Full storm sammen med stormflo og temperaturskifte, kan føre til vanskeligheter i trafikken fredag.
Full storm sammen med stormflo og temperaturskifte, kan føre til vanskeligheter i trafikken fredag. Foto: StormGeo

Meteorologen advarer:

Full storm, glatte veier, stormflo, høye bølger og skredfare

Stormsenteret treffer Midt- og Nord-Norge torsdag – så blir det bare verre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uværet starter torsdag. Det øker på til liten storm fra Møre og Romsdal og nordover torsdag og øker på til full storm.

Full storm

Vindretningen gjør at man trolig unngår rødvarsling av ekstremvær, men totalbildet er likevel skikkelig ruskete, og det kan bli store utfordringer for biltrafikk, ferjer og flytrafikken.

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for de tre nordligste fylkene.

– Det blir full storm natt til fredag. Stormen kommer først inn nord for Trondheimsfjorden og Nordland, og brer seg inn i Troms og Finnmark ut over fredagen, sier vakthavende meteorolog i StormGeo, Roar Inge Hansen.

Stormflo

Det kan bli mye sjø ute i havet, og bølgene vil nok slå innover land og gi høy vannstand. Meteorologen sier det er fare for stormflo.

– Bidraget fra månen er sterkest noen få dager etter nymåne og fullmåne, og det var nymåne den sjette januar, sier Hansen.

Pålandsvind står rett på og det kraftige lavtrykket fører til høyt tidevann, kombinert med effekten fra månen kan det føre til stormflo.

– Natt til fredag inntreffer flo sjø mellom 3 og 4 på natten, samtidig som stormen er på sitt verste, det er absolutt grunn til å advare mot den floen natt til fredag, sier Hansen.

Vind målt til 20 m/s ved Saltstraumen i Bodø torsdag ettermiddag. Politiet og meteorologer ber folk være ekstra varsomme når stormen i kveld treffer kysten av Nord-Norge med full styrke.
Foto: Statens vegvesen / NTB scanpix
Vind målt til 20 m/s ved Saltstraumen i Bodø torsdag ettermiddag. Politiet og meteorologer ber folk være ekstra varsomme når stormen i kveld treffer kysten av Nord-Norge med full styrke. Foto: Statens vegvesen / NTB scanpix Foto: Statens Vegvesen

Samtidig er snøskredfaren er overhengende. Varsom.no melder om ekstrem stor snøskredfare i Nord-Norge og på Svalbard.

Veier, ferjer og fly

Det blir mildvær på torsdag formiddag med opp mot fem plussgrader, før det går over til å bli kjøligere igjen. Det kan gi såpeglatte veier der det ligger snø.

Regn som går over til snø sammen med vind i storm styrke kan skape trøbbel både på veiene, for fergetrafikken og flytrafikken.

– Jeg tror det blir store problemer på fredag i alle fall, kan hende det starter litt torsdagen, sier den erfarne meteorologen.

– Det blir snøstorm fredag, men det er snakk om snøbyger og ikke kontinuerlig snøfall, sier han.