Røiseland skjøt seg vekk fra gullet: – Kommer til å plage meg resten av livet

Marte Olsbu Røiseland (31) tok OL-bronse på kvinnenes normaldistanse mandag. En bom på siste skyting ble imidlertid skjebnesvanger i gullkampen.

Se hvordan gullet glapp for Røiseland øverst!

Etter OL-gullet på mixed stafett på åpningsøvelsen, hadde Marte Olsbu Røiseland og Tiril Eckhoff sjansen til å sikre sitt andre OL-gull i Beijing på normaldistansen mandag.

Røiseland slo også godt fra seg, og tok OL-bronse på 15-kilometeren. Det kunne imidlertid blitt medalje av edleste valør, men en bom på siste stående skyting kostet henne sjansen til gull.

– Veldig blandet, veldig mye følelser. Det er lenge siden jeg har vært så skuffet med en gang jeg kom i mål, sier Røiseland til TV 2, og legger til:

– Det siste skuddet kommer nok til å plage meg resten av livet. Nå ser det ut til at det går mot bronse, og hvis det gjør det, da er jeg skikkelig lettet, rett og slett.

Til slutt ble tyske Denise Herrmann for sterk for Røiseland, og gikk i mål 15,3 sekunder foran den norske 31-åringen. Franske Anaïs Chevalier-Bouchet ble nummer to.

Vanessa Voigt var svært nære å skyve Røiseland vekk fra pallen, men tyskeren kom 1,3 sekunder bak den norske skiskytteren. Dermed ble det edelt en individuell OL-bronse til Røiseland.

– Jeg var fornøyd med at jeg ga alt. Vi hadde en intern konkurranse der det handlet om å være best fra siste sekunderingspunkt og inn til mål. Den hadde jeg lyst å vinne, og takk og lov for det, sier en lattermild Røiseland, som fikk beskjed midt i intervjuet med TV 2 at det ble bronse.

Eckhoff, som ble nummer 22, roser lagvenninnen etter OL-bronsen.

– Jeg synes det er sykt imponerende. Det er ikke bare-bare å ta medalje i OL. Hun får ta med seg det, og jeg er sikker på at vi kommer til å kjempe om noe edelt metall etter hvert, sier Eckhoff til TV 2.

HELT TOM: Marte Olsbu Røiseland gikk alt hun kunne og fikk betalt for det. 1,3 sekunder var avstanden ned til fjerdeplass. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA
HELT TOM: Marte Olsbu Røiseland gikk alt hun kunne og fikk betalt for det. 1,3 sekunder var avstanden ned til fjerdeplass. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA

Røiseland først ut, Eckhoff skuffet, Tandrevold-opptur

Røiseland var først ut på normaldistansen og satte dermed standarden i sporet. Dessverre ble det ett minutts tillegg på første liggende skyting, men hun leverte svært godt på standplass på skyting to og tre med fulle hus. En bom på siste skyting kostet frolendingen gullet.

Eckhoff gikk ut som nummer 19, og leverte en knallsterk liggende serie og gikk ut i tet. Det var til stor kontrast fra skytingen på mixed stafett, da det ble flere bom. Dessverre skjøt Eckhoff seg vekk på andre skyting med to bom, og tre bom på siste stående. Eckhoff ble nummer 22 med beste langrennstid.

– Jeg er skikkelig skuffet. Normal er den øvelsen som er vanskeligst, synes jeg. Det er min ting jeg har jobbet med i år, også bare nei... Men fysisk så var det veldig bra, liggende var bra, men stående var jo helt krise, oppsummerte Eckhoff.

Ingrid Landmark Tandrevold gikk i mål et drøyt minutt bak vinnende Hermann, noe som var en opptur for Tandrevold. Hun ble nummer åtte.

FEM BOM: Tiril Eckhoff bommet fem ganger på normaldistansen. Foto: KIM HONG-JI
FEM BOM: Tiril Eckhoff bommet fem ganger på normaldistansen. Foto: KIM HONG-JI

Forbedring fra forrige OL

På normaldistansen i OL i Pyeongchang i 2018 ble det en helsvart dag for de norske kvinnene. Eckhoff var da beste norske som nummer 23, mens Tandrevold ble nummer 43 og Røiseland nummer 72.

Mandagens tredjeplass til Røiseland var dermed en soleklar forbedring fra innsatsen fra fire år siden.