er det man ser etter, så er vi fortsatt inne i et vinter eller høstvær-regime fordi lavtrykkene dominerer, sier meteorolog Slettebø

Snø i mai?

Slettebø sier at han ikke ser noen tegn på at det vil bli snøfall i lavlandet i Sør-Norge med det første, men det kan ikke utelukkes at man kan få nye runder med snø.

I 2017 fikk man snø på Østlandet så sent som 11. mai, og også i fjor opplevde man snøfall i midten av mai.

Yr.no har utarbeidet en tabell som viser når normaltemperaturen i snitt bikker null grader utvalgte steder i Norge.

I Oslo skjer dette statistisk sett 17. mars, mens folk i Tromsø (11. april), Geilo (22. april) og Kautokeino (4. mai) må smøre seg med tålmodighet.

På Vestlandet vil man kanskje finne at døgnmiddeltemperaturen ligger over null gjennom hele året, slik som i Bergen og Stavanger. Disse stedene har derfor ikke vinter, statistisk sett, skriver Yr.

PS: Et sted på kloden opplever årets eneste soloppgang i dag. På Nordpolen går mørketid rett over i midnattsol. Her holder solen seg over horisonten helt til høstjevndøgn den 22. september. Da skjer årets eneste solnedgang.