I juni badet Sør- og Østlandet i sol og sommervarme, samtidig som Nord-Norge slet seg gjennom en av de kaldeste og våteste juni-månedene som er registrert.
Både på Østlandet og på Sørlandet endte middeltemperaturen i juni to-tre grader over det normale; en av den varmeste de siste 25-30 årene.
TEMPERATUR: Avvik fra normalen. De grå søylene er i fjor

Fra Trøndelag og nordover var det kaldere enn normalt, nær to grader under i deler av Nord-Norge. Unntaket var kysten av Øst-Finnmark, som endte oppunder en grad varmere enn normalt.
I Tromsø har det ikke vært kaldere i juni siden 1993. Den eneste juni-måneden som kan måle seg de siste 25 årene, er juni 2010.
Vått også
I Sør-Norge sør for Trondheimsfjorden var juni knusktørr, og vi slet med vannmangel og stor skogbrannfare. Lenger nord var det vått. Store deler av Nord-Norge fikk mer enn dobbelt så mye nedbør som normalt.
Tromsø satt ny lokal nedbørsrekord for juni med 133 mm, og da snakker vi om målinger som går helt tilbake til 1872.
NEDBØR: I prosent av normalen

Både Tromsø og Bodø hadde 28 nedbørdøgn i juni, altså kun to døgn uten regn. Kontrasten til Oslo og Bergen var stor. Søringene kunne droppe paraplyen i henholdsvis 20 og 16 dager.
Rekordvarm
Mai endte rekordvarm, og sør i landet holdt varmen inn i juni.
Høytrykk over Sør-Norge sørget for fint og varmt vær på Sør- og Østlandet. Mange så 30-tallet på termometeret. Den 3. juni ble det målt 32,9 grader i Drammen. Natten etter var det tropenatt på Lyngør fyr med 20,4 grader i minimumstemperatur, den eneste tropenatten i juni.
Årsaken til den store kontrasten var at lavtrykkene som kom inn fra Island gikk mot Nord-Norge og videre inn i Barentshavet. Med seg hadde de kald vestavind med regn- og sluddbyger. Den kalde luften bredde seg gradvis sørover, og natt til den 6. juni ble det målt utrolige 4,1 minusgrader i Rena i Hedmark.
Endelig regn
Den 11. juni kom et lavtrykk endelig inn over Sør- og Østlandet med regn som dempet litt på skogbrannfaren. Vestlandet slapp unna regnet noen dager til, men fra 14. juni tok lavtrykkene fra Atlanterhavet en litt sørligere bane og rammet også Vestlandet.
I perioder blåste det kraftig fra sørvest og regnet bøttet ned. Den 15. juni blåste det storm nord på Vestlandet, og på Gullfjellet i Hordaland falt det hele 93 mm nedbør på ett døgn.
Kjøligere
Den siste halvdelen av juni holdt været seg fint sør- og østpå, med temperaturer oppunder 20 grader. Unntaket var 18. juni, da kraftige regnbyger gjorde det skikkelig vått lokalt.