Thingnes Bø tok bronse etter to bom: – Jeg ødela for meg selv

Regjerende OL-mester på distansen, Johannes Thingnes Bø, var en av forhåndsfavorittene. Men han måtte ta til takke med bronsen på normaldistansen etter bom på siste skyting.

Sjekk alle resultatene fra normaldistansen i vårt OL-livesenter

Quentin Fillon Maillet bommet i likhet med Johannes Thingnes Bø to totalt, men gikk raskere enn den norske favoritten i sporet. Franskmannen passerte målstreken 31,1 sekunder foran Thingnes Bø og sikret seg gullet.

Se høydepunkter fra normaldistansen i Sportsnyhetene øverst!

Anton Smolski traff imidlertid 20 av 20 og havnet plutselig med i gullkampen. Hviterusseren gikk inn til en overraskende sølvplass, 14,8 sekunder foran Thingnes Bø.

Dermed ble det bronse på det norske håpet.

– Jeg er veldig glad. jeg skjønte fort at et det var et bra løp. Men om det var bra nok til medalje var jeg alltid usikker på når du skyter to bom, innrømmet Thingnes Bø til TV 2 etter bronsen.

Han spår en tøff duell mot den franske gullvinneren Quentin Fillon Maillet på OL-sprinten og det som venter i resten av mesterskapet.

– Han tok meg i dag, nå må jeg prøve å snu det tilbake til neste renn. Han var en verdig vinner i dag, men jeg må prøve å slå ham igjen til helgen. Jeg følte meg ikke så rå i dag, men på sprinten blir det flere trøkk i stavene og er en distanse som passer meg litt bedre. Jeg har gått gjennom løypeprofilen, og ser da frem til å knekke den på en bra måte, sa Thingnes Bø.

– Ødela for meg selv

Umiddelbart etter målgang innrømmet bronsevinneren at han var tappet for energi.

– Det var veldig tungt løp. Jeg fikk en bra åpning, og egentlig et bra løpsopplegg. Jeg klarte å pushe gjennom hele løpet ut. Jeg gjorde en bra jobb på skytingen. Jeg ødela for meg selv på det bomskuddet på stående, så jeg er litt ergelig over den. Men totalt sett kjempet jeg meg til en medalje, sa Thingnes Bø til Discovery etter bronsen.

– Du skjøt om gullet på siste?

– Det var litt krevende, så fikk jeg følelsen alle får. Jeg ble plutselig veldig sliten. Så det ble et spørsmål om jeg hadde lyst til eller orket å kjempe om det gullet. Jeg skled fint inn på standplass, og kom godt i gang. Så var jeg litt for sliten, så kom bomskuddet ned høyre. Jeg liker ikke å si det, men det er litt typisk og vi har sett det før, og kommer til å se det igjen, sukket han.

For fire år siden tok Thingnes Bø OL-gullet til tross for to bom. Storebror Tarjei Bø hadde lenge en perfekt dag med geværet og prikket ned alle de 19 første blinkene før han bommet helt til slutt. Det sendte ham bort fra medaljediskusjonen. Med feilfri skyting ville han tatt bronse. Til slutt ble han nummer åtte, 1.10,7 bak den franske vinneren.

– Det er bra løp. Jeg har en dårlig dag i løypen, men på skytebanen et perfekt løp veldig lenge. Jeg har aldri følt meg så rolig på skytebanen, jeg hadde veldig god kontroll.Jeg var veldig bestemt, og til og med på siste serien er veldig bra. Jeg ble faktisk ikke tatt av nervene som i forrige OL. Jeg var veldig rolig, jeg følte jeg gjorde det jeg skulle, men jeg ble nok litt for ivrig på det siste skuddet, sa Tarjei Bø til TV 2 etter åttendeplassen.

– Akkurat nå er jeg bare skuffet over at medaljen røk. Men det var veldig fortjent at Johannes tok medaljen, sa han.

20 km normaldistanse menn:

Gull: Quentin Fillon Maillet, Frankrike 48.47,4 (2),

sølv: Anton Smolski, Hviterussland 0.14,8 (0),

bronse: Johannes Thingnes Bø, Norge 0.31,1 min. bak (2),

4) Maksim Tsvetkov, ROC 0.34,9 (1), 5) Scott Gow, Canada 1.05,6 (1), 6) Benedikt Doll, Tyskland 1.07,1 (2), 7) Roman Rees, Tyskland 1.21,6 (1), 8) Tarjei Bø, Norge 1.29,6 (1), 9) Fabien Claude, Frankrike 1.38,1 (2), 10) Alexander Loginov, ROC 1.40,2 (3).

Øvrige norske: 13) Vetle Sjåstad Christiansen 2.33,9 (3), 15) Sturla Holm Lægreid 2.40,7 (3).

92 utøvere fikk plassering.

Lørdag var Bø-brødrene med på det norske vinnerlaget i blandet stafett.

Sturla Holm Lægreid og Vetle Sjåstad Christiansen skjøt seg ganske tidlig ut av tetkampen.

– Det var mitt første OL, og mye som spiller inn. Men jeg er dessverre ikke der jeg ønsket å være. Løypene er knalltøffe, her gjelder det å ha is i magen fra start. Jeg visste det ikke lønnet seg å åpne for hardt, for da får du hammer'n, det hørte vi fra langrennsleiren, sa Holm Lægreid til TV 2 etter sin OL-debut som endte med en skuffende 15. plass.

– Jeg fikk noen svar, i hvert fall hva som ikke funker på skytebanenl. Nå skal jeg sette sammen et godt løp på sprinten, sa han.

Lagkompis Sjåstad Christiansen ble nummer 13. Normaldistansen gikk under gode forhold med lite vind og noen få minusgrader.

Det resterende OL-programmet for gutta: Sprint (lørdag), jaktstart (søndag), stafett (tirsdag neste uke) og fellesstart (fredag).

Thriller på siste skyting for Bø-brødrene

Regjerende OL-mester på normaldistansen, Johannes Thingnes Bø, bommet én gang på første liggende og pådro seg ett tilleggsminutt. Men Thingnes Bø gikk raskt i sporet. Og på første stående reiste han seg og skjøt fem av fem.

Thingnes Bø skjøt fullt hus også på første liggende, og gikk ut i tet sammen med russeren Maxim Tsvetkov. På fjerde og siste skyting skulle mye avgjøres.

Dessverre for Thingnes Bø bommet han én. Det gjorde også Tsvetkov.

– Jeg tror Johannes likevel har alt inne til å klare dette i sporet, sa Discovery-ekspert Roger Grubben etter dramatikken på siste skyting.

Thingnes Bø gikk inn til foreløpig ledelse på tiden 49,18,5 etter to bom. Tsvetkov gikk i mål 3,8 bak nordmannen.

Storebror Tarjei Bø traff fem av fem på første liggende og bet seg fast i tetkampen. På første stående og tredje skyting skjøt han også fullt hus. Med 15 av 15 før siste skyting bet han seg fast i medaljekampen. Dessverre for Bø bommet han på siste skuddet, og pådro seg tilleggsminutt. Drømmen om medalje i sitt siste OL brast dermed for storebror Bø.

Sturla Holm Lægreid åpnet med bom på første skuddet. Han pådro seg også ett tilleggsminutt på første stående. Medaljen glapp dermed allerede for det norske håpet. Totalt ble det tre tilleggsminutt etter fire skytinger for Holm Lægreid.

Vetle Sjåstad Christiansen bommet på det siste skuddet og pådro seg tilleggminutt på første liggende. På første stående pådro han seg to bom. Han bommet en på tredje skyting, og hadde han pådratt tre tilleggsminutter. Dermed var håpet om pallen ute for Sjåstad Christiansen.

Mestvinnende nasjon

Normaldistansen er den eneste skiskytterøvelsen som har vært med på OL-programmet helt siden 1960. Norge kunne før tirsdagens OL-konkurranse vise til seks gull, to sølv og tre bronse og er øvelsens mestvinnende nasjon.

Johannes Thingnes Bø, startet som nummer to, storebror Tarjei Bø som nummer fem, mens Vetle Sjåstad Christiansen og Sturla Holm Lægreid startet som henholdsvis 23 og 53 under tirsdagens OL-øvelse.