Johaug vant nytt OL-gull etter vill sekundstrid

Kerttu Niskanen fire tideler bak Therese Johaug.

Therese Johaug vant et nytt OL-gull på ti kilometer klassisk.

– Å, fy faen, ropte Johaug i målområdet.

– Jeg er fortsatt litt i sjokk. Vi kan vel egentlig kalle det et dødt løp, men jeg hadde de stakkars tidelene på min side. Det var veldig, veldig moro at jeg skulle ta den gullmedaljen. Jeg er kjempefornøyd, men så spennende, sier Johaug til Discovery.

Det ble et vilt drama på de siste kilometerne. Johaug kunne slippe jubelen løs da hun så at Kerttu Niskanen kom inn kun fire tideler bak henne.

– 0,4 sekunder er fryktelig tight. Det er et glipptak, en bom i utforkjøringen. Det er så lite. Det er nesten vanskelig å fatte at det skulle bli så små differanser på en ti kilometer, sier Petter Northug.

– Kapasitetsmessig er Johaug den råeste kvinnelige utøveren vi har hatt gjennom tidene. Hun har ikke sprintgenene til Bjørgen, men på distanse og kapasitet er Johaug i en egen klasse, sier Northug.

– To av de verste minuttene i min karriere

Aktuell for lagsprinten

Johaug har allerede tatt sitt etterlengtede OL-gull på 15 kilometer skibytte. Landslagstrener Ole Morten Iversen åpner nå for at Johaug kan gå lagsprinten.

– Ja, det vil vi vurdere. Vi skal gjøre unna stafetten først, så skal vi ta det opp og se, sier Iversen til TV 2.

Johaug selv åpner for å gå øvelsen.

– På lagsprinten tror jeg Sverige og Russland er store favoritter, og jeg vet ikke om jeg skal gå eller ikke. Det er opp til trenerne, sier Johaug til TV 2.

Johaug er også storfavoritt på den avsluttende tremilen.

OL-DRAMA: Therese Johaug kunne puste lettet ut. Foto: LINDSEY WASSON / REUTERS
OL-DRAMA: Therese Johaug kunne puste lettet ut. Foto: LINDSEY WASSON / REUTERS

Johaug forklarer tidstapet

På de to første målingene hadde Therese Johaug femte beste tid, men midtveis hadde ledet hun med seks tideler ned til finske Kerttu Niskanen.

1,3 kilometer senere hadde Johaug gitt fra seg ledelsen. Plutselig lå hun elleve sekunder bak Niskanen. Etter 6,8 kilometer var forspranget på 10,1 sekunder.

– Det var bare en disponering, for jeg visste at jeg skulle være litt forsiktig opp til toppen. Går du på litt for mye der, kunne det svi de siste fire kilometerne. Da ville jeg heller ha de kreftene på slutten. Det var dumt å legge igjen så mange sekunder, forklarer Johaug til Discovery.

– Hun var kanskje litt forsiktig, men sett i ettertid var det kanskje det som gjorde at det ble fire tideler, sier landslagstrener Ole Morten Iversen til TV 2.

Etter 8,6 kilometer var Niskanen kun 1,3 sekunder foran Johaug, og avslutningen av rennet utviklet seg til å bli et sekunddrama.

I målområdet sto den norske løperen og fulgte spent med da Niskanen kom inn. Da finnen ble klokket i mål fire tideler bak, hoppet Johaug av glede.

– Kan være hennes siste

– Det ble drama, og Johaug var fryktelig nervøs og spent i målområdet. Hun jublet hemningsløst når Niskanen kom 0,4 sekunder bak i mål. Dette betydde mye for Johaug. Hun hadde marginene på sin side denne gangen. Det føles fantastisk når det er så viktig som i en 10 km i OL, sier Northug.

– På en sånn dag føles alt verdt det. Man glemmer de tøffe treningsøktene og den tøffe jobben som er lagt ned. Nå er det bare å nyte gullet og forberede seg til stafett, sier den tidligere langrennsstjernen.

Krista Pärmäkoski fra Finland tok bronsemedaljen, kun ett tidel foran russiske Natalja Neprjajeva.

Langt bak Johaug

Tiril Udnes Weng ble nest beste norske løper på 21. plass med 2.16 opp til Johaug. Lotta Udnes Weng fulgte på 25. plass, 2.30 etter vinneren.

– Jeg synes det tok lang tid å komme i mål. Det gikk smått, rett og slett. Jeg hadde håpet på litt mer fart i kroppen og hele pakka, men sånn er det, sier Tiril til TV 2.

– Det var brutalt. Det er en jækla hard løype, for å være ærlig. Det er tøffe forhold med vind og tynn luft. Jeg føler kanskje ikke helt det spiller mine ferdigheter, men jeg gjør det jeg kan og graver så dypt jeg kan. Jeg havnet dessverre litt langt nede på resultatlisten, sier Lotta til TV 2.

Mathilde Myhrvold kom på 44. plass med 3.29 opp til førsteplassen.