Johannes Thingnes Bø tok OL-gull - bronse til Christiansen

De norske skiskytterherrene avsluttet OL med to medaljer. Sørget for ny gullrekord.

Johannes Thingnes Bø leverte 15 kruttsterke kilometre på fredagens OL-fellesstart, og gikk inn til et suverent OL-gull til tross for fire bomskudd.

Gullet var Norges 15. under Beijing-OL. Det er ny olympisk rekord.

– Det kjennes veldig, veldig bra! OL har vært målet lenge, men at det skulle gå så bra, hadde jeg ikke trodd, sier gullvinneren til Discovery.

Han legger bak seg et OL med tre individuelle medaljer og to stafettgull. Det skjer etter en trøblete innledning på sesongen.

– Jeg skjønner det ikke helt selv. Jeg prøver å gjøre det samme som jeg gjorde før sesongen begynte. Det er helt konge at det klaffer her. Det er ingenting som gleder meg mer! sier han til TV 2.

– Hvem er OL-kongen nå? Deg eller Quintin Fillon Maillet?

– Det er et lett svar. Vi har to individuelle gull hver, men vi knertet ham på mixed, og Vetle tok ham på stafetten. Det var et sterkt OL fra Quintin, men jeg er nok et hestehode foran ham.

Gullet er Thingnes Bøs syvende olympiske medalje. Kun Ole Einar Bjørndalen har flere med sine 13 OL-medaljer.

«Magisk» bronse

Vetle Sjåstad Christiansen tok bronse, bak svenske Martin Ponsilouma.

– Jeg hadde en kjempebra dag, at jeg klarte å utnytte det og ta en bronse, var deilig! sier Christiansen til TV 2.

Han håndterte vinden mesterlig på den siste skytingen.

– Jeg kommer fra Geilo, vet du. Der er Hardangervidda nærmeste nabo, hvor det ikke stopper mye vind. På de siste distansene her nede, har jeg virkelig funnet ut av vinden. Å utnytte det i dag, var nesten for godt til å være sant. Det var vanskelig på den siste skytingen. Å fylle den når det står om medaljer, var magisk.

Christiansen bommet på tre skudd, og så lenge ut til å havne et stykke bak medaljekampen. En svært imponerende skuddserie på den siste skyting holdt likevel til bronsemedalje.

– Det er i overkant over hva vi turte å håpe på. Vi hadde som mål å være beste nasjon. Da tenkte vi tre-fire gull og rundt åtte medaljer totalt, og nå havner vi på 14 medaljer. Det er langt over hva vi kunne håpe og tro på, sier landslagssjef, Per Arne Botnan til TV 2.

Åpnet med bom

Tidvis kraftig vind preget den siste skiskytterøvelsen i OL 2022.

Johannes Thingnes Bø åpnet hardt, og dro feltet inn mot den første skytingen, som han forlot med én bom. På den andre liggende skytingen forlot han standplass først, etter en feilfri skuddserie.

Til tross for en strafferunde, beholdt Thingnes Bø ledelsen etter den første stående skytingen. Forspranget var stort nok til at den yngste Bø-broren gikk ut fra den siste skytingen med 17 sekunders ledelse. Han kunne dermed kontrollert segle inn til et overlegent gull.

Medaljevinnerne Vetle Sjåstad Christiansen, Johannes Thingnes Bø og Martin Ponsiluoma fra
Sverige. Foto: Heiko Junge
Medaljevinnerne Vetle Sjåstad Christiansen, Johannes Thingnes Bø og Martin Ponsiluoma fra Sverige. Foto: Heiko Junge

Sturla Holm Lægreid endte som nummer seks, mens Tarjei Bø ble nummer tolv på fellesstarten. Lægreid måtte ut i fem strafferunder, mens storebror Bø måtte ut i fire.

I hans hjembygd, Stryn, feiret befolkning OL med å gå i tog.

– Det minner om Norge slo Brasil i 1998. Jeg har ikke sett like mange flagg siden da, smiler Thingnes Bø.

– Det er helt rått! Stryn er den beste bygden i hele Norge. Det er lenge siden jeg har vært der nå. Det er godt å se at Flo-pasningen er litt historisk nå. Nå er det Bø-skuddet som gjelder, ler storebror Bø til TV 2.