Holmenkollen (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Holmenkollen (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

Ski-VM kan havne på betalingskanaler

NRK har kanontall å vise til fra ski-VM i Holmenkollen. Verdensmesterskapet i 2015 kan bli det siste som i sin helhet blir sendt i NRKs regi, skriver Aftenposten.

Statskanalen har rettighetene til Val di Fiemme i 2013 og Falun i 2015, men som med OL kan ski-VM bli kjøpt opp av agentselskaper. I fjor tapte Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) for første gang på over 50 år rettighetene til OL. Sportfive-gruppen har sikret seg rettighetene til Sotsji-OL (2014).

– Det er ikke usannsynlig. Alt avhenger av om EBU er villig til å strekke seg langt nok for å sikre seg rettighetene videre framover. Vi ser at agentselskaper viser stadig større interesse for slike mesterskap, sier NRKs sportssjef Rune Haug til Aftenposten.

Kulturminister Anniken Huitfeldt ønsker å følge flere europeiske nasjoners tiltak med en liste over sportsbegivenheter som skal være tilgjengelig på åpne, allmenne kanaler. Det vil være naturlig at en rekke øvelser i et ski-VM havner på en slik liste, men en mulig løsning er at NRK og TV 2, som også er EBU-medlem, får deler av liverettighetene, mens andre ting går eksklusivt på betalfjernsyn - med høydepunkter på EBUs kanaler.

Ifølge Tor Aune i EBUs sportskomité vil mye styres av interessen i Mellom-Europa, spesielt Tyskland. Det er i dag slik at når NRK i pauser legger ut resultater på skjermen så har ofte tyske seere reklame på sine fjernsyn. Det betyr at det ikke nødvendigvis gjør særlig til eller fra for norske kjøpere om store utenlandske betalingskanaler sikrer seg rettighetene.

Kaster nasjonale betalingsplattformer som Viasat eller Canal+ seg inn i kampen om ski-VM blir det annerledes. Da kan en tenke seg at de ulike øvelsene blir delt opp. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2