Iver Tildheim Andersen kunne etter hvert glise stort på Lillehammer. Foto: Heiko Junge
Iver Tildheim Andersen kunne etter hvert glise stort på Lillehammer. Foto: Heiko Junge

Iver (22) sjokkerte verdenseliten: – Det er helt sjukt

I hans andre verdenscupstart i karrieren imponerte Iver Tildheim Andersen (22) stort og tok seieren på Lillehammer.

Med startnummer 32 gikk Iver Tildheim Andersen ut fra start på herrenes 10 kilometer på Lillehammer.

Allerede ved første passering tok han ledelsen, og 22-åringen fortsatte å gå lynraskt i løypa hele veien til mål.

Det endte med verdenscupseier i hans andre verdenscupstart i karrieren.

– Det er helt sjukt. Det er veldig gøy, men jeg hadde absolutt ikke forventet å vinne i dag. At ingen klarer å gå fortere enn meg. Det er egentlig bare overraskende, synes jeg. Jeg vet at de andre går fort, så jeg har tydeligvis gått fort i dag, sier Andersen til TV 2 og smiler.

22-åringen var rolig, men glad etter den store bragden.

– Jeg så jeg hadde 50 i odds for seier i dag. Da tenkte jeg at «nå skal jeg overraske», spøker Andersen og fortsetter:

Her skjønner Iver (22) at han har vunnet

– Det er jo egentlig bare flaks at det er to U23-plasser i verdenscupen her, ellers hadde jeg ikke stått på start her. Det viser bare hvordan nivået er da, at en som egentlig ikke er god nok til å stå på start kan klinke til og vinne.

– Hva betyr dette for deg og din videre satsing?

– Det betyr enormt mye. Det å vise at man faktisk har nivået. Man går jo rundt og håper ta man får muligheten til å vise det, og så klarer jeg å vise det. Det gjør jo at jeg kan forsvare en satsing da, føler jeg.

– Internasjonalt gjennombrudd

– Dette er et gjennombrudd. Det er en stor norsk skiløper i emning vi ser danse seg gjennom skogene, sier TV 2s kommentator Marius Skjelbæk.

Og da også Didrik Tønseth gikk i mål bak Andersen, kunne unggutten glise i lederstolen.

– Dette er et internasjonalt gjennombrudd uansett for Iver Tildheim Andersen. Tenk så få sjanser du får når du er utenfor landslaget i Norge, den sjansen griper han med begge hender. Fantastisk løp, oppsummerer TV 2s langrennsekspert Petter Soleng Skinstad.

– Han har vært topp ti på skøyterennene på Beitostølen og Gålå. Han viser at nivået blant de nest beste er skyhøyt. Det nytter ikke at Norges skiforbund ikke tar ut de i best form, forsetter Skinstad.

– Skjelven og rørt

Andersen gikk hardt ut fra start og klarte å holde tempoet oppe hele veien til mål. Han vant 2,8 sekunder foran Tønseth.

– Jeg er helt skjelven, varm, rørt og alt på en gang. Det var helt rått å sekundere Iver i dag. Han er en luring som kan ta det ut når det gjelder, sier Andersens trener Monika Kørra til TV 2.

Overrasket sjokkvinner: – Har ikke rukket å drømme om det en gang

– Å gjøre det her på hjemmebane er spesielt. Å gjøre det her når det har vært diskusjoner om uttak er spesielt. Når man da leverer, da tipper jeg det er mange følelser som går gjennom kroppen. Han må bare nyte. Nå blir det masse muligheter, og ikke er noe mer gledelig enn en ung, norsk gutt som slår gjennom på hjemmebane. Kanskje har vi en gullkandidat til på 15 kilometer i VM, sier TV 2s langrennsekspert Petter Northug.

– Med resten av verdenseliten, nesten i hvert fall, så er det han som vinner. Jeg holdt på å si at før målte man om folk ble kjent igjen på Karl Johan, men han her hadde vel knapt blitt kjent igjen i forbundslokalene en gang. Det er et eventyr, sier Skjelbæk.

Norsk dominans

Ni av de ti øverste på resultatlisten fredag var nordmenn. Didrik Tønseth tok 2. plassen, mens Hans Christer Holund ble nummer tre.

Britiske Andrew Musgrave tok 4. plassen, deretter fulgte Håvard Moseby på femteplass, Pål Golberg på 6. plass, Martin Løwstrøm Nyenget ble nummer syv, Mattis Stenshagen nummer åtte, Sjur Røthe nummer ni og Simen Hegstad Krüger nummer ti.

Emil Iversen ble nummer tolv, halvminuttet bak vinner Andersen.

Fakta: Iver Tildheim Andersen

* Født 29. september 2000 (22 år).

* Fra Bøler i Oslo.

* Gull på 30 km fri teknikk fellesstart under junior-VM i Oberwiesenthal i 2020.

* Bronse på 50 km fri teknikk NM i Harstad i 2022.

* 1 FIS-seier på 15 km fri teknikk i Steinkjer 2022.

* 24. plass i sin første verdenscupstart i Holmenkollen i mars 2022.

Aktuell: Seiret overraskende på 15 km fri teknikk i sin andre verdenscupstart i Lillehammer 2. desember 2022.

(©NTB)