KLAR TALE: Maren Lundby håper 2022 blir det siste året kvinnene må stå på sidelinjen når det arrangeres skiflyging i Norge. Foto: Erik Monrad-Hansen / TV 2
KLAR TALE: Maren Lundby håper 2022 blir det siste året kvinnene må stå på sidelinjen når det arrangeres skiflyging i Norge. Foto: Erik Monrad-Hansen / TV 2

– Skiflyging er viktigere enn likelønn

Maren Lundby er ikke i tvil om hva som motiverer henne mest mot et comeback.

Kvinnehopperne, med Maren Lundby i spissen, vet alt om å kjempe for likestilling. Fortsatt tjener de bare en tredjedel av det herrene gjør for samme prestasjoner i verdenscupen.

Og når VM i skiflyging starter i Vikersund førstkommende torsdag, må Lundby & co. følge hoppsportens Formel 1-øvelse fra sidelinjen.

– Først og fremst jobber jeg mot å komme tilbake som skihopper. Men det hadde vært ekstra stort å ha skiflyging som en gulrot å se fram til. Så hvis det blir skiflyging allerede neste år, så blir det mitt største mål for sesongen, sier Lundby til TV 2.

Skiflyging viktigst

Selv om den internasjonale kvinnedagen i stor grad handler om lik lønn for likt arbeid, så er ikke pengene det viktigste for Lundby.

– Å få hoppe skiflyging er det viktigste, så får det andre komme etter hvert, sier Lundby kontant.

For hun mener kvinnehopp aldri vil kunne oppnå samme markedsverdi som herrene så lenge de blir henvist til de små bakker.

– Man må ta det i riktig rekkefølge. Først og fremst handler det om å øke markedsverdien vår. Og da kan vi ikke hoppe i en bortgjemt kneik i Slovenia, sier Lundby med et smil.

LO-lederens hårete lovnad

I helgen så hun avslutningen av Raw Air sammen med lederen i LO, Peggy Følsvik. Etter seks år som hovedsponsor for hopplandslaget er det én ting Følsvik gjerne skulle ha fått gjennomført.

– Det er skiflyging for kvinner. Det å kunne se Maren Lundby hoppe i Vikersund hadde virkelig vært «kremen», sier Følsvik til TV 2.

LO-lederen kommer med en hårete lovnad om kvinnene får sette utfor Vikersund-bakken under neste års Raw Air.

– Jeg har sagt at når Maren får hoppe i Vikersund, så skal jeg komme og fly zipline ned bakken. Så da får dere bare være der, ler LO-sjefen.

Lundby gleder seg til det.

– Jeg tar den utfordringen. Det lover jeg, sier hun med et smil.

Når LO til sommeren gir seg som hovedsponsor for hopperne etter seks år, er det først og fremst Lundbys innsats for likestilling som står igjen som den aller største gevinsten.

– Maren har vært en viktig foregangskvinne for likestilling i Norge, så hennes betydning kan nesten ikke overvurderes, sier Følsvik.