Fikk sjokk av landslagsvraking – nå legger han opp

Aleksander Fjeld Andersen legger opp som skiskytter i en alder av 26 år.

GIR SEG: Aleksander Fjeld Andersen har gått sine siste renn som aktiv skiskytter. Her fra sprinten for menn under verdenscupen i Holmenkollen. Foto: Terje Bendiksby
GIR SEG: Aleksander Fjeld Andersen har gått sine siste renn som aktiv skiskytter. Her fra sprinten for menn under verdenscupen i Holmenkollen. Foto: Terje Bendiksby

Det forteller han til TV 2 onsdag formiddag.

– Det var de nærmeste jeg sa det til først. Det var litt rart og det ble felt noen tårer. Det ble plutselig virkelig, men samtidig var det godt å ta et valg. Det har vært en vanskelig vår med mye følelser.

Noen dager etter NM i Alta i slutten av mars, fikk Geilo-løperen beskjeden om at han var vraket fra rekruttlandslaget.

Det til tross for meget sterke resultater, blant annet en sjetteplass under verdenscuprennet i Östersund noen uker tidligere.

SJETTEPLASS: Aleksander Fjeld Andersen under fellesstarten i Östersund. Foto: Anders Wiklund
SJETTEPLASS: Aleksander Fjeld Andersen under fellesstarten i Östersund. Foto: Anders Wiklund

Det, med flere andre sterke resultater, trodde han skulle holde til fornyet tillit.

– Jeg fikk sjokk da uttaket kom, sier en ærlig 26-åring.

– Det er brutalt, selvsagt. Men det å bli vraket kom helt uventet på meg. Du får følelsen av å bli skviset ut.

Fjeld Andersen reagerer på hvordan han har blitt behandlet.

– Jeg er skuffet. Nå har jeg vært på rekruttlag i fire år. Og i Alta satt vi og evaluerte sesongen. Tre dager etterpå – uten forvarsel – er jeg plutselig ikke med. Du får sparken på dagen uten å ha gjort noe feil. Umulig å forberede seg på, sier skiskytteren.

Fjeld Andersen jobbet med ulike alternativer for å fortsette karrieren – og prøvde i tolvte time å få til et samarbeid med langløpslaget Team Aker Dæhlie.

Det ble det til slutt ingenting av.

Han legger til:

– Men samtidig kan jeg legge opp med en følelse at jeg har oppnådd mer enn de fleste har gjort i løpet av sine karrierer.

Sportssjef Per Arne Botnan forstår skuffelsen til Fjeld Andersen.

– Jeg skjønner at han er skuffet over å ikke komme med på lag. Han har resultater som er god nok og forventet vel ut ifra det å være med videre. Men det var flere i samme kategori med gode resultater og vi har ikke plass til alle, sier Botnan til TV 2.

Han fortsetter:

– Jeg håpet at Aleks skulle ha indre motivasjon til å slå tilbake på annet lag. Vi har hatt løpere som Erlend (Bjøntegaard) og Lars Helge (Birkeland), som har satset på egenhånd og kommet tilbake.

Nå skal Fjeld Andersen bli student på heltid – enten i Oslo eller Bergen.

– Det blir gøy å gjøre nye ting, sier han.