OVERLEGEN: Johannes Høsflot Klæbo vant Falun-sprinten foran Erik Valnes. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN
OVERLEGEN: Johannes Høsflot Klæbo vant Falun-sprinten foran Erik Valnes. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Klæbo utklasset alle – Valnes på andreplass

Johannes Høsflot Klæbo med sprintseier i Falun.

Ingen klarte å gjøre noe med Johannes Høsflot Klæbo på skøytesprinten i Falun lørdag.

– Finalen var helt ekstrem. Vi begynte å ploge inn i siste svin, så det er vanskelige sprintløyper her. Jeg hadde gode ski og det kjentes bra ut. Det var litt tyngre å sveive i gang i dag, men det kom seg etter hvert, sier Klæbo til Viaplay.

Klæbo knuste alle i spurten. Erik Valnes var nærmest og ble nummer to, men italienske Federico Pellegrino fulgte på tredjeplass.

DOBBELT NORSK: Erik Valnes (t.v.) og Johannes Høsflot Klæbo etter Falun-sprinten. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN
DOBBELT NORSK: Erik Valnes (t.v.) og Johannes Høsflot Klæbo etter Falun-sprinten. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

– Det er fantastisk. Jeg føler at jeg har vært i mange skøytesprinten og mange finaler, men det har vært Johannes, franskmennene, Pellegrino og et par nordmenn som bestandig har plaget meg. Nå fikk jeg fri bane, så da var det bare å «gønne» på i rygg på Johannes. Det var deilig, sier Valnes til Viaplay.

Klæbo har nå sikret seg sammenlagtseieren i verdenscupen og sprintcupen.

Verdenscupdebutant Håkon Asdøl gikk en forrykende sprint og sikret seg også finaleplass. Der ble 25-åringen nummer seks. Fra semifinalen tok han seg videre på tid etter å ha slått svenske Edvin Anger med noen få tusendeler.

Asdøl får en ny sjanse i verdenscupen i skøytesprinten i Tallinn tirsdag.

Skistad med seier - pekte mot publikum

Golberg-trøbbel

For Even Northug, Harald Østberg Amundsen og Sindre Bjørnestad Skar ble det exit i semifinalen i Falun. Bjørnestad Skar så sterk ut, men fikk et ublidt møte med den svenske snøen i den siste utforkjøringen på Lugnet skistadion.

– Det var et stort hull i skien min. Jeg satte rett og slett staven ned i skien og dælja i bakken. Jeg slo ut pusten. Det var ganske ubehagelig, sa Skar til Viaplay.

Pål Golberg måtte se arbeidsdagen ta slutt allerede i kvartfinalen.

I sammendraget i verdenscupen hadde Klæbo 239 poeng til gode på nettopp Golberg foran lørdagens renn. Med seieren økte avstanden betraktelig. Dermed kan ikke Golberg, som røk ut i kvartfinalen i Falun, lenger innhente Klæbo i kampen om den gjeve krystallkula.

Formidabel statistikk

Golberg skal heller ikke gå i Tallinn tirsdag. Dermed gjenstår det kun to individuelle verdenscuprenn, i Lahti neste helg, for hans del.

Klæbo har vunnet 17 av de 27 individuelle rennene i verdenscupen denne vinteren. Den forrige herrerekorden på én sesong hadde Martin Johnsrud Sundby i 2015/16. Da gikk han til topps 14 ganger.

Rekorden uansett kjønn er Therese Johaugs 20 triumfer i 2019/20-sesongen. Den er ikke umulig å tangere for Klæbo med to sprintrenn og en 20 kilometer i fellesstart igjen.