Nye røde tall for Cykleforbundet:

Vurderer å kutte sportssjef for å spare penger

De økonomiske problemene fortsetter i Norges Cykleforbund (NCF). Nå må stillinger kuttes – sportssjef Hans Falk kan være ferdig.

SYKKELTOPP: Hans Falk har vært sportssjef i Norges Cykleforbund i ti år. Nå gjør økonomisk trange tider at han snart kan stå uten jobb. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2
SYKKELTOPP: Hans Falk har vært sportssjef i Norges Cykleforbund i ti år. Nå gjør økonomisk trange tider at han snart kan stå uten jobb. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2

Forbundet endte i fjor med med 4,5 millioner i underskudd.

I år tilsier prognosene at det igjen blir røde tall, denne gangen på cirka en halv million.

Sykkelpresidenten legger ikke skjul på at det kan få konsekvenser for de ansatte.

– I prosessen med å legge strategi og budsjett, så er bemanningssituasjonen noe vi ser på, sier Jan-Oddvar Sørnes.

ØVERSTE LEDER: Jan-Oddvar Sørnes er president i Norges Cykleforbund. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB
ØVERSTE LEDER: Jan-Oddvar Sørnes er president i Norges Cykleforbund. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB

TV 2 er kjent med at forbundet vurderer å kutte flere stillinger, deriblant sportssjefstillingen. Den innehas av Hans Falk (65), som har hatt jobben siden 2013.

På de årene har Norge tatt en rekke medaljer på både senior - og aldersbestemt nivå i EM og VM.

Falk ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2. Falk fikk i fjor høst akutt leukemi, men har, etter en rekke operasjoner, gradvis kommet seg tilbake igjen i jobb i 2023.

Vurderer egenandel for utøvere på mesterskap

– Det hadde vært veldig trist. Han har gjort en god jobb, så det hadde vært synd å kutte en som har et så godt overblikk over norsk sykkelsport, sier Mads Kaggestad, TV 2s sykkelekspert.

Han mener å kutte en sportssjefrolle betyr én ting:

– Når man begynner å kutte i det sportslige, så viser det bare hvor dårlig det står til med økonomien. Det blir brannslukking.

BEKYMRET: Sykkelekspert Mads Kaggestad. Foto: Aleksander Myklebust / TV 2
BEKYMRET: Sykkelekspert Mads Kaggestad. Foto: Aleksander Myklebust / TV 2

Om forbundet skal fortsette uten en sportssjef, er det ventet at oppgavene, som å ta ut ryttere til mesterskap, i stor grad vil falle på landslagssjefene som er ansatt i forbundet.

– I budsjett - og strategiprosessen vurderes samtlige funksjoner, også sportssjefrollen. Samtidig ser vi på alternative måter å løse en del oppgaver på, og det vil også spille inn når vi tegner det nye organisasjonskartet, sier Sørnes.

Sykkelpresidenten kan heller ikke utelukke at den pressede økonomien vil gå utover utøverne.

– Styret må ta en total gjennomgang av alt vi driver med. I en slik prosess vil ingenting være fredet, heller ikke aktivitet. Men målsetningen er hele tiden at det i minst mulig grad skal gå utover det aktive, forklarer han.

Et alternativ som vurderes er at utøvere som blir tatt ut til mesterskap står for en del av kostnaden selv.

– Vi praktiserer dette allerede i noen grener, som BMX og terreng, og vi vurderer å innføre dette også i andre grener. Det vil også være naturlig med dialog om dette med regioner, klubber og utøverne selv. Et godt utgangspunkt vil være å legge mest til rette for de som har størst utfordringer med å ta kostnaden selv, sier Sørnes.

– Alarmklokkene i NIF går om det vedvarer

Sørnes nevner flere faktorer som har påvirket forbundets økonomi negativt: den generelle prisveksten, mindre sponsorinteresse, den svake kronen, dyrere utenlandsreiser, og færre som sykler ritt, som igjen gir lavere lisensinntekter.

I tillegg er det en kjent sak at forbundet har blitt skadelidende etter den økonomiske fadesen som Sykkel-VM i Bergen 2017 ble. Forbundet står blant annet fortsatt i gjeld til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Ved utgangen av 2022 var gjelden på 6,5 millioner kroner.

– Det er et viktig poeng at dersom vi ikke foretar oss noe, så vil situasjonen fremover bli enda vanskeligere. Videre støtter vi oss til sportslige råd fra Olympiatoppen i denne prosessen, sier Sørnes.

Han sier de tar situasjonen «på stort alvor».

– Vi har måttet kjøre en grundig prosess med det underskuddet vi hadde i fjor; både for å redusere kostnader, og legge en økonomisk strategi og plan fremover slik at vi kan gå i pluss. Det er vi nødt til ifølge NIFs regelverk. Vi har ikke lov til å budsjettere med minus. Alarmklokkene i NIF går om vi vedvarende gjør det, forteller Sørnes.

– Vi iverksetter derfor grundige grep for å sørge for at vi har en organisasjon som er rigget for de økonomiske forutsetningene vi har.

– Har det vært aktuelt å slå seg selv konkurs?

– Nei, det er ikke et alternativ. Vi er fortsatt der at kontrollkomiteen mener at det er grunnlag for drift.

Kaggestad påpeker at en rekke idrettsforbund i Norge sliter økonomisk om dagen, og mener det viktigste er at satsingen på aldersbestemte nivåer blir ivaretatt.

Uno-X har en rekke ganger de siste årene måtte bidra økonomisk for at aldersbestemte landslag skulle kunne delta i ritt og mesterskap i utlandet.

– På sett og vis nedskalerer forbundet sin rolle i det sportslige. De baserer seg mer og mer på at klubbene har gode opplegg for rytterne sine. Men det er viktig at de klarer å opprettholde satsingen på juniornivå, U23 og på kvinner, sier han.