ÅRETS NAVN: Maren Lundby vant prisen Årets navn under Idrettsgallaen 2022 i Oslo Spektrum.
Foto: Heiko Junge / NTB
ÅRETS NAVN: Maren Lundby vant prisen Årets navn under Idrettsgallaen 2022 i Oslo Spektrum. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: Heiko Junge

Lundby gikk opp 14 kilo forrige sommer

Maren Lundby åpner opp i ny bok.

I boken «Et møte med Maren» forteller hoppstjernen mer detaljert om vektproblemene sine.

Første gang hun gjorde det var til NRK i oktober i fjor. Det var da hun sa at hun ikke orket å slanke seg for å komme til OL i Bejing.

Maren Lundby sto over hele sist sesong, men satser nå for fullt igjen.

«Kroppen var i ubalanse rent ernæringsmessig. Det var helt krise å føle seg sånn. Det føltes ut som jeg at jeg mistet alle mine atletiske egenskaper. Og uansett hva jeg gjorde så ble det feil. Kroppen fungerte ikke på trening. Beina var tunga.»

Slik beskriver Maren Lundby hvordan tiden var etter VM i Oberstdorf 2021.

Et VM som faktisk ble et jubel-mesterskap for Maren Lundby, som tok historiens første VM-gull i stor bakke.

ÅPNER OPP: Maren Lundby har bidratt i en ny bok.
ÅPNER OPP: Maren Lundby har bidratt i en ny bok.

Sov med klær på

Allerede i Oberstdorf slet hun med vektproblematikken. Hun kom til den tyske alpebyen fire kilo for tung. Men hun klarte å komme i matchvekt på egenhånd:

«Det var 18-19 varmegrader i Oberstdorf, det var flaks. Badstua på hotellet var stengt på grunn av koronarestriksjoner. Så jeg gikk. Jeg gikk flere timer om dagen, og mens jeg møtte turgåere i shorts og t-skjorte, hadde jeg på meg tre lag med klær. Tilbake på hotellet tok jeg en varm dusj før jeg la meg under dyna med masse klær på. Jeg svettet ut kiloene.»

Stor vektøkning

Etter mesterskapet kom vektproblemene tilbake. I boka understreker Lundby at den verste perioden var fra april til september i fjor.

Plutselig gikk hun opp syv-åtte kilo på et par uker. En vektøkning som gjør henne sjanseløs til å prestere på høyt nivå i hoppbakken. I løpet av sommeren doblet de kiloene seg, ifølge bokens forfatter.

«Man kjenner som sagt ikke igjen kroppen sin. Dessuten var det nok derfor jeg også fikk tretthetsbruddet, for når når du prøver å øke aktiviteten igjen, mens du har med deg fjorten kilo ekstra som kropp, skjelett og muskler ikke er vant til å bære på, så blir det en helt ny belastning.»

Lars Haugvad som er manuellterapeut på Olympiatoppen er intervjuet i boken. Han har jobbet mye med Maren Lundby og hennes vektutfordringer.

MÅTTE GI SEG: Maren Lundby måtte trekke seg fra Skal vi danse etter et tretthetsbrudd. Foto: Kristin Grønning / TV 2
MÅTTE GI SEG: Maren Lundby måtte trekke seg fra Skal vi danse etter et tretthetsbrudd. Foto: Kristin Grønning / TV 2

«Det største problemet til Maren har alltid vært samvittigheten hennes. Det var sykt sårt å å se hvor redd hun var for å snakke om sin egen sak, hvor redd hun var for hvordan det kunne påvirke andre, og hvilke signaler som kom til å bli sendt.

Hun klarte å takle det. Det var helt fantastisk frigjørende når hun gikk ut med det. Hun ble et helt annet menneske.»

Haugvad sier videre at han er overbevist om at trivsel, åpenhet og ærlighet påvirker biologien.

«Det skal jo ikke være mulig å trene så mye uten at det går fremover. Kroppen hennes var i forsvar, mot alt. Det blir som som å stå og stange hodet i en murvegg.»

Maren Lundby legger ikke skjul på at hun har vært gjennom en slitsom periode.

«Dette er det mest frustrerende jeg har vært med på.»

«Selv om ting har gått riktig vei, er det ikke noen selvfølge at jeg kommer meg tilbake der jeg var med tanke på vekt. Det krever mye av meg å ha progresjon. En normal person som trener mellom tre og seks timer hver dag ville nok gått jevnt ned i vekt, men jeg kan fortsatt ha perioder hvor det stagnerer. Jeg vil mest sannsynlig ha nedsatt forbrenning resten av livet. Så det å tøye grenser sånn som jeg har gjort, har en pris.»

Maren Lundby er nå tilbake på landslaget og satser mot VM i Planica.

Mer innhold fra TV 2