MØTES IGJEN: Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen, her fra pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug var tatt for doping, skal vitne i Lausanne.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MØTES IGJEN: Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen, her fra pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug var tatt for doping, skal vitne i Lausanne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Bendiksen forklarer seg i CAS

Johaug-legen reiser til Sveits for å vitne.

Tidligere landslagslege i langrenn Fredrik Bendiksen skal vitne i Therese Johaugs CAS-høring i Sveits.

– Bendiksen er opptatt av å belyse saken på best mulig måte for CAS, sier advokat Anders Schrøder Amundsen til VG.

– Opplever forholdet til Johaug som naturlig
Bendiksen har tatt på seg ansvaret for at Johaug avga positiv dopingprøve. Hun er dømt til 13 måneders utelukkelse, men Det internasjonale skiforbundet (FIS) anket saken videre til CAS.

Høringen skal foregå i Lausanne 6. juni. Nylig sa Johaug at hun ikke har snakket med Bendiksen siden saken gikk på Ullevaal stadion i januar.

– Bendiksen opplever forholdet til Johaug som naturlig. Bendiuksen er mest opptatt av å forklare CAS hvordan denne hendelsen kunne oppstå, sier Schrøder Amundsen.

Henla Bendiksen-saken
Antidoping Norge valgte å henlegge saken mot legen. Påtalenemnda i Antidoping Norge mener Bendiksen ikke handlet med forsett da han angivelig ga Johaug salven Trofodermin, som inneholdt det anabole steroidet clostebol.

– Utgangspunktet vårt er å anvende regelverket riktig, og WADA-koden krever mer for å dømme et medlem av et støtteapparat enn en utøver. En utøver kan dømmes for tilstrekkelig uaktsomhet, men en lege må ha vist et forsett. Det er strengere krav for å bli dømt som medlem av et støtteapparat, fortalte prosessfullmektig Niels R. Kiær til TV 2 Sporten den gang.

– Er regelverket feil når legen tar alt ansvar, Johaug straffes og saken mot legen henlegges?

– Vi forholder oss til regelverket, og så får det være opp til hver og en om de vil spekulere i det, svarer Kiær på TV 2 Sportens spørsmål, før han la til:

– Hvis jeg skal tenke hva WADA har tenkt, så vil jeg tro det handler om at en utøver er nærmere det som tas inn og på kroppen enn en som er med i støtteapparatet, også lege, sa han. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2