Stig Rune Kveen slutter som landslagstrener

Stig Rune Kveen (43) gir seg under ett år før VM på hjemmebane.

FERDIG:  Stig Rune Kveen.  Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2
FERDIG:  Stig Rune Kveen.  Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2

– Det er bare det, hva skal jeg si, når du ligger på over 150 reisedøgn i året, så blir belastninga høy. Det har vært utfordrende, og jeg ønsker å bruke tiden min på mine nærmeste fremover, sier Kveen til Adresseavisen

Treneren er dermed ferdig under ett år før VM på hjemmebane. Nå vil Kveen bruke tiden på å følge opp egne barn. 

– Det koster for mye, sier trønderen om landslagsjobben han har hatt siden 2022. 

Anne Kjersti Kalvå sier følgende til TV 2 om treneravgangen. 

– Utrolig kjedelig for oss, men det viktigste er å ha det bra. Alle vet hvor mye han har gitt til damelaget og jeg har full forståelse for at dette livet koster.

SLUTTER: Anne Kjersti Kalvå må gi slipp på trener Stig Rune Kveen, som slutter som landslagstrener. Foto: Terje Pedersen
SLUTTER: Anne Kjersti Kalvå må gi slipp på trener Stig Rune Kveen, som slutter som landslagstrener. Foto: Terje Pedersen

Lotta Udnes Weng ble svært overrasket over nyheten. 

–  Jeg ble egentlig veldig overrasket. Jeg så ikke den komme, sier hun til TV 2. 

– Hva tenker du om at det skjer så tett opp mot VM?

– Nå funket det bra med et trenerbytte sist, så vi skal ikke krisemaksimere av den grunn, men det blir vanskelig å erstatte Stig Rune. 

– Det viktigste er at det kommer inn noen som samarbeider godt med Sjur Ole. Jeg har ikke rukket å tenke på hvem som kan være aktuell, men det er mange gode trenere i Norge, så jeg er ikke bekymret for at det ikke skal bli bra, sier Udnes Weng. 

GIR SEG: Stig Rune Kveen er ferdig. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2
GIR SEG: Stig Rune Kveen er ferdig. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2

Lanserer ny løsning

TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad stusser over timingen på valget.

– Jeg synes det er overraskende at det skjer under ett år før VM i Trondheim for en skitrener bosatt i Trøndelag, sier Skinstad samtidig som han legger til:

– Det er klart at en småbarnspappa vil preges av en jobb med masse reising og ansvar. Det er utfordrende å kombinere og jeg skjønner godt at han tenker på sine nærmeste.

DUO: Stig Rune Kveen og Sjur Ole Svarstad var trenere for de norske ski-jentene. Foto: Caroline Simonsen / TV 2
DUO: Stig Rune Kveen og Sjur Ole Svarstad var trenere for de norske ski-jentene. Foto: Caroline Simonsen / TV 2

Langrennseksperten foreslår nå følgende løsning: Tre deltidstrenere i Lage Sofienlund, Chris Jespersen og Pål Gunnar Mikkelsplass.

– Deres blanding av kompetanse og betydningen det vil ha for Kristine Stavås Skistad, Therese Johaug og Astrid Øyre Slind vil være en nøkkel for å få de beste på landslaget, mener Skinstad og fortsetter:

– Jeg vet Lage og Chris også har små barn, og det er derfor jeg vil dele opp stillingen med ulikt ansvar. Det kan være spennende.

20240312, Drammen. Lage Sofienlund er treneren til Kristine Stavås Skistad i Konnerud IL. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2
20231119, Beitostølen. Tidligere landslagsløper Chris Jespersen er trener for Astrid Øyre Slind i Team Aker Dæhlie. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2
NEVNES: Chris Jespersen og Lage Sofienlund (t.v).

Har begynt jakten på erstatteren

Kveen hadde egentlig kontrakt ut neste sesong. Ledelsen i Norges Skiforbund ble informert om avgjørelsen hans i påsken.

Nå går Kveen tilbake til sin jobb som langrennstrener ved Meråker videregående skole, melder avisen. 

Denne sesongen har det lugget resultatmessig. Kun Kristine Stavås Skistad har vunnet verdenscupseire denne sesongen. Konnerud-jenta satser utenfor landslaget. 

Landslagssjef Ulf Morten Aune sier at de vil lyse ut stillingen umiddelbart. Neste års landslag vil presenteres onsdag 24. april. 

– Vi ble litt overrasket selv om Stig Rune har gitt uttrykk for at han har vært sliten i en periode. Dermed var det ikke utenkelig at det kunne bli sånn, sier Aune til TV 2. 

Verken Kveen eller Sjur Ole Svarstad har besvart TV 2s henvendelser.