Klar tale om russerne fra Johaug: – Håper FIS tenker seg om

Therese Johaug tok sin 80. verdenscupseier i sekundstrid mot russer. Etterpå kommer hun med en klar tale om konflikten.

Lørdag meldte Skiforbundet at russerne er uønsket under rennene i Holmenkollen neste helg.

Det stiller Johaug seg bak.

– For det første, så tar jeg full avstand mot det som skjer i Ukraina. Den krigen som foregår synes jeg er helt, helt forferdelig. Og jeg skjønner på en måte at det ikke er utøverne her sin skyld, sier Johaug til Viaplay, før hun fortsetter:

– Men samtidig konkurrerer dem for Russland og har det russiske flagget på brystet. At en nasjon samtidig skal fronte idrettsarenaen når de gjør det de gjør, synes jeg ikke noe om i det hele tatt. Jeg ser begge sider, men støtter Skiforbundet 120 prosent. Jeg håper at FIS tenker seg om. Det er alvorlig, og det er krise.

Fredag bestemte FIS seg for å tillate russiske løpere å delta i internasjonale konkurranser, men de ville ikke spille nasjonalsangen eller heise det russiske flagget.

FIS har også flyttet alle arrangementer fra Russland.

Les mer om saken her:

Thriller-renn

Johaug åpnet godt og skaffet seg tidlig et forsprang på mer enn ti sekunder på ti-kilometeren i Lahti.

Verdenscuplederen Natalja Neprjajeva hadde imidlertid en god løpsutvikling.

Da Johaug gikk forbi siste passeringspunkt og skulle kjøre ned mot stadion, hadde hun bare fem sekunder å gå på til russeren.

33-åringen måtte grave dypt på oppløpet for å snike seg foran Neprjajeva. I mål var hun bare 1,2 sekunder foran.

Norway's Therese Johaug competes, during the women's cross-country skiing classic style 10km competition, of the FIS Nordic World Cup Lahti Ski Games in Lahti, Finland, Sunday, Feb. 27, 2022. (Roni Rekomaa/Lehtikuva via AP) Foto: Roni Rekomaa
Norway's Therese Johaug competes, during the women's cross-country skiing classic style 10km competition, of the FIS Nordic World Cup Lahti Ski Games in Lahti, Finland, Sunday, Feb. 27, 2022. (Roni Rekomaa/Lehtikuva via AP) Foto: Roni Rekomaa

Johaug var i ekstase da hun kapret seieren. Se video øverst.

Karlsson og Weng langt bak

Hennes svenske rival, Frida Karlsson, var også tilbake på startstreken med dempede forventninger. 22-åringen endte på 16. plass, halvannet minutt bak Johaug.

Heidi Weng gikk sitt første verdenscuprenn etter at koronasykdom spolerte OL-drømmen. Hun endte på 19. plass, ett minutt og 42 sekunder bak Johaug.

Etterpå trøstet Weng seg med at hun trolig vant «koronalaget».

– Det var grusomt å gå, det er to måneder siden sist. Det gjorde seg ikke godt å være ti dager i isolasjon i Italia. Men jeg ser Simen (Krüger, red. anm) klarer det, og og mange andre har klart det. Men for min egen del har det vært veldig opp og ned, sa hun om comebacket etter koronasykdommen som sørget for at hun gikk glipp av OL.

– Det kunne gått begge veier, men jeg slo jo mange navn som var med i OL. Så kanskje det ikke var så verst. Jeg må si jeg gikk bedre på ski på hytta enn det jeg gjorde i dag. Jeg er ikke bra nok på ski, formen er ikke der. Men alt i alt kom jeg meg gjennom og fullførte, og jeg skal være stolt over det. Kanskje jeg vinner «koronalaget» i dag, sa Weng til NRK.

Se hele resultatlisten her.