Skipresidenten åpner for at Bråthen får jobben tilbake: – I denne saken er det bare tapere

Men Clas Brede Bråthen føler ingen glede over at Erik Røste og Ingvild Bretten Berg er borte fra Skiforbundet.

For ett år siden stod Clas Brede Bråthen midt i en vanvittig mediestorm der han var uønsket i Skiforbundet. Utad kjempet han en innbitt kamp mot de mektigste menneskene i Norges skiforbund, Erik Røste og Ingvild Bretten Berg.

Nå er begge ferdig i Skiforbundet. Mens Bråthen holder stand.

Ingvild Bretten Berg. Foto: Annika Byrde
Ingvild Bretten Berg. Foto: Annika Byrde

I et intervju med TV 2 i dag åpner den nyvalgte skipresidenten, Tove Moe Dyrhaug, for at Bråthen kan få tilbake sin gamle stilling som sportssjef.

Men selv er Bråthen mest opptatt av å lappe sammen de verste hullene hopp-bråket etterlot seg. Etter et år gjennomsyret av konflikter og bråk, stod hopplandslaget uten en eneste sponsor i sommer.

– Vi får veldig gode tilbakemeldinger hos de vi møter. Men det er vanskelig å betale flybilletter og hotellopphold til utøverne på gode tilbakemeldinger. Til det trenger man cash. Og som man ser på jakken min, det er god plass her, smiler Bråthen, og viser fram en jakke helt uten sponsormerker på brystet.

– Alle har tapt

I møtene han har med norske sponsorer spør «alle» om bråket med Skiforbundet er over.

– De norske aktørene spør selvsagt om det. Men vi har også hatt dialog med utenlandske selskaper. Og de er mest opptatt av å se på den kommersielle eksponeringen vi kan gi dem, sier Bråthen.

For to uker siden ble det kjent at generalsekretær Ingvild Bretten Berg måtte gå av som generalsekretær i Skiforbundet. Selv om Skiforbundet ikke har sagt noe om årsaken, så er det ingen hemmelighet at det er en direkte konsekvens av den betente Bråthen-saken og konflikten i kjølvannet av den.

– Du har ikke kommentert hennes avgang før. Eller at Erik Røste er borte. Hva tenker du at de er borte fra Skiforbundet?

– Først og fremst har det aldri vært min, eller vår ambisjon, at noen skal miste jobben sin, eller tre bort fra vervene sine. Vår ambisjon har hele tiden vært å gjøre det beste for hopperne, sier Bråthen, og fortsetter.

INGEN VINNERE: Clas Brede Bråthen om konflikten med den gamle ledelsen i Skiforbundet Foto: Torstein Wold / TV 2
INGEN VINNERE: Clas Brede Bråthen om konflikten med den gamle ledelsen i Skiforbundet Foto: Torstein Wold / TV 2

– Det er ingen vinnere i dette her. Det føles egentlig bare ut som om alle har tapt. Noen mer på det personlige plan enn andre.

For Bråthen har det store spørsmålet hele tiden vært om det var verdt å ta kampen mot den gamle ledelsen i Skiforbundet?

– Det vet vi ikke ennå. Enn så lenge har det ikke gått ut over utøverne våre i så stor grad. Hvis det viser seg i framtida at ting har blitt bedre for utøverne våre, så kan jeg si at det var verdt å ta oppgjøret, sier Bråthen.

– Men hvis ender opp med å bli dårligere for utøverne er det bare trist på alle mulige måter.

– Så det du sitter ikke her og føler å glede over at de du har kjempet mot på det personlige plan er borte?

– Jeg føler ikke jeg har kjempet mot noen på det personlige plan. Jeg føler kun at jeg har kjempet for en sak som har vært viktig for hopperne og mine kolleger.

Skryter av Moe Dyrhaug

Samtidig legger ikke Bråthen skjul på at han personlig opplever et helt annet samarbeidsklima i Skiforbundet etter at Tove Moe Dyrhaug erstattet Erik Røste som skipresident.

Bråthen roser den jobben hun har gjort etter valget i juni.

– Jeg synes jeg har et godt forhold til Tove Moe Dyrhaug. Hun er vel den første presidenten i moderne tid som valgte å prate med hopp som den første grenen etter at hun startet i jobben, smiler han.

Tove Moe Dyrhaug bekrefter inntrykket, og forteller om mange gode møter med Clas Brede Bråthen.

– Det er fint å høre at det som sies om meg. Jeg tror at god kommunikasjon er enormt viktig for å komme seg videre og legge konflikter bak seg. Det er kanskje min «godfot», at jeg er åpen og ærlig i min kommunikasjon med folk, sier Moe Dyrhaug til TV 2.

TV 2 vet at Bråthen er ønsket tilbake i sin gamle jobb som sportssjef av mange i hopp-Norge.

Selv ønsker ikke å spekulere på om han han får tilbake jobben som ble tatt fra han av det gamle skistyret.

Men Moe Dyrhaug er krystall-klar på at det er en mulighet.

– Ja, det er det. Det er helt nødvendig at hopp selv bestemmer hvem som skal være ledere.

– Så du vil ikke gå inn og overstyre dette?

– Nei, og det samme gjelder for langrenn og alle de andre seks grenene. Dette er noe komiteene selv må bestemme. Det er krevende, men med god kommunikasjon så er det mulig å få til, sier Moe Dyrhaug.

– Riktig retning

Bråthen mener de samtalene de har hatt seg i mellom viser at Moe Dyrhaug er i stand til å ta Skiforbundet videre i en riktig retning.

GOD DIALOG: Tove Moe Dyrhaug tok tidlig en prat med hopperne etter hun ble valgt på skitinget i juni Foto: NTB
GOD DIALOG: Tove Moe Dyrhaug tok tidlig en prat med hopperne etter hun ble valgt på skitinget i juni Foto: NTB

– Hvor viktig har det vært at samtalene med Moe Dyrhaug har vært positive?

– For meg har det vært veldig viktig. Fordi det gir meg ekstra drivkraft.

Bråthens kjepphest har alltid vært at de som jobber administrativt, eller har verv i skiforbundet, bør ha et utgangspunkt.

– Og det er at vi er her FOR utøverne, ikke for å fremme oss selv, sier han engasjert.

– Jeg opplever at Tove (Moe Dyrhaug) kommer fra en kultur i Rosenborg som har vært gode på akkurat dette. Slik jeg ser det ønsker hun å ta med seg disse tingene, og sette det sammen med de mange positive tingene som tross alt ligger i Skiforbundets kultur. På sikt tror jeg det kan gjøre Skiforbundet til et lokomotiv, ikke bare i norsk idrett, men også i organisasjonslivet.

– At dere nå har ro i rekkene. Hvor viktig er det for den salgsjobben dere driver med nå?

– Det er helt umulig å gjøre den uten. Derfor er det godt å vite at Tove Moe Dyrhaug og lederen i Hoppkomiteen (Stine Korsen) stiller opp på kort varsel dersom vi trenger hjelp i møter eller andre prosesser.

Re-signerer avtale

Bråthen innrømmer at det fortsatt gjenstår mye jobb før sponsorbudsjettet er i havn.

I MANGE MØTER: Clas Brede Bråthen på vei inn til et nytt møte med en potensiell sponsor. Foto: Torstein Wold / TV 2
I MANGE MØTER: Clas Brede Bråthen på vei inn til et nytt møte med en potensiell sponsor. Foto: Torstein Wold / TV 2

Neste uke håper han å offentliggjøre en ny avtale med en av hopps tidligere sponsorer som etter det TV 2 forstår øker sitt beløp inn i kassen.

Nå håper Bråthen at de nye tidene skal bidra til at flere nye sponsorer kommer på plass i løpet av høsten.

– Det sies at det er verdt mange hundre millioner i logoeksponering å være sponsor hos hopp, ler han, og tar seg på den «tomme» brystkassen.

– Men det koster ikke så mye å sponse oss, så her kan jeg tilby en god deal, hehe.

Den andre uka i oktober kommer også en bok som omhandler Clas Brede Bråthen, hans liv, med hovedfokus på konflikten med Skiforbundet.

Mer innhold fra TV 2