Fossesholm slått på oppløpet i stafettdrama – måtte støttes ut av målområdet

Norge måtte se seg slått av Russland og Sverige.

Se hele resultatlisten her.

Lørdag fikk Helene Marie Fossesholm en skikkelig opptur etter en tung høst da hun gikk inn til fjerdeplassen på 10 kilometer fri.

Søndag så det lenge ut til å bli en ny opptur, men dessverre ble Fossesholm spurtslått på oppløpet av russiske Veronika Stepanova og svenske Moa Olsson. Dermed ble det en tredjeplass på stafetten.

– Jeg gjorde et forsøk på å virkelig sette opp tempoet i bakken. Det fungerte, men det er for stor fordel å komme bak fra i denne løypen. Så da hjalp det ikke med de sekundene jeg fikk på toppen. Det var ikke godt nok i dag dessverre. Russland og Sverige var sterkere, så da får vi komme sterkere tilbake senere, sier Fossesholm til TV 2.

– Det ble veldig jevnt og en tøff fight mot Helene. Jeg kjente at jeg tok innpå Helene og det var veldig gøy å vinne med en tås margin, sier Moa Olsson.

For Norges andre lag var Lotta Udnes Weng uheldig og mistet grepet på teten på den siste runden etter et fall. Weng gikk over målstreken 25 sekunder bak den russiske vinneren, og det endte med en sjetteplass for Norge 2.

Måtte støttes ut av målområdet

Etter den intense etappen var Fossesholm tydelig sliten og ble liggende på bakken i målområdet i flere minutter. Etter hvert måtte hun støttes ut av målområdet og fikk hjelp av lagvenninnene Heidi Weng og Therese Johaug.

Se situasjonen i vinduet øverst i artikkelen!

Fossesholm kom seg på beina, men var svært ustø der hun gikk mellom Weng og Johaug. Hun så ut til å miste balansen flere ganger, og etter hvert fikk hun hjelp fra helsepersonell.

Etter en liten stund var heldigvis Fossesholm på plass i pressesonen, og i godt humør.

– Dramatisk og dramatisk, jeg var stiv som gryn, sier Fossesholm om situasjonen.

– Jeg tror Helene var litt stiv, så hun trengte litt hjelp for å komme seg på opp på føttene igjen, forklarer Johaug.

Landslagstrener Ole Morten Iversen beskriver situasjonen slik:

– Hun tok seg ut og det har litt sammenheng med at hun har vært i litt usikker form, gikk et knallgodt løp i går, og to løp på to dager. Jeg tror strikken er tøyd langt nok, så hun var dønn sliten. Men Helene har all grunn til å være fornøyd med helgen, og det tror jeg også hun er.

Intens duell fra begynnelse til slutt

Tiril Udnes Weng gikk likt inn til veksling med Tyskland og Sverige etter første etappe.

På andre etappe fikk Frida Karlsson en liten luke ned til Heidi Weng, og Therese Johaug gikk ut fra veksling 1,2 sekunder bak Sverige og Russland.

– Det var en veldig spennende stafett og utrolig gøy å gå på hjemmebane. Helene prøvde å rykke og fikk en liten luke, men de kom veldig på bak fra i nedoverbakken. Det var veldig bra på slutten av russeren, men jeg synes Helene jobber utrolig bra. Jeg synes alle gjorde en fantastisk jobb, men det var to lag som var bedre, sier Weng.

Johaug holdt teten, men med Ebba Andersson og Tatjana Sorina i ryggen. Norges skidronning prøvde, men klarte ikke å riste av seg de to konkurrentene.

– Det ble en veldig spennende stafett. Det er en løype som det er vanskelig å gå ifra noe særlig på. Det er en utrolig fordel å ligge bak, det kjente jeg selv da jeg gikk bak der. Vi gjorde vårt beste, men Russland og Sverige var hakket bedre enn oss i dag. Men vi er revansjesugen til OL, sier Johaug.

Dermed var det opp til Helene Marie Fossesholm på ankeretappen hvor Veronika Stepanova og Moa Olsson kjempet om seieren.

På nest siste runde satte Fossesholm inn støtet og gikk forbi Stepanova og Olsson.

I siste bakke fikk Fossesholm en luke å noen meter ned til Olsson og Stepanova, men konkurrentene lå ikke lenge bak. Etter hvert gikk også Olsson forbi Fossesholm.

På oppløpet var Stepanova sterkest, mens Olsson spurtet inn til andreplass.

– Nok et spennende skirenn, og i dag tapte vi for to lag som var hakket bedre enn oss og det tåler vi fint, sier landslagstrener Ole Morten Iversen og legger til:

– Norge har vunnet mange av damestafettene i det siste, og det er godt for sporten. Det trigger oss til å ha enda bedre innsats neste gang, og det er jo ikke denne stafetten som er viktigst i år.