TØFF TID: Tom Tvedt fortlate om tunge opplevelser fra talerstolen fredag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
TØFF TID: Tom Tvedt fortlate om tunge opplevelser fra talerstolen fredag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Tvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata

Idrettspresident Tom Tvedt snakket om et tøff tid da åpenhetsdebatten raste som hardest.

– Jeg ble spyttet etter på gata. Dere kan kjenne på følelsen av å bli latterliggjort i polkøen for å kjøpe en flaske rødvin som en gave, sa Tvedt i sin tale på Idrettstinget fredag.

Han snakket om tiden der mediene daglig hadde oppslag om blant annet reiseregninger.

– I perioder var jeg ganske kjørt og langt nede. Jeg har stått i det fordi idrettsgleden betyr så mye mer. Ja, jeg gjorde tabber og gjorde meg bort på NRK. Jeg forsto ikke hvor stor denne saken var, sa Tvedt.

– Det var mange som kunne bli kastet under bussen i denne prosessen. Det har ikke skjedd. Idrettsstyret gikk i krigen for dere alle.

Tvedt er en av tre kandidater til å bli valgt som idrettspresident søndag. De to andre er Sven Mollekleiv og Berit Kjøll.

– Gleder meg

Det kan gå mot en mer dramatisk presidentkamp på idrettstinget enn mange ser for seg. Sven Mollekleiv er favoritt, men Tom Tvedt har fått opp farten.

Etter det NTB kjenner til skal det være bevegelse i stemmesituasjonen. Mollekleiv har en god stund vært pekt ut av flere som en soleklar «frontrunner».

– Jeg gleder meg, sa Mollekleiv til NTB noen minutter før tinget ble åpnet.

Kort etter møtte han presidentutfordrer Berit Kjøll inne i salen. Sistemann i løpet er sittende president Tvedt.

Valget av styreleder skjer søndag med start 09.00. Innen den tid har også trolig den elektroniske avstemmingsløsningen kommet i gjenge og blitt håndterbar for alle stemmeberettigede.

Den fungerte ikke bra da tinget ble åpnet.

Tøft

Tvedt gikk i sin tale fredag offensivt til verks. Han pekte på punkt etter punkt som han og Idrettsstyret ifølge ham har fått gjennomført.

– Vi lovte at vi skulle overlevere norsk idrett i bedre tilstand enn da vi overtok (i 2015). Det gjør vi, sa Tvedt.

Det jobbes allerede hardt i kulissene for å skape allianser før valgene. Det vil fortsette på Lillehammer der tinget starter fredag. Det er to store middager på planen. De skjer fredag og lørdag.

Nachspielene kan komme til å spille inn.

– Det blir livsfarlig å legge seg. Man må nok stå gjennom noen ekstra glass rødvin. Alt kan skje her, sier et tingdelegat til NTB.

Vedkommende ønsker ikke å stå fram ved navn.

Loddtrekning

I henhold til NIFs lov vil en president bli valgt med alminnelig flertall, altså over 50 prosent av stemmene. Dersom det blir kampvotering mellom flere kandidater, gjennomføres det antall valgrunder som kreves inntil en kandidat oppnår alminnelig flertall.

Står to kandidater tilbake og disse oppnår like mange stemmer, avgjøres valget ved loddtrekning.

Kilder NTB var i kontakt med torsdag mente at stemme-stillingen mellom Mollekleiv og Kjøll da var cirka «70-50 og 65-45», men at «ting absolutt kunne skje i dagene som kommer.»

Totalt er det 166 stemmeberettigede. På idrettstinget har særforbundene (54) og idrettskretsene stemmerett, 75 stemmer på hver.

Hele idrettsstyret sitter også på hver sin stemmerett. Det samme gjør Norges IOC-representant Kristin Kloster Aasen og tre representanter for utøvere.

Idrettspresidenten velges for en periode på fire år. Tvedt ble valgt i 2015.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2