Kombinert-kvinnene fikk OL-nei: – En trist avgjørelse

Kvinner får ikke delta i kombinert i OL i 2026. Herrene beholdes på OL-programmet med et nødskrik.

FÅR IKKE DELTA: Gyda Westvold Hansen blir ikke å se i OL i 2026. Foto: Terje Pedersen
FÅR IKKE DELTA: Gyda Westvold Hansen blir ikke å se i OL i 2026. Foto: Terje Pedersen

Fredag bekrefter IOC at kombinert for kvinner ikke blir en del av OL-programmet, men herrene får lov til å konkurrere da de allerede har begynt å forberede seg. Det var knyttet stor usikkerhet til om kombinert beholdes på OL-programmet.

– Om kombinert skal være med i 2030, er det avhengig av en signifikant positiv utvikling. Spesielt med tanke på deltakelse og tilskuere, sier IOC-medlem Karl Stoss, og sikter da til herrene.

I fjor ble VM arrangert for første gang for kombinertkvinnene. Der vant Gyda Westvold Hansen. Hun var spent før avgjørelsen kom, og håpte sterkt på at hun skulle få konkurrere i OL. Det får hun nå ikke.

– Den første reaksjonen er at det er en trist avgjørelse for oss kombinertjentene og kombinert som sport, sier Westvold Hansen til TV 2 etter pressekonferansen.

– Det handler mye om likestilling, og du hører jo på den pressekonferansen at det er så vidt guttene får lov til å fortsette.

– Helt håpløst

Jarl Magnus Riiber er lei seg på kvinnenes vegne, og synes det er synd de ikke får bli med til OL. Han mener at kvinnene har tatt store steg det siste året.

I tillegg reagerer kombinertstjernen på at IOC kommer med en advarsel til herrene om å forbedre seg kraftig om de skal være med på OL-programmet i 2030.

– Den er tøff å svelge den begrunnelsen der. Jeg mener vi har et sterkt produkt der vi virkelig viser den komplette skiløperen. Den begrunnelsen holder ikke. Det blir for enkelt å skyve det foran dem, synes jeg, sier Riiber til TV 2.

REAGERER: Jarl Magnus Riiber er sterkt uenig med IOC etter fredagens avgjørelse. Foto: Stian Lysberg Solum
REAGERER: Jarl Magnus Riiber er sterkt uenig med IOC etter fredagens avgjørelse. Foto: Stian Lysberg Solum

Trener for kombinertlandslaget, Ivar Stuan, fyrer løs mot IOC etter fredagens pressekonferanse.

– Jeg er fryktelig skuffet for jentene. Det er helt håpløst. Argumentene til IOC er syltynne. Jeg vet ikke hvilket grunnlag de har brukt for å komme frem til denne konklusjonen. Det er et gufs fra fortiden og mangel på likestilling. Pampeveldet får bare styre på, sier Stuan til TV 2.

– Er du bekymret for kombinertsporten?

– Nei, men jeg er veldig skuffet over IOC og mangelen på respekt og likestilling. Jeg finnes ikke bekymret for kombinert. For meg ubegripelig det vedtaket der, sier Stuan.

FORBANNET: Ivar Stuan er svært misfornøyd med IOCs avgjørelse. Foto: Stian Lysberg Solum
FORBANNET: Ivar Stuan er svært misfornøyd med IOCs avgjørelse. Foto: Stian Lysberg Solum

Kombinert har vært på OL-programmet helt siden starten i 1924, men altså kun for herrer.

Eneste idrett uten begge kjønn

På fredagens pressekonferanse ble det også bekreftet at de kvinnelige skihopperne får et individuelt storbakkerenn.

Ifølge arrangøren er OL i 2026 det med kjønnsbalanserte OL-programmet, der 47% av deltakerne vil være kvinner.

Kombinert er den eneste idretten i vinter-OL om fire år der begge kjønn ikke er representert.

– Det er utrolig synd at kombinert fortsetter å være den eneste idretten i OL som ikke er åpen for begge kjønn. Man skulle tro det var en selvfølge i 2022 at kvinner får delta på lik linje med menn i OL, men slik er det altså ikke i kombinert. I stedet for å gjemme seg bak at det er for få utøvere, burde IOC ha sett på hvordan de kunne bidra til å øke interessen og antall utøvere, sier TV 2s kommentator Mina Finstad Berg.

Norges gjorde det svært godt under kombinertøvelsene i OL i Beijing i vinter. Jørgen Graabak flere medaljer, deriblant et sensasjonelt gull i stor bakke. I tillegg var han på Norge-laget som vant lagkonkurransen.

Verdensmesteren som ikke får være med i OL