GULLJENTER: Da de norske smørte seg vekk fra pallen kunne de svenske langrennsjentene juble for gull. Photo: Tobias Röstlund
GULLJENTER: Da de norske smørte seg vekk fra pallen kunne de svenske langrennsjentene juble for gull. Photo: Tobias Röstlund

Norsk OL-fiasko hjalp svenske langrennsjenter til prestisjepris

– Det var et feil og et feigt valg.

Det var OL-gullet som mange i Norge neste tok for gitt. De norske stafettjentene hadde vært suverene i lang tid, men OL-stafetten i Sotsji ble ødelagt av dårlige ski.

– Noe helt spesielt

I stedet gikk OL-gullet til de svenske langrennsjentene, og nå er de tildelt det prestisjetunge «Bragdgullet» for innsatsen.

Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag og Charlotte Kalla sørget for Sveriges første OL-gull på kvinnestafetten i langrenn på 54 år da de vant i Sotsji sist vinter.

– Det føles stort å motta prisen sammen med Ida, Emma og Anna. Vi følte at det var noe helt spesielt vi oppnådde den stafettdagen, sier Kalla til Svenska Dagbladet, som deler ut den prestisjetunge prisen.

Slik er juryens begrunnelse: «For et sensasjonelt olympisk gull, vunnet gjennom lagånd og sterke individuelle prestasjoner, kronet av en magisk spurt».

– Et feil og et feigt valg

Svenskene ledet stafetten etter to etapper, men Haag måtte slippe Finland og Tyskland forbi seg på tredjeetappen. På siste etappe var imidlertid Kalla råsterk og spurtet Sverige til gull.

Finland tok sølvet, mens Tyskland fikk bronse.

– Det var et feil og et feigt valg. Det er lett å stryke ordet bragd fra den prisen. Det var bare én person som gjorde en bragd, og det var Charlotte Kalla. Hun vant sin etappe med 20,8 sekunder. Det er en usannsynlig margin på fem kilometer fristil, sier Dagens Nyheters Johan Esk i en kommentar.

Han mener langrennsherrene ville vært minst like gode kandidater.

– Når man tenker på at de øvrige tre var nummer tre, fire og sju på sine etapper, er det vanskelig å kalle det for en lagbragd. Visst slo Emma Wikén Therese Johaug på sin etappe, men de norske hadde usle ski. I herrenes stafettseier var svenskene nummer en, tre, fire og en på sine etapper. Er det dårligere enn det kvinnene gjorde? spør Esk.

Norsk fiasko

Det norske laget var store favoritter, men dårlige ski gjorde at Marit Bjørgen og co endte på en skuffende femteplass. Med «vanlige» ski hos de norske jentene spørs det om det ville blitt noe «Bragdguld» på de svenske langrennsjentene.

Zlatan Ibrahimovic har for øvrig aldri vunnet prestisjeprisen. 

(©NTB/TV 2 Sporten)

Mer innhold fra TV 2