Svenske stjal oppmerksomheten –protesterte mot sponsor

Emil Johansson Kringstad brukte anledningen til å angripe Equinor.

Se video av hendelsen i videovinduet øverst!

Den svenske langrennsløperen Emil Johansson Kringstad vekket oppsikt, da han sammen med Greenpeace brukte sesongåpningen på Beitostølen til å lange ut mot Equinor.

– Det er bare å se rundt, ingen snø og Equinor sponser dette. Nå vil de at vi skal glemme hvilken bedrift de er. De slipper jo ut mer enn hele Norge som land. Det er det jeg vil vise, sier Johansson Kringstad til TV 2.

KLAR BESKJED: Emil Johansson Kringstad viste fram følgende plakat ved målgang. Foto: Caroline Simonsen/ TV 2
KLAR BESKJED: Emil Johansson Kringstad viste fram følgende plakat ved målgang. Foto: Caroline Simonsen/ TV 2

– Den største trusselen

Budskapet var at «morgendagen smelter» - et svar på selskapets sponsorprogram «morgendagens helter».

I tillegg var det aktivister fra Greenpeace som dekket til Equinors reklameplakater ved målgang på Beitostølen.

– Klimakrisen er den største trusselen mot skisporten i dag, og fossil energi er den største årsaken til klimakrisen. Vintrene blir stadig kortere, og vi ser at morgendagen smelter rett foran øynene våre. For meg som skiløper er det en selvfølge å konfrontere Equinor, Norges største klimaversting, uttalte Johansson i en pressemelding.

TV 2 har sendt uttalelsene til pressekontakt Rikke Høistad Sjøberg i Equinor, foreløpig uten svar.

– Vi dekket til Equinors reklameplakater i målområdet da Emil kom i mål for å understreke absurditeten i at skisporten sponses av den største trusselen mot sin egen eksistens. Det er jo som at et tobakksselskap skulle sponset Kreftforeningen, sier Andreas Randøy fra Greenpeace.

I pressemeldingen skriver de at Equinor slapp i fjor ut mer enn 250 millioner tonn CO2, fem ganger mer enn Norges totale utslipp, og er med det Norges soleklare utslippsversting.

Klimaeffektene av utslippene fra fossil energi er synlige i skisporten. I år har flere renn blitt avlyst eller utsatt som følge av en kortere vintersesong.

– Hvorfor dette engasjementet?

– Jeg elsker skisport, det er en del av det. Så er jeg tobarnsfar. Jeg ønsker at dem vokser opp i et fungerende klima og verden, sier langrennsløperen som protesterte.

– Må slutte med olje

Ifølge Meteorologisk institutt har byer med god rekruttering til vintersporten, som Oslo, Lillehammer og Trondheim, mistet henholdsvis 22, 15 og 14 vinterdager de siste 30 årene.

– Jeg forstår at de ikke kan stoppe sin virksomhet i morgen, men om jeg skulle ønske hadde den blitt avviklet innen snar framtid, jo fortere jo bedre. Om du spør meg, må man slutte med olje så snart det går, fortsetter Johansson Kringstad.

Svensken la opp for halvannet år siden og forteller at formen ikke er optimal.

– Jeg spiller fotball én gang i uken, men jeg tror jeg kan gå raskere enn dette, ler han.