Foto: Thomas Bachun / BILDBYRÅN
(FILES) In this file photo taken on February 16, 2018 Austria's Max Hauke competes during the men's 15km cross country freestyle at the Alpensia cross country ski centre during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games in Pyeongchang. - Max Hauke, who was seen in a video apparently carrying out a blood transfusion when caught by police in a doping raid, was sentenced on on October 30, 2019 for sports fraud. (Photo by FRANCK FIFE / AFP) Foto: FRANCK FIFE
BLE MELDT TILBAKE I SPORET: Dominik Baldauf (til venstre) og Max Hauke skulle i utgangspunktet gå Vasaloppet, fire år etter å ha blitt dømt for doping. Foto: Bildbyrån/NTB.

Dopingdømte om comeback: – Vil ikke gå profesjonelle løp

De to dopingdømte østerrikerne Max Hauke og Dominik Baldauf er påmeldt til Vasaloppets fristilsrenn.

Langrenn.com, meldte mandag at de to dopingdømte langrennsutøverne skulle gå i Vasaloppets «Nattvasan 90», etter å ha sonet ferdig sine utestengelser på fire år unna all idrett.

Under ski-VM i Seefeld i 2019 ble Hauke tatt på fersken med en nål i armen. Den samme aksjonen førte til arrestasjon av landsmann Dominik Baldauf og Alekséj Poltoranin (Kasakhstan), som begge innrømmet bloddoping.

Etter meldingen om at de to østerrikerne skulle gå i Vasaloppet, har det kommet kontrabeskjed om at Max Hauke er syk og ikke vil stille opp i løpet.

– Jeg håper å kunne gjøre det neste år i stedet, med Dominik (Baldauf). Jeg vil være tydelig på at jeg ikke planlegger et comeback i verdenscupen eller i noe profesjonelt løp. Jeg vil bare gå mindre løp for gøy, sier Hauke til Expressen, tirsdag.

Hauke og Baldauf var to av de 23 idrettsutøverne som ble tatt for bloddoping i forbindelse med mesterskapet. De to langrennsløperne ble begge utestengt i fire år fra all idrett, som følge av dopingsaken.

TATT PÅ FERSK GJERNING: Max Hauke satt med nåla i armen da det ble gjort politirazzia på hans hotellrom i Seefeld, 2019. Foto: NTB
TATT PÅ FERSK GJERNING: Max Hauke satt med nåla i armen da det ble gjort politirazzia på hans hotellrom i Seefeld, 2019. Foto: NTB

Begge fikk en fem måneders betinget fengselssdom for sponsorssvindel, men Baldaufs forsvarer nektet å godta denne. Han hevdet at Baldauf ikke hadde skadet sine sponsorer «fordi han skulle konkurrere i langrenn og det var akkurat det han gjorde».

Tirsdag 28. februar 2023 var deres dom ferdigssonet, og de skulle i utgangspunktet gå Vasaloppets fristilsrenn «Nattvasan 90», som regnes som et mosjonsløp. Det betyr at ingen vinnere kåres etter rennet.

Løpet er ett av 12 skirenn som er en del av Vasaloppets Vintervecka.

Ønsker ikke stå med juksemakere

På tirsdagens pressekonferanse fikk det norske laget til morgendagens 15- kilometer, for menn, spørsmål om hva de synes om at de dopingtatte utøverne eventuelt skal kunne gå løp.

Simen Hegstad Krüger mener man må respektere at soningstiden til østerrikerne er over, samtidig som han ikke har for mye til overs for deres dopingbruk.

IKKE MYE TIL OVERS FOR JUKSEMAKERE: Den norske landslagsløperen Simen Hegstad Krüger. Foto: Terje Pedersen
IKKE MYE TIL OVERS FOR JUKSEMAKERE: Den norske landslagsløperen Simen Hegstad Krüger. Foto: Terje Pedersen

– De har gjennomført sin soning. Når straffen er som den er, må man respektere at de kommer tilbake, selv om man ikke ønsker å stå med utøvere sin bevisst har juksa, sier han på pressekonferansen.

Vil ha strengere regler

TV 2s langrennsekspert Petter Soleng Skinstad skjønner godt at Krüger helst ikke vil stå med tidligere dopede utøvere. Han mener det må en regelendring til.

Petter Soleng Skinstad er TV2s langrennsekspert og kommentator. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2
Petter Soleng Skinstad er TV2s langrennsekspert og kommentator. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2

– Selv om jeg gjerne skulle sett en livsstidsutestengelse på utøvere som tar doping med viten og vilje, må man respektere reglene som er. Har de sonet så har de sonet. Det man må jobbe for at reglene blir strengere, slik at sånne tullebukker risikerer å aldri konkurrere igjen.

Skinstad vil i tillegg til lengre utestengelser, ha større økonomiske konsekvenser for dopingbruk.