
Norge tar over amerikansk hoppsport: – En «game changer»
Norge og USA inngår en oppsiktsvekkende samarbeidsavtale: Fra nå av vil det amerikanske hopplandslaget være en del av norsk hoppsport.
Det offentliggjorde landslagssjef Clas Brede Bråthen i Holmenkollen onsdag ettermiddag.
Avtalen innebærer blant annet:
- Norske Tore Sneli, som vil forbli ansatt i Norges Skiforbund (NSF), blir trener for de amerikanske hopperne.
- De amerikanske hopperne skal bo i Norge i deler av sesongen.
- De amerikanske hopperne får tilgang til det norske støtteapparatet og kunnskapen og vitenskapen norsk hoppsport sitter på.
– Ambisjonene er å klare å ta ut potensialet hoppsporten har i USA, som tall fra rennene i OL viser er der. Lykkes vi med å løfte utøverne til toppen, noe vi tror på basert på talentene vi ser, kan hoppsporten ta ut potensialet i langt større grad enn det vi har sett til nå i hoppsporten. Da kan også Norge bli en av de viktigste nasjonene i denne sporten i fremtiden, forteller Bråthen til TV 2.
Lundby: – Det vil hjelpe oss alle
Bråthen forteller at samarbeidet, som er unikt i internasjonal hoppsport, har blitt jobbet med i fire år.
– Vi har ansatt en trener, som er ansatt i NSF, som har tilgang på det samme støtteapparatet og kunnskapen som Alexander Stöckl og Christian Meyer. Det betyr i praksis at amerikanske utøvere får tilgang til det samme som norske utøvere. Det vil løfte de veldig mye. De har kanskje manglet kunnskapen om å bygge helheten – litt der Norge var frem til 2002, forteller han.
– Blir dette kostbart for dere?
– Dette er et prosjekt som USA i sin helhet investerer i. Vi har ikke en økonomisk oppside på det i første omgang, men om vi klarer å åpne markedet i USA, og hoppsporten får fotfeste der, så tror vi det kan få ringvirkninger for oss fremover.
Maren Lundby er klar på at samarbeidet kun kan slå ut positivt, både sportslig og kommersielt.
– Det er viktig å hjelpe en nasjon som er såpass stor og som kan gjøre sporten vår enda større. Vi lever av publikum, at folk ser på oss og at vi er interessante, så det å kunne få en profil fra USA, ville gjort sporten større. Det vil hjelpe oss alle. Vi må se det på den måten. Bra for oss, og bra for dem, sier hun.
Ble enige om å samarbeide over en øl i januar
Den amerikanske hopplederen Rex Bell beskriver samarbeidet som en «game changer».
– Dette er en fantastisk mulighet for oss. Vi har mange av ingrediensene til å lykkes, men helt ærlig kan vi dra nytte av mer kunnskap og større forståelse på utstyrsfronten. Dette vil bli en game changer for oss, sier han.
Han forteller at avstanden kom i stand etter en samtale over en øl like etter nyttår.
– Jeg og Clas Brede har hatt et godt forhold i flere år. Han har alltid vært en jeg kunne snakke med for å få råd. Vi snakket om et samarbeid for første gang i 2018, men tidspunktet var ikke riktig. Vi satte oss ned over en øl i januar i år, og etter det ble vi enige om å jobbe sammen. Det kan være bra for begge, mener Bell.
Sportslig har ikke USA etterlatt seg det største fotsporet i hoppsporten, i alle fall ikke på herresiden, men Bråthen virker oppriktig begeistret for nivået han har sett på de unge amerikanerne.
– Det er helt klart noen fremtidige stjerner der. Det er noen veldig spennende utøvere der. Fullt på høyde med våre største talenter, uten tvil. Enkelte av de er kanskje hakket hvassere også!