Northug ikke tatt ut til verdenscupen på Lillehammer

Petter Northug står over i samråd med trenerne, melder Skiforbundet.

IKKE MED: Petter Northug går ikke verdenscupen på Lillehammer. Foto: Olsen, Geir
IKKE MED: Petter Northug går ikke verdenscupen på Lillehammer. Foto: Olsen, Geir

Petter Northug er ikke blant de 15 norske løperne som er tatt ut til minitouren i verdenscupen på Lillehammer til helgen.

Langrennsstjernen fikk en tung 15-kilometer i norgescupen på Gålå fredag, men fulgte opp med andreplass på sprinten lørdag.

TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad mener det var helt riktig av Skiforbundet å la Northug stå over.

– Dette mener jeg er helt riktig gjort av Skiforbundet for Northugs del. Hvis han hadde blitt tatt ut til Lillehammer, hadde han blitt tatt ut til en minitour. Det er ingenting som tyder på at han er god nok til å konkurrere på distanserenn på øverste nivå. Dessuten passer løypen ham forholdsvis dårlig. Han har aldri gått bra der, selv ikke når han har vært i form. Jeg tror han ville endt opp med to dårlige opplevelser på distanserenn og en prolog der han hadde røket ut. Jeg tror ikke Northug selv ønsket å gå på Lillehammer, sier Skinstad.

Northug har den siste tiden flere ganger sagt at han ikke har noe å gjøre i verdenscupen før jul. Før åpningshelgen på Beitstølen åpnet han for å legge opp.

– Jeg vil faktisk si at Skiforbundet gjør ham en tjeneste ved ikke å ta han ut. Hvis han ønsker å komme seg til VM ville han gått seg ut ved å delta i Lillehammer, sier Skinstad.

– Hva med Tour de Ski?

– Jeg tror Tour de Ski kunne passet Northug bra, men da må han gå noen renn som viser at han er sterk nok til det. Første og beste mulighet er Skandinavisk Cup i Østersund (14. desember). Da må han vise at han også holder et brukbart nivå på distanse, sier Skinstad.

Kometen (19) tatt med

Kristine Stavås Skistad får imidlertid sjansen. 19-åringen imponerte stort da hun ble toer i åpningssprinten på Beitostølen nylig. I helgen vant junioren Gålå-sprinten i norgescupen overlegent.

– Det er veldig gledelig og fortjent, men når det er sagt tror jeg løypen på Lillehammer passer Skistad svært dårlig. Det gir ingen god pekepinn på hvem som kommer til å gå fort i VM. Jeg tror ikke vi skal forvente all verden av Skistad i den løypen, sier Petter Soleng Skinstad.

– Jeg synes det blir feil dersom Skiforbundet i neste omgang velger ikke å ta ut hun på bakgrunn av at hun går dårlig på Lillehammer. Med tanke på VM bør hun testes i Davos, Dresden og Lahti. I raske, lette løyper der hennes egenskaper kommer til sin rett. Dette er løyper som er nært beslektet til VM i Seefeld. Jeg synes egentlig at verdenscup-sprinten i Lillehammer ikke burde være VM-uttak i det hele tatt, fortsetter han.

Forrige sesong tok Skistad i tillegg sølv i junior-VM.​

Den norske troppen til rennene på Lillehammer er på massive 30 løpere, likt fordelt mellom menn og kvinner. Fredag skal det gås skøytesprint, mens det er distanserenn lørdag og søndag i henholdsvis fri teknikk og klassisk. Det siste gås som en jaktstart.

I en pressemelding fra Norges Skiforbund står det at Northug i likhet med Mari Eide, Niklas Dyrhaug og Pål Golberg står over Lillehammer-rennene i samråd med sine trenere.

– Vi er klare for et av sesongens høydepunkt for langrenn med verdenscuprenn på Lillehammer. De siste årene har vi hatt svært gode resultater på Lillehammer, og vi har store forventninger til helga. God stemning rundt løypa gjør at vi får hjemmebanefølelsen som gir det ekstra løftet, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Skinstad synes det er gledelig at løpere som Gjøran Tefre og Vebjørn Turtveit er med, men han savner ett navn.

– Jeg reagerer på at ikke Emilie Fleten er en del av troppen til Lillehammer, etter tre gode renn og én seier på Gålå.

Jakter flere seirer

Therese Johaug fikk i helgen et perfekt comeback i verdenscupen etter 988 dagers fravær. Hun knallet til og knuste rivalene på den klassiske 10-kilometeren i Ruka. Lørdag og søndag fortsetter hun triumfjakten når to nye distanserenn står på programmet.

Etter maktdemonstrasjonen i Finland var Johaug stolt over at hun har holdt nivået oppe i de to årene hun var dopingutestengt.

– Det er veldig godt å se at jeg faktisk kan komme tilbake på nesten det samme nivået jeg var på da jeg gikk ut. Dette er en veldig god bekreftelse på at det jeg har lagt ned av trening gir resultater, sa Johaug på spørsmål fra NTB om hva hun tenkte om å vinne komfortabelt med 22,5 sekunder ned til Charlotte Kalla.

Maiken Caspersen Falla får en ny seierssjanse i fredagens skøytesprint. I Ruka nådde hun ikke helt opp og ble nummer fire i finalen.

Klæbo-revansj?

På herresiden er det knyttet stor spenning til om noen av de norske løperne kan stoppe Alexander Bolsjunov. Den russiske unggutten har fått en pangstart i verdenscupen med to seirer av to mulige.

Klæbo vil spesielt revansjere lørdagens sure sprinttap. Da lå han an til å vinne, men dummet seg ut ved å se seg til feil side og slutte å stake de siste meterne før mål. Dermed forærte han seieren til Bolsjunov.

På 15-kilometeren måtte trønderen se seg slått av rivalen med voksne 47,6 sekunder. Klarer Klæbo å ta opp kampen på distanserennene i Lillehammer? Formsterke Emil Iversen var nærmest i Ruka, men også han ble satt på plass med 19,5 sekunder.

Dette er uttaket:

Kvinner: Maiken Caspersen Falla (Gjerdrum), Ingvild Flugstad Østberg (Gjøvik), Lotta Udnes Weng (Nes), Ragnhild Haga (Åsen), Kathrine Harsem (Varden Meråker), Kari Øyre Slind (Oppdal), Anna Svendsen (Tromsø), Heidi Weng (BUL), Thea Krokan Murud (Søre Ål), Therese Johaug (Nansen), Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Heming), Silje Øyre Slind (Oppdal), Kristine Stavås Skistad (Konnerud), Tiril Udnes Weng (Nes), Marthe Mæhlum Johansen (Østre Toten Skilag).

Menn: Sindre Bjørnestad Skar (Bærums Verk og Hauger), Eirik Brandsdal (Kjelsås), Finn Hågen Krogh (Tverrelvdalen), Johannes Høsflot Klæbo (Byåsen), Sondre Turvoll Fossli (Hokksund), Didrik Tønseth (Byåsen), Simen Hegstad Krüger (Lyn), Hans Christer Holund (Lyn), Martin Johnsrud Sundby (Røa), Emil Iversen (Varden Meråker), Sjur Røthe (Voss), Vebjørn Turtveit (Voss), Gjøran Tefre (Førde), Martin Løwstrøm Nyenget (Lillehammer), Mattis Stenshagen (Follebu).​

(©NTB/TV 2)