– Boksing er farlig, selv med hjelm

Forskere og leger gir amatørboksingen en ny kilevink. En svensk undersøkelse viser at amatørboksere kan få varige hjerneskader.

Boksing Andreas Evensen (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix)
Boksing Andreas Evensen (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix)

Det er den medisinske komiteen i Det svenske bokseforbundet som har tatt initiativet til denne undersøkelsen, som avisen Göteborg-Posten også har vært med på, og konklusjonene skal være temmelig klare.

30 svenske amatørboksere var med i undersøkelsen. De hadde alle bokset minst 47 kamper. Alle bokserne ble undersøkt både en uke etter at de hadde vært i kamp, og deretter var de gjennom en ny undersøkelse etter en hvileperiode på to uker.

Les også: Chisora må gå i sinneterapi

80 prosent av alle bokserne viste tegn på hjerneskade en uke etter at de hadde bokset kamp, og 20 prosent av de undersøkte bokserne viste tegn på dette etter at de hadde vært gjennom en hvileperiode, står det i rapporten etter undersøkelsen.

I Norge er det krefter som slåss for å få opphevet forbudet mot proffboksing. Til nå har medisinske argumenter vært brukt for å forhindre en opphevelse av denne loven. Den svenske undersøkelsen kan gjøre at tilhengerne av proffboksing i Norge går en tyngre tid i møte. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2