
Vil hente hjem et stjernelag av norske ryttere
Uno-X jakter en partner som kan spytte inn 50 millioner kroner i Tour de France-laget. Pengene skal blant annet gå til å hente hjem et stjernelag av norske ryttere.
Uno-X - som er mest kjent for sine selvdrevne bensinstasjoner - har frem til nå tatt hele regningen for den gigantiske satsingen på et norsk-dansk profflag. Men nå frir de til potensielle samarbeidspartnere.
– Vi ønsker å bygge prosjektet videre. Vi er derfor på jakt etter en navnepartner med skandinaviske røtter og som har Europa som sitt nedslagsfelt, sier daglig leder i Uno-X, Jens Haugland, til TV 2.
Fredag gikk det ut en melding fra mobilitetsselskapets hovedkontor til aktuelle aktører.
– Vi ser for oss muligheten til å innlemme andre merkevarer i lagnavnet når vi nå skal sykle et av verdens største idrettsarrangement. Hvis vi får napp hos en riktig partner kan det være aktuelt å skifte navn allerede i 2023, forteller han.

Uno-X vil bestå. Men som mange andre lag - eksempelvis Jumbo-Visma - åpner de for å legge til en sponsor til i lagnavnet.
100-millionerssatsing
Ifølge Haugland bruker de over hundre millioner kroner i dag for å drifte herrelaget per år. Et navnesponsorat på dette nivået vil ligge på pluss minus 50 millioner kroner. Uno-X har ingen planer om å redusere sin andel av regningen, men disse friske midlene skal komme på toppen av dagens budsjett, der de største utgiftspostene er knyttet til ryttere, organisasjonen og utstyr.
– Det handler om å forsterke satsingen ytterligere, slår Haugland fast og fortsetter:
– Vi ønsker å være offensive og bruke det momentet vi nå har til å bygge et lag som kan stå seg på denne scenen i mange år og som skal konkurrere mot verdens beste syklister.
Da må de ha gode ryttere. Målet er å bli ett av 18 World Tour-lag som er garantert plass i alle de største rittene - og som da må tåle et program som blant annet innebærer å sykle både Giro d`Italia, Tour de France og Vuelta a Espana.
– Nå handler det både om å ta vare på de rytterne vi har i emning, men også å hente noen av guttene som jeg tror har lyst til å komme hjem og være med på dette prosjektet. Vi skal fortsette å drømme stort. Nå er vi invitert til Tour de France, men vi vil gjøre oss fortjent til å bli invitert tilbake neste år. Nøkkelen da er å ikke stagnere og være fornøyd med der vi er i dag.

Dette er ønskelisten
Haugland sier rett ut at de har Tobias Foss (Jumbo-Visma), Andreas Leknessund (DSM), Jonas Iversby Hvideberg (DSM), Markus Hoelgaard (Trek-Segafredo) og Sven Erik Bystrøm (Intermarché-Circus-Wanty) i kikkerten.
De fire første har alle syklet på Uno-X tidligere, men har nå vært ute i store lag, høstet erfaring og tatt nye steg.
– Dette er gutter som vi kjenner og de fleste av dem har vokst opp i vårt system. Om det er riktig for alle parter, så er dette noen vi ønsker å bygge laget rundt - naturligvis i kompaniskap med alle de unge fremadstormende rytterne som er på vei oppover i systemet vårt.

Tour de France-sjefen med Braut Haaland-bønn til Uno-X
Uno-X-sjefen sier at det ikke er opprettet dialog med noen av dem ennå, men alle fem er på utgående kontrakter i sine respektive lag. De kan potensielt sykle for det norske profflaget fra 2024.
– Betyr dette at dere ikke har midlene til å gjøre dette selv?
– Den eieren vi har i Reitan-gruppen, som har backet oss enormt, er avgjørende for alt vi gjør. Men det er bare å sjekke budsjettene til de andre lagene vi skal konkurrere mot. Da forstår man at det er ønskelig å ha flere bein å stå på.
Ifølge ham har de største lagene - med Ineos og Jumbo-Visma i spissen - budsjetter som er tre-fire ganger så høye som 100-millionerssatsingen til Uno-X.
– Det er ikke snakk om å være på det nivået. Vi må være mer effektive og smarte. Men tiden er likevel inne for å øke satsingen. Vi trenger også inspirasjon til nye måter å tenke på. Noen ganger kan det være greit å få utvidet sin horisont.
– Dere er ikke redd for å gi fra dere styringen?
– Nei, jeg vil heller snu på det. Vi håper å kunne inspirere andre gjennom den styringen som vi har lagt opp til. Og vise at man kan skape ytterligere verdi for merkevaren gjennom den måten vi jobber på og måten vi tenker langsiktig på. Så det er ikke snakk om å gi fra seg styringen, men å forsterke prosjektet i skandinavisk skala.

Frierferd
Uno-X har allerede vært ute på en frierferd hos flere potensielle aktører og fortalt om satsingen. Så langt har ingen bitt på, men nysgjerrigheten har vært stor og mange har vært opptatt av om de skal sykle Tour de France. Onsdag kom gjennombruddet da ASO offentliggjorde at Alexander Kristoff og co inviteres til sommerens store eventyr.
– Dette er et langsiktig og nitidig arbeid som ikke er preget av de raskeste gjennombruddene. Men dette handler også litt om kultur. Det har vært uvant for lille Norge å forholde seg til at vi har et lag som skal delta i et ritt som Tour de France, på samme måte som vi må gni oss litt i øynene over det som skjer med Casper Ruud, Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen. De tradisjonelle idrettene - og da spesielt de som er knyttet til snø - vil alltid stå sterkt i Norge. Men vi har allerede sett at det er i endring og at store aktører knytter seg til andre enn vinteridrettene.
– Burde det norske selskapet Visma - som er delsponsor hos Jumbo-Visma - heller vært hos dere?
– Nei, det vil jeg ikke ha sagt. Deres hovedmålsetting var å vokse i BeNeLux-landene. Det var et genialt trekk av dem å gå inn i et nederlandsk lag, som vant Tour de France med Jonas Vingegaard i sommer. Det har definitivt kastet av seg, svarer Haugland.
– Hva får de som eventuelt går inn med 50 millioner kroner igjen for dette?
– De vil få langsiktig eksponering knyttet til et meget attraktivt sykkelprosjekt i sine kjerneområder i verden.