Mikaela Shiffrin ble tidenes mestvinnende alpinist

Amerikanske Mikaela Shiffrin (27) passerte Ingemar Stenmark og ble den mestvinnende alpinisten da hun tok sin 87. verdenscupseier i slalåmrennet i Åre lørdag.

HISTORISK: Mikaela Shiffrin Foto: TT NEWS AGENCY
HISTORISK: Mikaela Shiffrin Foto: TT NEWS AGENCY

Shiffrin tangerte fredag den svenske legenden Stenmarks 86 verdenscupseirer. Etter lørdagens slalåmseier troner hun alene på toppen.

Den amerikanske stjernen ledet med 69 hundredels sekund etter første omgang, og suste ned til seier i finaleomgangen. Wendy Holdener tok annenplassen, mens hjemmehåpet Anna Swenn-Larsson endte som nummer tre.

Amerikaneren vant sitt første verdenscuprenn i nettopp Åre i desember 2012.

Kjæresten Aleksander Aamodt Kilde var rørt etterpå.

– Blir nesten tom for ord. Hun blir historisk her og der. Helt rå, sier han til Viaplay.

Dominert

Over ti år og 85 verdenscupseirer senere var hun tilbake og ble historisk med to seirer på to dager. Det skjedde 34 år etter at Stenmark satte det som ble omtalt som en «umulig» rekord.

Stenmark dominerte teknikkdisiplinene slalåm og storslalåm fra 1975 til han la opp i 1989. Shiffrin, som er kjæresten til Norges fartskonge Aleksander Aamodt Kilde, vant to gull og et sølv i VM tidligere i vinter.

Stenmark fikk alle sine seirer i teknikkdisiplinene slalåm (40) og storslalåm (46). Det gjelder ikke for Shiffrin, som har en god spredning med super-G og utfor i tillegg.

Holtmann beste norske

Mina Fürst Holtmann ble nummer 14, mens Thea Louise Stjernesund endte på 25.-plass.

Maria Tviberg hektet i den andre omgangen og kjørte ut. Hun er regjerende verdensmester i parallellslalåm. Kristin Lysdahl (+4,07) og Bianca Bakke Westhoff (utkjøring) røk ut i første omgang.

Sesongen avsluttes i Soldeu i Andorra i neste uke.