TIL TOPPS: Jonas Vika seiret på 20 km fellesstart i U23-VM. Foto: Terje Pedersen / NTB
TIL TOPPS: Jonas Vika seiret på 20 km fellesstart i U23-VM. Foto: Terje Pedersen / NTB

Jonas Vika spurtet til seier på 20 km fellesstart i U23-VM – dobbelt norsk

Jonas Vika vant gullet på mennenes 20-kilometer fellesstart under U23-VM i langrenn i Whislter i Canada. Det ble dobbelt norsk.

Vika klarte å stikke fra med under 1000 meter igjen til mål. Edvard Sandvik tok sølvet, mens bronsen gikk til franske Julien Arnaud.

Franskmannen holdt unna for Andreas Fjorden Ree i kampen om bronsen.

Det var godt samarbeid mellom Andreas Fjorden Ree, Edvard Sandvik og Jonas Vika ut på andrerunden.

Den fjerde nordmannen i løpet, Amund Korsæth, brakk den ene staven på førsterunden og hadde tapt rundt 19 sekunder bak inn til runding.

Han tapte ytterligere utover i rennet og endte på 13.-plass, slått med 42,4 sekunder.

Mange løpere, elleve i tallet, var samlet ut på sisterunden, og ingen ville sette farten i front.

Fosnæs best

Kristin Austgulen Fosnæs gikk til topps på kvinnenes 20 kilometer klassisk fellesstart i U23-VM. Margrethe Bergane tok bronsen.

Bergane forsøkte å holde et stort tempo fra start og holdt seg stort sett i front gjennom nesten samtlige to mil.

Fosnæs tok sølv på sprinten søndag og var ustoppelig i spurten. Sølvet gikk Lisa Lohmann fra Tyskland.

Det var tøffe løyper med lange motbakker som passer gode diagonalløpere. Det var den samme 5-kilometersløyfa som ble brukt under OL i 2010.

TIL TOPPS: Kristin Austgulen Fosnæs gikk til topps på kvinnenes 20 kilometer klassisk fellesstart i U23-VM. Foto: Terje Pedersen / NTB
TIL TOPPS: Kristin Austgulen Fosnæs gikk til topps på kvinnenes 20 kilometer klassisk fellesstart i U23-VM. Foto: Terje Pedersen / NTB

De norske løperne hang alle bra med i teten på den første av fire runder. Bergane fikk etter hvert hjelp fra Emma Kirkeberg Mørk, men både Fossum-løperen Fosnæs og Sigrid Leseth Føyen hang bra med opp til toppen.

Føyen mistet derimot tetfeltet på vei ned til stadion på den andre runden.

På tredje runde måtte også Mørk slippe. Av de utenlandske konkurrentene var det bare tyske Lohmann som klarte å følge tempoet til de to norske løperne på tredjerunden opp til toppen.

Ut på den siste runden var det sju løpere som hadde samlet seg. De tre i tet klarte derimot tidlig å stikke fra, og den siste runden handlet om hvem av Bergane, Fosnæs og Lohmann som skulle stikke av med gullet, sølvet og bronsen.

Mørk endte på sjuendeplass, mens Føyen ble nummer ti.

(©NTB)