WADA forbyr xenon-gass

Verdens antidopingbyrå (WADA) satte søndag xenon- og argon-gass på listen over forbudte stoffer. Inhalering av disse gassene kan være prestasjonsfremmende.

TESTER: Unge russiske idrettsutøvere blir her testet med
edelgassen xenon, og hvilken effekt den har på idrettsprestasjonene. FOTO:
Skjermdump Russia Today.
TESTER: Unge russiske idrettsutøvere blir her testet med edelgassen xenon, og hvilken effekt den har på idrettsprestasjonene. FOTO: Skjermdump Russia Today.

Det er blitt hevdet at russiske eliteutøvere har brukt xenon som et hjelpemiddel fra OL i Aten i 2004. De brukte også denne gassen i forbindelse med OL på hjemmebane i Sotsji i vinter. Der vant russiske utøvere 13 gullmedaljer.

Inhaleringen av xenon-gass fremmer produksjonen av naturlig EPO i kroppen. Dette påvirker de røde blodcellene direkte og gir seg utslag i forbedrede prestasjoner.

– Den meldingen vi sender til alle utøvere er klokkeklar. Disse gassene (xenon og argon) blir ført opp på forbudslisten, sier WADA-president Craig Reedie. Han sier at dersom noen skulle være i tvil, så er det bare å holde seg unna stoffer som dette.

WADA-styret godkjente enstemmig å forby de to gassene, så forbudet trer automatisk i kraft i løpet av 90 dager. At det tar tre måneder å innføre forbudet er gjort for at nasjonale antidopingbyråer skal få anledning til å innføre forbudet i sitt lov- og regelverk.

WADA-styret uttrykte også skuffelse over spanske myndigheters håndtering av Operasjon Puerto-saken. Dopingnettverket rundt legen Eufemiano Fuentes ble avslørt i 2006. En rekke profilerte syklister var blant kundene til Fuentes. Også fotballstjerner, tennisspillere og andre utøvere skal ha fått behandling av den dopingdømte legen.

Politiet fant i sin tid over 200 blodposer i Fuentes' klinikk. Retten i Madrid besluttet først at disse skulle ødelegges, men anklagerne vil også anke denne avgjørelsen slik at antidopingmyndigheter kan få undersøke blodposene.

– Mangelen på fremgang i saken sender feil signal til rene utøvere over hele verden, skriver byrået. (©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2