Kuldekaos skaper kluss for femmilen

Voldsom vind og kulde sørger for endringer før herrenes siste langrennsøvelse i OL.

På grunn av kraftig vind vil dagens femmil bli endret til tremil, nærmere bestemt 28.4 kilometer.

Konkurransen vil også bli utsatt med en time, altså med start klokken 08.00 norsk tid.

«Som følge av sterk vind og påfølgende ekstreme forhold, vil den planlagte femmila kortes ned til tre mil. Avgjørelsen er tatt med hensyn til utøvernes sikkerhet, for å korte ned tiden de eksponeres for ekstremforholdene», heter det i meldingen fra FIS.

TV 2s langrennsekspert Petter Northug mener at det trolig kun er én nordmann som er fornøyd med avgjørelsen.

– Løpere som Bolsjunov, Krüger, Holund og Spitsov er nok mest skuffet. Hele det russiske laget, egentlig. På det norske laget er Johannes mest fornøyd. Vi har én som ønsker det, kanskje tre andre som ikke ønsker det, sier Northug.

– Vi får et helt annet type løp. På en femmil med så mange høydemeter skiller det mye den siste milen. Det er mange som får det. Vi kunne sett noen utrolige tv-bilder der folk nesten kollapser og får det skikkelig. Det hadde jeg gledet meg til å se.

– Det er helt ekstreme forhold

Den britiske langrennsløperen Andrew Musgrave er langt fra fornøyd med avgjørelsen.

– FIS har akkurat kortet ned OL-femmilen til 28 kilometer fordi det er litt kaldt og vindfullt. Jeg ser ikke hvordan det vil gjøre det varmere eller mindre vind. For en forbanna spøk, skriver den Norge-bosatte løperen.

Det er også fryktelig lave temperaturer, gradestokken viser ned mot 17,3 minusgrader. I tillegg gjør den kraftige vinden i området at det føles enda kaldere.

I stedet for å gå fem mil, skal herrene nå gå fire runder à 7,1 kilometer. Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund, Sjur Røthe og Johannes Høsflot Klæbo går for Norge.

Langrennssjef Espen Bjervig er enig i avgjørelsen.

– Jeg skjønner at det er vanskelig for dem som tar beslutningen. Det er OL, det er TV-tid og det er sponsorer og mye som skal passe inn her sånn, og de tok en beslutning som tar mer vare på utøverne enn å gå en femmil. Så får vi bare gå ut og sloss, sier han til pressen.

– Gutta våre ligger nå på madrasser inn på rommet og gjør seg klare til å gå en tremil. Det er det de er her for. De nullstiller helt og er klar for å gjøre jobben som skal gjøres, sier Bjervig til TV 2, og bekrefter at alle løperne skal gå.

Northug kaller 15-åring for gris etter ydmykelse