Overlegen Birk Ruud vant OL-gull: – Pappa, du er med meg

Birk Ruud (21) ble olympisk mester. Etterpå hedret han sin avdøde far.

Se sammendrag i Sportsnyhetene øverst!

Det norske freeski-håpet Birk Ruud viste hvorfor han var den største favoritten før big air-finalen onsdag. Bæringen var suveren og vant OL-gull.

– Herregud! Pappa, du er med meg, sa Ruud i kameraet.

– Det har vært et mål siden jeg gikk på NTG-U som 13-åring. Nå er vi her, fortsatte Ruud, som mistet sin far med kreft i fjor.

Ruud er dypt takknemlig for alt pappa Øivind og familien har gjort for ham.

– Det har vært veldig tøft, og jeg føler jeg har snakket mye om det, så folk vet. Jeg føler det kan hjelpe. Alle har sin bagasje, og jeg vil vise at det går fint og at det kan snus til noe. Jeg føler du bestemmer selv hvordan du skal håndtere det. Pappa er alltid med meg i hjertet, han har formet meg så mye. Mamma og familien har også vært med å forme meg og gjort meg til den jeg er, så de er en stor del av meg, sier Ruud til TV 2.

Gull-Ruud viste frem en helt spesiell detalj

Det var tidenes første big air-finale i OL i freeski.

– Det er vanskelig å sette ord på det. Jeg er litt sliten, men jeg er veldig stoket og veldig lettet. Det er deilig å være ferdig, men samtidig er jeg litt i en eller annen rus, sier Ruud til TV 2.

– Jeg har jo visualisert disse tingene mange ganger i hodet. Når det kommer til stykket, er det kun en mulighet. Jeg har forberedt meg til dette her, og gjort det til en konkurranse som selvfølgelig er den viktigste, men det er så mange andre ting som kan gjøre deg glad og som er viktig. Jeg er veldig fornøyd med å få det til, sier Ruud.

OLYMPISK MESTER: Birk Ruud (midten) vant tidenes første big air-gull i OL. Her flankert av sølvvinner Colby Stevenson (t.v.) fra USA og bronsevinner Henrik Harlaut fra Sverige. Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS
OLYMPISK MESTER: Birk Ruud (midten) vant tidenes første big air-gull i OL. Her flankert av sølvvinner Colby Stevenson (t.v.) fra USA og bronsevinner Henrik Harlaut fra Sverige. Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS

– Kontrollert sinnssyk

Ruud klinte til med ledelse på 95,75 poeng i første run. Han toppet også listen etter andre run da han tok 92 poeng. Før siste run hadde Ruud dermed 187,75 poeng og en ledelse på 11,75 poeng ned til nestemann på resultatlisten.

Gullet var innkassert før tredje run, så Ruud kunne avslutte med norsk flagg over skuldrene på det siste hoppet.

Landslagstrener Herman Valø Orheim hyller gullvinneren.

– Han har jobbet forbannet hardt. Han jobber med hodet sitt og triks, og han har tenkt hva han skal gjøre i konkurransen her. Han har sett for seg i mange måneder, om ikke år. Han er kontrollert sinnssyk, sier Orheim til TV 2.

Ruud vant med 187,75 poeng, mens amerikanske Colby Stevenson (183 poeng) og svenske Henrik Harlaut (181 poeng) tok de to andre medaljene.

– Han kjørte som en boss

Lagkameratene unner Ruud gullet.

– Det er helt sykt. Det var så fortjent. Han kjørte som en boss i dag. Det var rett og slett utklassing. Jeg har aldri sett noen kjøre så bra i en big air-konkurranse før. Jeg har ikke ord på hvor stort dette er, sier Tormod Frostad til TV 2.

– Han har en kroppsbeherskelse som ikke ligner grisen, og han har dratt denne sporten fremover et par år nå. Han er den første som har gjort ganske mange triks, og flere har fulgt etter. Han viser gang på gang at han er den beste i luften, sier Christian Nummedal til TV 2.

Christian Nummedal ble nummer ti med 110,5 poeng.

SUVEREN: Birk Ruud vant sitt første OL-gull. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
SUVEREN: Birk Ruud vant sitt første OL-gull. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Vi hadde store, store planer om å stå under Birk på pallen, men sånn ble det ikke. Jeg er veldig fornøyd med at jeg prøvde. Jeg prøvde på et nytt triks jeg aldri har gjort før. I dag var ikke marginene ikke helt med meg, men jeg er godt fornøyd med at jeg ga det et forsøk. Jeg kunne safet inn en fjerde- eller femteplass, men det er ikke derfor jeg er i OL, sier Nummedal til TV 2.

Tormod Frostad kom på tolvteplass med 58,5 poeng. Han var fornøyd med å ha kvalifisert seg til finalen.

– Jeg gikk «all in» på andre hoppet. Jeg ville få med meg en score og gå «all in» i siste hoppet, men den satt ikke, så da koste jeg meg i det siste runnet, sier Frostad til TV 2.

Relatert

Mer innhold fra TV 2