FIS-sjefen frykter fallende interesse etter norsk utklassing

FIS-president Gianfranco Kasper er urolig over Norges storsuksess i ski-VM.

Gianfranco Kasper (Foto: Solum, Stian Lysberg, © SLS)
Gianfranco Kasper (Foto: Solum, Stian Lysberg, © SLS)

Han er redd interessen vil falle om ikke andre nasjoner skjerper seg og tar etter den norske modellen.

Norge tok åtte gull og totalt 19 VM-medaljer i Predazzo og Cavalese. Det ble nok en utklassing i nasjonskampen. Selv var Kasper medaljeutdeler en rekke ganger. Norges flagg og nasjonalsang var en gjenganger på Piazza dei Campioni.

– Spørsmålet er hva man skal kalle dette. Verdensmesterskap eller Norgesmesterskap? Det var jo ofte inntrykket her nede, men slik er sport. Det går i bølger. Dominansen er veldig stor i øyeblikket. Hvis den fortsetter slik, vil det bli et stort problem for de andre nasjonene, sier Kasper til NTB.

Samme i alpint
Søndag så han «endelig» at Sverige tok et gull. Samtidig ble seierspallen uten norske innslag. Favoritten Petter Northug var sjanseløs på femmila Johan Olsson så imponerende vant.

– Jeg tror også den norske dominansen vil kunne skape vanskeligheter for promoteringen av disse skiidrettene. Interessen i mediene går automatisk ned når én nasjon dominerer slik. Vi opplevde det samme i alpint med Østerrike for noen få år siden.

Kasper har oppskriften klar på hvordan det skal bli jevnere: De andre må kopiere Norges opplegg.

– Hva ønsker du skal skje?

– De andre landene må se mot Norge og gjøre akkurat det samme. Det er deres egen feil at de ikke klarer det. De må bringe sine utøvere opp på det norske nivået både ved hjelp av mer trening og alt annet som hører til toppidretten, sier Gianfranco Kasper.

Les også: Northug ga mestertrøya til gullvinner Olsson: – Vi gjør som i fotball

Møter forståelse
Skipresident Erik Røste svarer slik på utspillet:

– Jeg kan forstå at dominansen virker voldsom. Samtidig har jeg jo respekt for at de løperne som er her ønsker å gjøre det best mulig. Etter sesongen skal vi snakke om NSF kan bidra ytterligere for langrennsutviklingen utenfor Norge. Det gjør vi allerede i dag via FIS og felles samlinger med Tysklands juniorlag.

Neste ski-VM nordiske grener går i Falun om to år. (©NTB)

Hva synes du om Gianfranco Kaspers utspill? Si din mening i kommentarfeltet under!

Mer innhold fra TV 2