PÅ PLASS: Aleksandr Bolsjunov er på plass i Norge. Mandag ankom han og det russiske landslaget Gardermoen. Foto: Ernst Lersveen/TV 2
PÅ PLASS: Aleksandr Bolsjunov er på plass i Norge. Mandag ankom han og det russiske landslaget Gardermoen. Foto: Ernst Lersveen/TV 2

Bolsjunov på plass i Norge: – Tonedøvt å komme hit

Russiske landslagsløpere skal delta i Holmenkollen, noe som ikke faller i god jord hos Norges Skiforbund. Mandag ankom Aleksandr Bolsjunov (25) og resten av russerne Oslo.

Denne uken skal verdenscuprennene i langrenn og kombinert avholdes på norsk jord, i Drammen og i Holmenkollen. Der skal russiske utøvere konkurrere, noe Norges Skiforbund er sterkt imot grunnet krigen i Ukraina.

– Norges Skiforbunds beskjed til Russland og russiske utøvere krystallklar; Vi ønsker ikke deres deltakelse, skrev de i en pressemelding lørdag.

Det internasjonale skiforbundet FIS har imidlertid ikke hindret russerne fra å delta i verdenscuprenn, og det russiske laget ankom dermed Gardermoen som planlagt mandag.

Bolsjunov ville ikke svare på spørsmål fra journalistene til stede da han ankomst til Norge. 25-åringen ble forfremmet til kaptein i den russiske nasjonalgarden av Vladimir Putin etter sine prestasjoner i OL.

– Det er nesten tonedøvt av Bolsjunov og gjengen å komme hit når Skiforbundet så tydelig uttrykker at de ikke ønsker denne deltakingen. Det minner i miniatyr, det er fælt å si det, om hva Putin selv gjør i Ukraina, sier Gudmund Skjeldal, idrettsforsker og tidligere langrennsløper, til TV 2, og legger til:

– Vi får håpe at FIS tar til rette. Det det internasjonale skiforbundet burde sagt er at krigførende land kan ikke være med i fredelig kappestrid. Når de ikke har ryggrad, så håper jeg at Norges Skiforbund kan ha mot til å gå lenger enn å bare uttrykke ønske og rett og slett nekte deltaking.

– Tonedøvt av Bolsjunov og gjengen å komme hit

FIS understrekte til TV 2 mandag at russerne fortsatt får lov til å delta i konkurranser. Skjeldal mener at Skiforbundet må tåle en eventuell sanksjon fra FIS ved å kaste russerne ut.

– Skiforbundet må være modige ta den støyten hvis FIS vil straffe Norge for å stå opp for Ukraina for fredelig kappestrid så får vi heller ta den kampen. Så får vi støtte skiforbundet økonomisk alle sammen. Vi kan ikke la oss styre av de feige pampene i FIS.

Russlands langrennstrener, Jegor Sorin, sa følgende til NRK søndag:

– Vi er russiske utøvere. Vi er her, vi er ikke i noen krig. Vi er idrettsutøvere, ikke soldater, sa Sorin.

RUSSISK KAPTEIN: Aleksandr Bolsjunov har blitt hedret av Russlands president Vladimir Putin etter prestasjonene i Beijing-OL og blitt utnevnt til kaptein i den russiske hær. Foto: Heiko Junge
RUSSISK KAPTEIN: Aleksandr Bolsjunov har blitt hedret av Russlands president Vladimir Putin etter prestasjonene i Beijing-OL og blitt utnevnt til kaptein i den russiske hær. Foto: Heiko Junge

FIS-Ulvang: – Dårlig symbolverdi

Leder for langrennskomitéen i FIS, Vegard Ulvang, mener at både FIS og Norges Skiforbund, bør nekte russere fra å delta.

– Vi er i en krisetid i Europa hvor vi vedtar de sterkeste reaksjonene mot Russland siden andre verdenskrig. De aksjonene bør også idretten være en del av. Det å ha russiske offiserer springende rundt i Nordmarka, synes jeg er en veldig dårlig symbolverdi, sier Ulvang til TV 2.

Therese Johaug kom med følgende melding til FIS om russisk deltakelse etter verdenscuprennet i Lahti forrige lørdag:

– At en nasjon samtidig skal fronte idrettsarenaen når de gjør det de gjør, synes jeg ikke noe om i det hele tatt. Jeg ser begge sider, men støtter Skiforbundet 120 prosent. Jeg håper at FIS tenker seg om. Det er alvorlig, og det er krise, sa OL-dronningen fra Dalsbygda.

FIS har flyttet alle renn fra Russland, men russiske utøvere får fortsatt konkurrere i verdenscuprenn.