UTESTENGT: Aleksandr Bolsjunov og de russiske utøverne fikk ikke fullføre forrige sesong. Det er foreløpig ikke avklart hva som skjer kommende sesong. Foto: Antti Yrjonen
UTESTENGT: Aleksandr Bolsjunov og de russiske utøverne fikk ikke fullføre forrige sesong. Det er foreløpig ikke avklart hva som skjer kommende sesong. Foto: Antti Yrjonen

Norge trekker seg fra FIS-møter på grunn av Russland – har allerede møtt russiske ledere

Norges Skiforbund trekker seg fra møter i Sveits som følge av at Det internasjonale skiforbundet (FIS) har invitert russiske representanter.

– Skistyret har besluttet at en sterkt fordømmer den russiske deltagelsen i FIS-møtene. Skistyret har også besluttet å trekke alle norske representanter fra møter i Zürich, der russiske eller hviterussiske representanter er tilstede, sier Norges skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding onsdag kveld.

Tidligere onsdag fortalte Torbjørn Broks Pettersen, som representerer Norges Skiforbund i flere langrennskomiteer i Det internasjonale skiforbundet, til VG at Norge trekker seg fra FIS-møtene.

– I debatten om utestengelse av russiske og hviterussiske utøvere har Skiforbundet siden krigens utbrudd jobbet sammen med andre nasjoner for å fremme forbundets standpunkt. Det vil vi gjøre også i denne saken og inn mot neste møte i FIS Council. Utestengelsen av utøvere – og nå forhåpentligvis også representanter – må gjelde så lenge den brutale og meningsløse angrepskrigen pågår, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i pressemeldingen.

UTTALER SEG: Russlands skipresident Jelena Välbe. Foto: Terje Pedersen / NTB
UTTALER SEG: Russlands skipresident Jelena Välbe. Foto: Terje Pedersen / NTB

Slik reagerer Russlands skipresident Jelena Välbe:

– Det er ikke noe nytt at det norske forbundet fortsatt ikke ønsker at russere skal delta, sier Jelena Välbe til TV 2.

22. oktober skal FIS Council ta stilling til russisk og belarusisk deltakelse kommende sesong.

Norges tidligere skipresident Erik Røste sitter i FIS Council.

Erik Røste sitter i FIS Council. Foto: Annika Byrde
Erik Røste sitter i FIS Council. Foto: Annika Byrde

– Min holdning til det brutale overgrepet på Ukraina og det ukrainske folk er godt kjent. Jeg har vært krystallklar på at det er helt ekstraordinært og krever ekstraordinære tiltak. Jeg jobbet derfor svært aktivt for russisk og belarusisk utestengelse i mars. Ingen ting har endret mitt syn. Utestengelsen bør etter min mening ikke bare gjelde for utøverne, skriver Røste i en tekstmelding til TV 2.

Møtte russiske ledere i sommer

TV 2 fikk tidligere onsdag bekreftet at skipresident Tove Moe Dyrhaug er på plass i Zürich. Der er også Clas Brede Bråthen og lederen i hoppkomiteen, Stine Korsen.

TV 2 vet at norske ledere allerede har vært i møter med russisk deltagelse i Sveits. Flere kilder i Skiforbundet forteller at det i løpet av sommeren også har vært møter der Norge har deltatt sammen med russiske skiledere. Først da flertallet av de norske skilederne landet i Zürich fikk de vite at langrenn hadde bestemt seg for å boikotte møtene så lenge russerne var med.

– Vi ble overrasket over at det var oppmøte av russere i Zurich, sier leder av langrennskomiteen Torbjørn Skogstad til TV 2.

Han rakk selv aldri å reise ned til Sveits, men informerer at to representanter fra langrennsleiren allerede var til stede. De vil reise hjem i morgen, forteller Skogstad.

– Vi synes det blir helt feil at FIS inviterer representanter fra de to landene når utøverne ikke får delta, sier Skogstad som er klar på at det har vært bred enighet om russisk boikott.

Konfrontert med at i løpet av sommeren også har vært møter der Norge har deltatt sammen med russiske skiledere, sier skitoppen følgende:

– Jeg har forstått det slik at russerne har vært med digitalt. Det burde vært fanget opp, sier Skogstad.

De siste timene har alle grenene i Skiforbundet, sammen med avtroppende generalsekretær Ingvild Bretten Berg, kommunikasjonssjef Espen Graff, og FIS-styremedlem Erik Røste sittet sammen og diskutert hva Norge gjør resten av høstmøtet som går fram til fredag. Slik TV 2 forstår det var det ikke diskutert en felles holdning rundt russisk deltagelse før i dag.

– Tydelig og godt signal

TV 2s langrennsekspert Petter Soleng Skinstad støtter at Norges Skiforbund dropper møtene.

– Tydelig og godt signal fra Norges Skiforbund. Dersom russisk deltakelse på FIS-møtene i neste omgang resulterer i russisk deltakelse i verdenscupen, samtidig som krigen i Ukraina fortsatt pågår, mener jeg boikott også i verdenscupen vil være eneste riktige løsningen av Norges Skiforbund, sier Skinstad.

– Enkelte samarbeidspartnere har allerede signalisert at de vil trekke seg ved eventuell russisk deltakelse, og jeg forventer at både det norske og en rekke andre skiforbund i så fall følger opp med det samme, fortsetter Skinstad.