SNØSJOKK: Folk i Sørøst-Norge risikerer å våkne til et lignende syn onsdag morgen. Meteorologen oppfordrer folk til å beregne ekstra god tid.
SNØSJOKK: Folk i Sørøst-Norge risikerer å våkne til et lignende syn onsdag morgen. Meteorologen oppfordrer folk til å beregne ekstra god tid. Foto: Pedersen, Terje / NTB Scanpix (arkivfoto)

Nå braker det løs:

Tolv heftige timer kan gi snø-rekord

Det er forventet store mengder snø på Østlandet tirsdag kveld og i natt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ligger et kraftig uvær mellom Island og Skottland som er på vei inn mot Norge som vil gi store nedbør i form av snø på Østlandet.

Uværet mellom Island og Skottland har fått navnet «Gareth».

– Lavtrykkfrontene kommer nå over Norge, som gir nedbør i hele Sør-Norge. På kysten kommer det som regn, men på innover landet mot Oslo og Østlandet vil det komme store mengder snø, sier Olav Krogsæter, meteorolog ved StormGeo.

– De neste 12 til 15 timene vil det snø kontinuerlig på østlandet. Noe som gjør at det kommer ganske mye snø, forteller meteorologen.

Ny snørekord?

Meteorologen forteller at folk MÅ belage seg med på å bruke ekstra tid på måking og biltrafikken onsdag morgen.

– Vi kan forvente oss rundt 40 centimeter med snø enkelte steder i indre strøk. Frem mot midnatt vil det komme rundt 20 centimeter med snø i Oslo-området. Noe som gjør at folk må ta frem skuffa onsdag morgen, opplyser Krogsæter.

Meteorologisk institutt opplyser at det største snøfallet i Oslo-området i mars er på 44 centimeter. Den rekorden kan ryke det kommende døgnet.

– Det kan nærme seg opp mot rekordmålingene. Det spørs også litt på hvor tung snøen er. Om det holder seg på minussiden, er snøen lett, og snødybden lengre. Jeg tviler på at det kan ta førsteplassen, men det kan nærme seg, sier Krogsæter.

SNØ, SNØ, SNØ: Den forventede snø-situasjonen siste seks timer ved midnatt natt til onsdag. Den mørke flekken tyder på at folk rundt Hvittingfoss kan få svært mye snø.
SNØ, SNØ, SNØ: Den forventede snø-situasjonen siste seks timer ved midnatt natt til onsdag. Den mørke flekken tyder på at folk rundt Hvittingfoss kan få svært mye snø.

Farevarsel på veiene

Snømengdene kan føre til trafikale problemer.

Yr.no har sendt ut gult farenivå på vanskelige kjøreforhold i Østfold, Oslo, Akershus, Buskerud og Vestfold. I tillegg er det sendt ut gult varsel i Agder, Telemark, Vestfold og Østfold på grunn av mye snø.

– Været vil absolutt påvirke trafikken. Alle veiene i indre og ytre strøk vil nok få trafikkproblemer på grunn av snøværet, forteller meteorologen.

Ifølge meteorologen vil snøværet gi seg i Oslo på morgenkvisten. Lenger nord vil det holde på utover dagen.

– Nedbøren vil stoppe gradvis utover på morgenkvisten i Oslo-området. Nord for Oslo vil det det vare litt lenger, men gradvis avta utover ettermiddagen, sier meteorologen.

Stengte fjelloverganger

Vegtrafikksentralen opplyser tirsdag ettermiddag at det er forventet vanskelige kjøreforhold. Vogntog oppfordres om å legge på kjetting.

Blant annet er fjellovergangene Hemsedalsfjellet, Hol-Aurland, Vikafjellet og Tyin stengt.

I Nord er det forventet lite nedbør, men Nordland kan forvente seg kraftige vindkast.

– Nordland og nordover er det ikke forventet mye snø. Men de vil få kraftige vindkast opp mot storm, sier Krogsæter.