Tynn suppe om tykt blod?

Dokumentarprogrammet «Blodracet innom skidsporten» ble sendt på svensk TV onsdag kveld, til tross for sterke protester og trussel om søksmål fra Norges Skiforbund.

Bjørn Dæhlie, Erling Jevne og Marit Mikkelsplass ble alle nevnt som eksempler på løpere med unormalt høye blodverdier på slutten av 1990-tallet, og alle tre ble intervjuet i programmet.

Vegard Ulvang var derimot klippet ut av programmet som ble vist.

Andre løpere som får pekefingeren rettet mot seg er Vladimir Smirnov, Silvio Fauner, Manuela Di Centa, Jukka Hartonen og Lars Håland.

Det er SVTs Finland-korrespondent Hasse Svens som har gravd i problematikken rundt blodverdier i langrennssporten, og mye av programmet er bygget rundt en liste med blodverdier han fikk fra Finlands tidligere landslagstrener Kari-Pekka Kyrö, som var sentral i dopingskandalen i 2001.

Listen gir verdiene for de 40 løperne som ble trukket ut til blodtest i forkant av et verdenscuprenn i Lahti i 1997. I dokumentaren gås det i svært liten grad inn på de innvendingene flere eksperter på vegne av Norges Skiforbund har anført mot den upålitelige testmetoden som ble brukt den gang. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2