Svensk landslagssjef til TV 2:

– Det er en forskjell mellom Norge og Sverige på det etiske og moralske

Den svenske landslagssjefen Johan Sares reagerer på astmarapporten.

Stockholm, Sverige 20151103.
Arkivbilde av Sveriges langrennssjef Johan Sares.
Foto: Jessica Gow / TT / NTB scanpix
Stockholm, Sverige 20151103. Arkivbilde av Sveriges langrennssjef Johan Sares. Foto: Jessica Gow / TT / NTB scanpix Foto: Jessica Gow / Tt

Den svenske landslagssjefen Johan Sares stiller fortsatt spørsmål ved det norske langrennslandslagets rutiner rundt bruk av astmamedisin.

Granskningsrapporten om medisinering i norsk langrenn som ble lagt fram torsdag viser at landslagene ikke har drevet uforsvarlig behandling av utøvere uten astma.

Den norske landslagssjefen, Vidar Løfshus, forklarte at han mente det var snakk om en full frifinnelse for påstanden om at de medisinerte friske utøvere.

Hans svenske kollega er fortsatt ikke overbevist.

– Det føles veldig rart at man skal kunne bruke legemidler om man ikke er syk. For meg er det bare sunn fornuft, sier Johan Sares til Expressen.

HAR ASTMA: Martin Johnsrud Sundby. Foto: Ihse, Adam
HAR ASTMA: Martin Johnsrud Sundby. Foto: Ihse, Adam

Flere ubesvarte spørsmål
Utvalget som har sett på medisinering i norsk langrenn poengterte under torsdagens pressekonferanse at de ikke hadde funnet tilfeller hvor friske utøvere hadde blitt behandlet med medisiner.

– Jeg har ingen direkte kommentar til frifinnelsen, for jeg har ikke gått gjennom rapporten. Det jeg likevel kan si er at vår oppfatning er at det er en forskjell mellom Norge og Sverige på det etiske og moralske. Jeg skal ikke si at det ene synet på det er bedre enn det andre, men det virker til å være en forskjell, sier Sares til TV 2.

Den svenske landslagssjefen mener det er flere spørsmål som står ubesvart etter at den rundt 200 sider lange rapporten ble presentert.

– Hestedoser
– Jeg undres hvordan man ser på de høye dosene med astmamedisin som ble inhalert i Martin Johnsrud Sundbys tilfelle? Er det noen som stiller seg bak ham?

– Hans tester viser at han hadde fått hestedoser, avslutter Sares til Expressen.

Dermed spørs det om Vidar Løfshus får sitt ønske oppfylt om at saken skal legges død fra svenskene og finnenes side.

– Jeg håper nå at både svenske og finske medier tar dette på alvor. Dette er en unik rapport i idrettssammenheng i Norden, og jeg håper at de ikke er like tilfeldige på kunnskap slik de har vært tidligere, men at de tar denne rapporten på alvor, sa Løfshus til NTB på Ullevaal torsdag.

Til TV 2 sier Sares at han aksepterer rapporten, men fremhever at han mener det er forskjell på moralen hos Sverige og Norge.

– At Norge nå er frikjent er noe vi bare får akseptere og like. Det var ikke så overraskende, fordi det eneste bruddet på WADAs regelverk var vel en overdosering på Martin Johnsrud Sundby. Dermed er det ikke gjort noen feil der, men det er snakk om det moralske. I Sverige har vi et medisinsk apparat og en moral som vi forholder oss til, og den virker til å være litt annerledes enn den som er i Norge.

(©NTB/TV 2 Sporten)