Skiforbundet nekter russerne å delta i Norge

Norges Skiforbund nekter russisk og hviterussisk deltakelse i konkurransene på norsk jord.

NEKTES Å DELTA: Aleksandr Bolsjunov og de andre russerne får ikke konkurrere i Norge. Foto: Lise Åserud
NEKTES Å DELTA: Aleksandr Bolsjunov og de andre russerne får ikke konkurrere i Norge. Foto: Lise Åserud

Det bekrefter Norges Skiforbund i en pressemelding tirsdag:

– Vi hadde håpet at FIS skulle komme til den avgjørelsen på vegne av hele skisporten, men nå kan ikke Skiforbundet vente lenger. Skistyret har derfor i dag tidlig besluttet å meddele FIS at russiske og hviterussiske utøvere ikke får starte i konkurranser i Norge, sier skipresident Erik Røste.

Norges Skiforbund meddelte tirsdag til det internasjonale skiforbundet FIS at de kommende arrangementene i Norge vil gjennomføres uten russisk og hviterussisk deltagelse, uavhengig av hvilken konklusjon FIS skulle komme til.

FIS har så langt ikke utestengt russerne, noe som har ført til sterke reaksjoner, deriblant fra Johannes Høsflot Klæbo og Vegard Ulvang, leder for langrennskomitéen i FIS.

Nå nekter Norges Skiforbund russisk deltakelse i Norge. Russerne ankom Gardermoen mandag, men får nå ikke konkurrere i Drammen eller Holmenkollen. Den russiske utestengelsen gjelder alle FIS-arrangement i Norge.

Generalsekretær i FIS, Michel Vion sier til NRK at Skiforbundet ikke kan utestenge russerne.

– Norges Skiforbund kan gi uttrykk for at de ikke ønsker russisk og hviterussisk deltakelse, men de kan ikke nekte dem å delta, sier Vion, og legger til:

– Det er i strid med FIS-reglementet.

PÅ PLASS I KOLLEN: De russiske løperne testet løypen tirsdag. Foto: Sigve Kvamme/TV 2
PÅ PLASS I KOLLEN: De russiske løperne testet løypen tirsdag. Foto: Sigve Kvamme/TV 2

Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, sier følgende til NTB:

– Lovverket og de grunnleggende prinsippene for å arrangere verdenscup er klare, men det har ikke skistyret valgt å legge vekt på. Beslutningen ble tatt på bakgrunn av den alvorlige situasjonen i Europa, og vi mener det er helt feil at russere skal stille til start. FIS får vurdere hvordan de skal håndtere dette.

– Tonedøvt av Bolsjunov og gjengen å komme hit

TV 2s kommentator: – En unik situasjon

TV 2s sportskommentator Mina Finstad Berg er glad for at Norges Skiforbund utestenger russerne etter at FIS ikke har tatt grep.

– Det er ikke veldig overaskende i lys av hvor tydelige de har vært over helga, og tidligere i uka. Det er en unik situasjon at Skiforbundet kjører over FIS på den måten. Men det er ikke overaskende med tanke på presset som kommer fra utøvere og arrangører. Mange internasjonale forbund har utestengt russerne og hviterusserne, og da ser ikke bra ut når FIS ikke stenger dem ut. Derfor er det bra at Skiforbundet ikke føyer seg for FIS sin handlingslammelse, sier hun.

Det skulle etter planen vært pressetreff med Norges landslagstrenere, sportssjefer og rennarrangøren tirsdag klokken 12.00 om Holmenkollen Skifestival, men dette er nå avlyst.

Skiforbundet informerer til TV 2 at det er kalt inn til et nytt mediemøter klokken 14.00.

TV 2 har forsøkt å få en kommentar fra FIS, foreløpig uten svar.

TV 2s sportskommentator: - Blir stående igjen som feige sinker

Arrangør nektet å gjennomføre med russisk deltakelse

Hovedstyret i Konnerud IL, som arrangerer torsdagens konkurranse i Drammen, har bestemt at de vil avlyse skisprinten dersom Russland får lov til å delta. Det sa de allerede før Skiforbundets pressemelding.

Kristin Ørmen Johnsen, styreleder i Konnerud IL, sier at nok er nok.

– Nå har da IOC kommet med anbefalinger om å utestenge Russland. Fotballen er på ballen, så og si. Andre forbund har kastet ut russerne. Nå mener vi at nok er nok, sier hun til TV 2, og legger til:

– Vi er jo arrangør og sagt ja til å være arrangør, men nå sier nå at vi kan ikke være arrangør når FIS ikke klarer å beslutte å kaste de ut. Det har gått for langt. VI har håpet at vi kunne få til dette. Nå må vi rett og slett si til FIS at det ikke blir renn ved russisk deltakelse.

NOK ER NOK: Styreleder i Konnerud IL, Kristin Ørmen Johnsen, sier de ikke kan arrangere et skirenn med russisk deltakelse. Foto: Kyrre Lien
NOK ER NOK: Styreleder i Konnerud IL, Kristin Ørmen Johnsen, sier de ikke kan arrangere et skirenn med russisk deltakelse. Foto: Kyrre Lien

Rennleder Arne Madsen, sier følgende til TV 2:

– Jeg er svært overrasket over utspillet som kommer nå. Nå jobber vi med at russerne kommer til å trekke seg. Det er ikke aktuelt å avlyse, så vi jobber med at russerne trekker seg. Det er store sjanser for at de trekker seg, sier han.

– Sikker på at russerne trekker seg?

– Jeg føler meg overbevist om det. Nå var det møter i går hvor mn ikke kom til enighet, men det er nye møter i dag. Jeg tror det blir et vedtak om at russerne ikke får delta, sier Madsen.

Drammens Tidende omtalte Konnerud ILs standpunkt først. I en pressemelding fra idrettslaget står det:

«Hovedstyret med støtte fra alle særgruppene i Konnerud Idrettslag har i dag tirsdag 1. mars kl. 0800 besluttet at Konnerud IL ønsker å trekke seg fra all videre engasjement, forberedelser og gjennomføring av WC Drammen den 3. mars dersom arrangementet ikke utelukkes for deltakere fra Russland.»