Saudi-Arabia sender ikke kvinner til London-OL

Det har presidenten for landets olympiske komité bestemt.

Reema Abdullah, spiller på kvinnefotballaget  Jeddah Kings United i Saudi Arabia. Saudi Arabia, Qatar og Brunei er de eneste landene i verden som ikke sender kvinnelige utøvere til OL.  (Foto: Anonymous/Ap)
Reema Abdullah, spiller på kvinnefotballaget Jeddah Kings United i Saudi Arabia. Saudi Arabia, Qatar og Brunei er de eneste landene i verden som ikke sender kvinnelige utøvere til OL. (Foto: Anonymous/Ap)

Prince Nawaf bin Faisal, som leder den olympiske komiteen i landet, sier likevel at dersom kvinner fra landet hans vil være med i OL, så har de frihet til å stille på egen hånd, men han og komiteen hans «vil påse at deltakelsen deres ikke kommer i konflikt med landets sharialover».

– Vi har ikke tenkt å sende noen kvinner fra Saudi-Arabia til OL eller noen andre internasjonale mesterskap, sa prinsen på en pressekonferanse i Jeddah onsdag. Han gjentok det han har sagt tidligere; at det offisielt kun bli snakk om å ta ut mannlige utøvere fra Saudi-Arabia til OL.

– Det er hundrevis, for ikke å si tusenvis, av saudiarabiske kvinner som deltar i sport, men det skjer helt privat, forteller bin Faisal. Han understreker at landets olympiske komité ikke bryr seg om hva kvinner driver med på egen hånd.

Slik det ser ut nå kommer den 18 år gamle sprangrytteren Dalma Malhas til å bli Saudi-Arabia eneste kvinnelige deltaker i London-OL, skriver saudiarabiske medier.

Saudi-Arabia, Qatar og Brunei er de eneste landene i verden som ikke sender kvinnelige utøvere til OL. Det er blitt kraftig kritisert av blant andre Anita DeFrantz, som leder kvinnekomiteen i Den internasjonale olympiske komiteen (IOK).

Qatar, som er en av søkerne til OL-arrangementet i 2020, har allerede opphevet forbudet mot kvinnelig deltakelse i OL, men Saudi-Arabia og Brunei henger fortsatt igjen i sin konservative tenkemåte på dette feltet.

(©NTB)

Medlemmer av det første saudiarabiske basketballaget, Jeddah United. (Foto: -/Afp)
Medlemmer av det første saudiarabiske basketballaget, Jeddah United. (Foto: -/Afp)

Mer innhold fra TV 2