Utenlandske idrettsutøvere slipper ikke inn i Norge – verdenscuphelgen på Lillehammer avlyst

Utenlandske idrettsutøvere kan ikke regne med å få slippe inn i Norge med de strengere innreisereglene regjeringen presenterte onsdag. Verdenscuphelgen på Lillehammer avlyses.

KOM BRÅTT PÅ: Maren Lundby ble overrasket over de nye tiltakene regjeringen la frem.
Foto: Geir Olsen / NTB
KOM BRÅTT PÅ: Maren Lundby ble overrasket over de nye tiltakene regjeringen la frem. Foto: Geir Olsen / NTB Foto: Geir Olsen

Fredag åpnet regjeringen, mot Helsedirektoratets anbefaling, for at det kan gjøres unntak fra karantenebestemmelsene slik at det kan arrangeres en rekke verdenscuprenn i Norge i februar og mars.

Onsdag stengte statsminister Erna Solberg for denne muligheten da hun presenterte tiltak som i praksis er å stenge grensene til utlandet.

– Nei, det er ikke laget åpning for at kulturpersonligheter eller idrettsutøvere eller andre får unntak fra disse reglene, sa statsminister Erna Solberg.

Natt til fredag innføres reglene. Reglene vil bli vurdert på nytt om to uker og er i samsvar med anbefalingen til Helsedirektoratet.

Lillehammer avlyses

Skipresident Erik Røste bekrefter at verdenscuphelgen på Lillehammer 12.-14. februar ikke vil finne sted.

– Vi har akkurat fått beskjeden. Vi, som alle andre, må forholde oss til det regjeringen bestemmer. Konkret betyr det at verdenscuphelgen på Lillehammer nå vil utgå, sier Røste til NTB.

– Det kom overraskende på oss. Men vi må forholde oss til hva regjeringen bestemmer. Det gjelder oss like mye som alle andre. Vi håper som resten av Norge at tiltakene gjør at vi kan åpne igjen etter hvert, sier Røste til TV 2.

Røste forklarer at det var planlagt at utøvere skulle ankomme innenfor den perioden som nå er stengt.

Det skulle etter planen arrangeres rundt 30 enkeltkonkurranser i verdenscupen i langrenn, hopp, kombinert og alpint i februar og mars.

– Så er det fortsatt tid til de øvrige rennene. Nå er det stengt i to uker, så får vi se hva vurderingen er etter det, legger han til.

– Det er kjedelig

Skihopper Maren Lundby, som opprinnelig skulle ha deltatt i verdenscuphelgen på Lillehammer, er ikke overrasket.

– Det er kjedelig og det kom litt brått på. Man har kanskje sett det komme også...det er egentlig ikke noe annet å si om det, sier Lundby på en digital pressekonferanse sendt på Hopplandslagets Facebook-side.

– Det er forståelig med tanke på situasjonen som er i Norge nå. Håper at kanskje noen andre land arrangerer og finner en mulighet slik at vi kan bli med. Slik at vi også klarer å gjennomføre en slags sesong, for det begynner å bli tynt nå, påpeker hun.

Satser på Raw-air

Landslagssjef Christian Meyer er enig med 26-åringen, og håper på en snarlig løsning.

– For oss som har en veldig tynn verdenscup-kalender som følge av mange avlysninger, er det kjipt at det rammer oss. Nå håper vi at andre nasjoner tar disse rennene eller at våre ledere i Norge får de rennene over i Raw-air som arrangeres en måned seinere, sier Meyer til TV 2.

– Det har vel vært Japan og Norge sammen med Ungarn som har vært strengest. Når vi har flesteparten av rennene i Norge og Japan er det dårlig for oss. Nå håper vi som sagt på at det blir seks renn i Raw-air. Kanskje fordele de på Kollen, Lillehammer og Trondheim.

– Når ting avlyses må vi i hvert fall finne en plan B. Den eneste muligheten for å arrangere i Norge er Raw-air og da må vi jobbe mot det, avslutter Meyer.

Lundby håper også at Raw-air, som arrangeres fra 12.-21. mars, kan være et alternativ.

– Vi må i hvert fall prøve å se muligheter. Ikke bare avlyse så snart den beskjeden kommer. 11. og 12. februar blir vanskelig, men Raw-air arrangeres seinere og ting kan være helt annerledes da, sier Lundby til TV 2.

– Vi kunne også hoppet i Zakopane hvor gutta hopper den helgen. Det er mulig. Vi kan ta oppvasken vi, så kanskje det letter litt på budsjettet deres. Lage mat, ler Lundby.

Arrangementer i fare

I tillegg skal blant annet Molde møte tyske Hoffenheim i europaligaen 18. februar.

Håndballaget Vipers i Kristiansand har allerede fått flere mesterligaoppgjør utsatt. Laget har bare spilt seks kamper i sin gruppe. Det europeiske håndballforbundet (EHF) har sagt at kamper i gruppespillet må spilles før 14. februar.

Vålerengas kvinnelag skulle møtt Brøndby i mesterligaen 7. februar, men nå ser det ut til at den kampen spilles på nøytral bane på Kypros 10. februar.

Reglene trer i kraft 29. januar og vil vare til fredag 12. februar.