Jacobsen går ut mot NRK-artikkel om russer-retur i idretten

Astrid Uhrenholdt Jacobsen reagerer på en NRK-sak hvor de melder at Jacobsen skal ha tatt til orde for å inkludere russiske og belarusiske utøvere under et IOC-møte.

SVARER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen, leder for Den norske utøverkomiteen, går hardt ut mot en artikkel publisert av NRK torsdag. Foto: Geir Olsen / NTB
SVARER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen, leder for Den norske utøverkomiteen, går hardt ut mot en artikkel publisert av NRK torsdag. Foto: Geir Olsen / NTB

Den internasjonale olympiske komité (IOC) la onsdag ut en redegjørelse der det sto at de jobber for å la russiske og belarusiske utøvere få konkurrere igjen. I så fall vil det skje under nøytralt flagg.

I uttalelsen hevder IOC at et klart flertall av utøverrepresentantene ønsker å utfordre hvordan russiske og belarusiske skal kunne delta under strenge forutsetninger.

Ifølge NRK skal lederen for Den norske utøverkomiteen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, ha tatt til orde for inkludering av russiske og belarusiske utøvere under et møte med IOC.

Det opplyser flere kilder til kanalen. Torsdag kveld svarer Jacobsen på NRKs artikkel til VG. Hun sier til avisen, som fikk Jacobsen i tale først, at hun har fått mye hat.

– Det er kjedelig. De som har sendt det av gårde vet det selv. Samtidig skjønner jeg at folk har masse følelser knyttet til dette, og at det er vanskelig å skjønne hele situasjonen, forklarer Jacobsen til TV 2.

REAGERER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er ikke enig i NRKs fremstilling. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
REAGERER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er ikke enig i NRKs fremstilling. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ifølge NRK skal hun ha anerkjent utfordringenene krigens brutalitet skaper i idretten, men skal også ha gitt uttrykk for at utøvere ikke skal ekskluderes på bakgrunn av passet sitt under møtet.

Jacobsen forteller til TV 2 at hun føler seg feil fremstilt.

– Det er viktig å understreke at det ikke er fattet noen vedtak, det jeg har tatt til orde for er å diskutere verdiståsted, konsekvenser og gjennomføring. Det er sluppet en pressemelding, den er ikke min, så må jeg svare på noe fordi en tredjeperson sier noe som er tatt ut av kontekst, sier Jacobsen til TV 2.

Til VG svarer NRKs sportsredaktør Espen Olsen Langfeldt på hvorfor de gikk ut med artikkelen. Olsen Langfeldt har ikke besvart TV 2s henvendelse sent torsdag kveld.

– Vi har forsøkt å få Astrid i tale om dette i lang tid. Vi har trygge kilder på at det er fremstilt som det er. Astrid er selvfølgelig velkommen til å presisere eller nyansere det som hun egentlig mener, sier Olsen Langfeldt til VG.

Jacobsen sier at hun ikke har hatt mulighet til å svare før 22-tiden torsdag kveld på grunn av sin jobb på legevakten. NRK skriver i sin artikkel at de har prøvd å komme i kontakt med Jacobsen onsdag og torsdag, men fikk først svar etter klokken 22 torsdag.

– Ingen sa tydelig fra

Til NRK forteller den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson, som representerer Det internasjonale skiskytterforbundet under møtene med IOC, at han opplevde at de aller fleste ønsker en retur av russiske og belarusiske utøvere, slik det kommer frem i IOC sin uttalelse.

Han ble forbauset over hvor hvor mange representanter som ønsket utøverne tilbake i idretten.

– Ingen sa tydelig fra. Det var vi som gjorde det, sier Samuelsson til NRK.

Da tok skiskytteren til motmæle.

REAGERER: Sebastian Samuelsson representerer Det internasjonale Skisytterforbundet. Foto: Kalle Parkkinen / Bildebyrån
REAGERER: Sebastian Samuelsson representerer Det internasjonale Skisytterforbundet. Foto: Kalle Parkkinen / Bildebyrån

– Vi ga uttrykk for at vi ikke syntes de skal være velkommen tilbake. Vi snakket om den olympiske freden som er brutt tre ganger, alle ganger av Russland. Det er kun Russland som har brutt den. Skal den finnes så må det være konsekvenser. De brøt den i 2008, 2014 og nå i 2022, sier han til NRK.

Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) har tidligere uttalt at de vil følge IOCs avgjørelser om en utestengelse av russiske og belarusiske utøvere.

Det reagerer den svenske langrennsløperen Linn Svahn på.

– Russland fører en krig mot Ukraina og da er det tragisk at idretten skal få problemer. Men jeg er for å ikke åpne den døren, vi burde nok ikke engang åpne for diskusjon. Det blir irriterende, siet Svahn til svenske Aftonbladet.

Til avisen forteller Svahn at hun er klar for å boikotte hvis russiske og belarusiske utøvere får delta i langrenn i løpet av sesongen.

– Hvis det er slik at vi er i VM og døra står åpen, så er jeg klar til å boikotte. Det står jeg for nå som jeg står her. Men det er lett å si når man står her og kanskje ikke er i sitt livs form, men jeg håper jeg har ryggraden til å være klar for en boikott, for noen saker er større enn idretten.

– Det handler om folks liv her, sier Svahn til Aftonbladet.

– Uakseptabelt

Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) mener tiden ikke er inne for å lempe på sanksjonene.

– Russland fortsetter sin angrepskrig i Ukraina. Det er derfor ingenting i situasjonen som tilsier at IOC eller særidrettene skal åpne mer opp for deltakelse nå. Her er jeg enig i det tydelige standpunktet som norsk idrett kom med i går (onsdag), det er uakseptabelt å åpne opp for russisk idrettsdeltakelse internasjonalt nå, sier hun i en kommentar til NTB.

REAGERER: Kulturminister Anette Trettebergstuen. Foto: Pål Martin Rossing / TV 2
REAGERER: Kulturminister Anette Trettebergstuen. Foto: Pål Martin Rossing / TV 2

Langt unna virkeligheten

Trettebergstuen er på samme linje som sin kollega i Storbritannia. Britenes kulturminister Michelle Donelan har omtalt IOC-planene som «en hel verden unna krigens virkelighet som det ukrainske folket kjenner på».

Norges idrettspresident Berit Kjøll sier til NTB at det norske standpunktet er uendret, selv om IOC nå er på vei bort fra en kollektiv utestengelse.

– I dagens situasjon er det uakseptabelt å åpne opp for russisk og belarusisk idrettsdeltakelse internasjonalt.

Strenge vilkår

IOC begrunner sitt nye standpunkt med at «ingen idrettsutøvere skal forhindres fra å konkurrere på grunn av passet sitt». Det blir også vist til at et klart flertall blant utøverrepresentantene støtter en oppmykning på strenge vilkår.

Blant kravene er at utøvere ikke har vist støtte til krigen i Ukraina. Kjøll mener debatten viser at saken er «svært krevende og sammensatt».

– Gitt at det åpnes opp for deltakelse av russiske og belarusiske utøvere, må dette skje på strenge nøytralitetsbetingelser, sier hun.