IKKE ØNSKET: Russlands Aleksandr Bolsjunov. Her fra en tidligere 50 km langrenn fellesstart i Holmenkollen.
Foto: Vidar Ruud / NTB
IKKE ØNSKET: Russlands Aleksandr Bolsjunov. Her fra en tidligere 50 km langrenn fellesstart i Holmenkollen. Foto: Vidar Ruud / NTB Foto: Vidar Ruud

Norges skiforbund: – Vi ønsker ikke at russiske utøvere deltar

Norges Skiforbund ønsker ikke at russiske utøvere får delta i kommende verdenscuprenn og verdensmesterskap på norsk jord. Kulturministeren støtter kravet.

TV 2 sender verdenscuprennene i langrenn og kombinert fra Holmenkollen helgen 4.-6. mars.

– Styret i Norges Skiforbund har i dag drøftet situasjonen knyttet til Russlands invasjon av Ukraina, og hvordan dette påvirker de kommende verdenscuprennene og verdensmesterskapet i Norge, skriver Skiforbundet i en pressemelding. før de slår fast:

– Norges Skiforbunds beskjed til Russland og russiske utøvere krystallklar; Vi ønsker ikke deres deltakelse!» heter det i en pressemelding.

Det inkluderer at de ikke ønsker at blant annet Russlands største stjerne, Aleksandr Bolsjunov, kommer til Norge for å delta.

«Russlands brudd på folkeretten og angrep på det ukrainske folk krever internasjonal fordømmelse og sanksjoner. Idretten er ikke løsrevet fra det og kan ikke forholde seg passive til det som skjer nå», heter det videre i den krasse meldingen fra Skiforbundet.

VIL REISE: Russlands trener Markus Cramer sier de russiske utøvenre vil reise til Norge. Foto: Pedersen, Terje
VIL REISE: Russlands trener Markus Cramer sier de russiske utøvenre vil reise til Norge. Foto: Pedersen, Terje

Russland planlegger å reise

Ønsket fra Norges Skiforbund skuffer russerne. Markus Cramer, treneren til de russiske profilene Sergej Ustjugov og Julia Stupak, reagerer med stor skuffelse når NRK leser opp Norges Skiforbunds meninger og uttalelse lørdag.

– Vi er russiske utøvere. Vi er her, vi er ikke i noen krig. Vi er idrettsutøvere, ikke soldater
Russland-trener Jegor Sorin

Han gjør det klart at de russiske utøverne kommer til å reise til Norge som planlagt.

– Planen er at vi drar dit. Men jeg er overrasket over at det norske forbundet tenker og ønsker det slik, sier han til NRK.

– Hva har idretten og utøverne med denne situasjonen å gjøre? Det er virkelig tøft. Jeg blir bare trist av at det norske forbundet tenker slik. Vi har egentlig en god kommunikasjon oss imellom. Med alle som jobber der. Det er trist å høre dette, spesielt når de tar det med pressen og ikke oss først, slår Cramer fast.

Jegor Sorin, en annen av trenerne for det russiske landslaget, er også skuffet over Norges skiforbunds uttalelse.

– Vi er russiske utøvere. Vi er her, vi er ikke i noen krig. Vi er idrettsutøvere, ikke soldater. Kanskje de tror vi har våpen. Vi ønsker fred og for meg er dette veldig rart, sier Sorin, og legger til at russerne planlegger å reise til Drammen.

– Ja, selvfølgelig. Jeg reiser til Drammen mandag. Vi skal konkurrere i Drammen og så i Holmenkollen, slår han fast.

Forklarer hvorfor

Overfor TV 2 utdyper skipresident, Erik Røste, hvorfor avgjørelsen til Skiforbundet ble tatt.

– Da var vurderingen til skistyret at vi kan på en måte ikke være nøytrale eller passive når sånt skjer. Derfor var vi tydelige på at vi ikke ønsket russisk deltakelse i de kommende arrangementene her i Norge.

– Hva har endret seg det siste døgnet?

– Ting skjer veldig raskt. Det er to døgn siden invasjonen. Det eneste som man vet i en krig er når den starter, og så er det jo en utvikling. Det er jo den utviklingen som skjer som gjør at man nå mener det er på tide å ta kraftigere grep enn det som har vært gjort tidligere. Vi hadde så langt, og fram til i går, fokus på at det ikke skulle arrangeres renn i Russland. Nå mener vi det er viktigere å være enda tydeligere enn det vi var i går, svarer Røste.

– Hvordan ser dere på at denne type kollektive straff får konsekvenser for uskyldige utøvere?

– Det er jo et veldig relevant spørsmål, og det her er en vanskelig sak. Det vi opplever nå er helt, helt ekstraordinært. Da er det også ekstraordinære tiltak som kreves. Men det gjør det veldig, veldig vanskelig, nettopp på grunn av det du sier. Dette vil jo kunne ramme en tredjepart som ikke nødvendigvis er en del av konflikten. Men i en helt ekstraordinær situasjon kreves ekstraordinære tiltak, og det er grunnen til dette vedtaket, sier skipresidenten.

– Det er behov for en klar og tydelig holdning. Det har vi meddelt det internasjonale skiforbundet (FIS) i dag, sier han.

– Kjempeproblematisk å la en kaptein delta

Etter de store prestasjonene i OL ble Bolsjunov, samt Denis Spitsov, forfremmet til kaptein i den russiske nasjonalgarden. Det ble bekreftet på nasjonalgardens nettsider og omtalt av VG i Norge.

– Det er symbolsk kjempeproblematisk å la en kaptein i militæret til et land som bryter folkeretten ved å invadere et annet, få delta i verdenscupen, sier TV 2s sportskommentator Mina Finstad Berg.

KAPTEINER: Aleksandr Bolsjunov og Denis Spitsov (i midten) fikk høyere grad i nasjonalgarden etter de store prestasjonene i OL. Foto: KAI PFAFFENBACH
KAPTEINER: Aleksandr Bolsjunov og Denis Spitsov (i midten) fikk høyere grad i nasjonalgarden etter de store prestasjonene i OL. Foto: KAI PFAFFENBACH

Hun er positiv til Skiforbundets avgjørelse om å erklære russiske utøvere uønsket.

– Det er ikke så rart at Skiforbundet har brukt litt tid på dette. Det er en ekstraordinær situasjon og man har naturligvis ikke alle svar. Jeg synes skipresident Erik Røste og idrettspresident Berit Kjøll har vært forbilledlig tidlig på ballen her, sier Finstad Berg.

– Jeg tror det er riktig å si at russiske utøvere ikke er ønsket. Det kan ramme uskyldige utøvere, som kanskje ikke støtter Putin, men de må få lov til å være såpass tydelige når de er arrangører.

Hun er usikker på hva som kan bli veien videre når Norge nå har sagt nei til russiske utøvere, samtidig som FIS lar dem delta.

TV 2S SPORTSKOMMENTATOR: Mina Finstad Berg. Foto: Erik Edland / TV 2
TV 2S SPORTSKOMMENTATOR: Mina Finstad Berg. Foto: Erik Edland / TV 2

Flere renn i Norge

Mange verdenscuprenn, samt verdensmesterskapet i skiflyging skal gå av stabelen i Norge i mars.

– Skistyret har i dag besluttet at Norges Skiforbund ikke ønsker Russlands, eller russiske utøveres, deltakelse på de forestående verdenscuprennene og verdensmesterskap i Norge slik situasjonen er nå, sier skipresident Erik Røste.

Skiforbundet vil følge dette opp overfor det internasjonale skiforbundet (FIS).

«Norges Skiforbund fordømmer på det sterkeste Russlands brudd på folkeretten gjennom sitt angrep på Ukraina og det ukrainske folk», skriver de.

Kulturministeren støtter Skiforbundet – russiske utøvere ønskes ikke i Norge

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) støtter Norges Skiforbunds ønske om at ingen russiske utøvere får delta i konkurranser i Norge.

– At idretten og særforbundene er autonome, er et viktig prinsipp. Samtidig støtter jeg fullt og helt vedtaket som Norges Skiforbund har gjort i dag, skriver Trettebergstuen i en SMS til TV .

STØTTER SKIFORBUNDET: Kulturminister Anette Trettebergstuen. Foto: Torstein Bøe
STØTTER SKIFORBUNDET: Kulturminister Anette Trettebergstuen. Foto: Torstein Bøe

Lørdag ble det klart at Skiforbundet ikke ønsker at russiske utøvere skal delta i kommende verdenscuprenn og verdensmesterskap på norsk jord.

NTB snakket med assisterende langrennssjef Michael Lamplot i FIS i forbindelse med junior- og U23-VM på Lygna. Han hadde da akkurat hørt om pressemeldingen fra NSF.

– Jeg kan bare vise til uttalelsen fra FIS-styret om at russiske utøvere har lov til å delta, sa han.

– Jeg har akkurat hørt om det, så jeg kan ikke kommentere det. Dette er definitivt noe for FIS-styret, ikke meg, å diskutere. Hvis de kommer fram til en annen avgjørelse, vil vi følge det, fortsatte han.

Blant annet venter mange verdenscuprenn, samt verdensmesterskapet i skiflyging i Vikersund i mars. For tiden pågår det verdensmesterskap for juniorer i U23 på Lygna, men det er ikke kjent om vedtaket også gjelder dem.

NIF vil ha utestengelse

Lørdag melder NTB at Norges idrettsforbund ønsker utestengelse av all russisk og hviterussisk idrett. Det ble idrettsstyret enige om i et ekstraordinært møte lørdag.

«Russlands angrep på det ukrainske folk og brudd på folkeretten krever internasjonal fordømmelse og sanksjoner. Det er derfor NIFs klare mening at russiske og hviterussiske utøvere ikke skal delta i internasjonale idrettsarrangementer utenfor Russland og Hviterussland, samt at russiske og hviterussiske idrettsledere suspenderes fra sine internasjonale posisjoner», heter det i en pressemelding.

FIS avventer

Det internasjonale skiforbundet (FIS) bestemte seg fredag for å kansellere de gjenstående verdenscupkonkurransene i Russland.

Senere på dagen besluttet de å tillate russiske utøvere å delta i FIS-konkurranser.

– Styret har enstemmig bestemt, på linje med IOCs anbefalinger for internasjonale forbund, at alle russiske idrettsutøvere kan fortsette delta i FIS-konkurranser. Utøverne kan konkurrere under sitt eget navn nasjonen Russland, men FIS-flagget og FIS-hymnen vil bli spilt under seiersseremoniene, heter det i en pressemelding fra FIS.

Lørdag skriver styret i Norges Friidrettsforbund i en pressemelding at det er nå man må agere.

– Hvis vi ikke agerer nå, og bruker de virkemidlene som idretten har til rådighet - ja når skal vi da agere? sier NFIF-president Anne Farseth på vegne av styret i Norges Friidrettsforbund.

– I møtet med Norges Idrettsforbund har jeg vært krystallklar på at Norges Friidrettsforbund sitt utgangspunkt er å jobbe nasjonalt og internasjonalt for å få til et vedtak om at russiske og hviterussiske utøvere og idrettsledere ikke skal kunne få delta i internasjonale idrettsarrangementer og ha posisjoner utenfor Russland og Hviterussland, sier hun.

Også Håndballforbundet slutter seg til standpunktet i en pressemelding.

– Dette er en tragisk og helt spesiell situasjon. Det er derfor helt nødvendig med sterke og tydelige grep. Det at et land invaderer et annet på denne måten, ligner mer på 1939 enn noe vi har opplevd siden den gang, sier håndballpresident Kåre Geir Lio, som spesielt vektlegger tre punkter som NHF nå forplikter seg til:

Ikke sende utøvere/lag til Russland eller Hviterussland. Ikke konkurrere mot russiske/hviterussiske lag i noe land og å anmode EHF/IHF om å suspendere russiske og hviterussiske ledere fra håndballens internasjonale fora.

Det svenske skiforbundet skriver i en uttalelse at de følger utviklingen i den krevende situasjonen tett, og at spørsmålet om russisk deltakelse ikke kan håndteres av ulike særforbund, men krever en enhetlig svensk holdning.

Skiskytterforbundet vil utestenge russiske og hviterussiske utøvere.

Skiskytterforbundet ønsker ikke russiske og hviterussiske skiskyttere verdenscupen. Det melder VG.

– Vi er klare på det at vi ikke ønsker at russiske og hviterussiske utøvere skal delta i Holmenkollen eller andre konkurranser i verdenscupen. Vi har sendt et forslag til IBU om at vi ønsker å stenge ute utøvere, for vi har ikke myndighet til å gjøre det selv, sier Arne Horten, president i skiskytterforbundet til VG.

(©NTB/TV 2 Sporten)