Tandrevold går ikke flere renn i OL: – Hjertet mitt er knust

Ingrid Landmark Tandrevolds OL er over etter kollapsen. Hun reiser hjem ved første anledning.

En gråtkvalt Ingrid Landmark Tandrevold møtte mandag morgen opp i pressesonen etter søndagens jaktstart. Der ble det informert om at hun kommer til å reise hjem fra OL så snart som mulig.

– Jeg er selvfølgelig veldig lei meg. Hjertet mitt er knust. Det er klart at konkurransehodet mitt aller helst ønsker å gå skirenn, sier Tandrevold før gråten tar henne.

Det er det medisinske apparatet som har anbefalt 25-åringen å prioritere å komme til hektene igjen, fremfor å fortsette OL-deltakelsen. Det skjer etter at hun kollapset på søndagens jaktstart.

– Det er bestemt at jeg ikke får lov til å gå flere distanser i OL. Det er gjort av helsemessige årsaker. Jeg reiser hjem til Norge ved første mulighet, og kommer ikke til å stille på stafett eller fellesstart, forklarer Tandrevold, som erstattes av Karoline Knotten på stafetten.

25-åringen var synlig preget da hun fortalte om søndagens kollaps.

– Jeg hadde en av mine beste dager på jobben, til den plutselig var den verste. Jeg følte at jeg kjempet alt jeg kunne, men så vidt klarte å flytte beina fremover. Det er klart det er fortvilende når det er 200 meter igjen til mål, og du tenker at du må bryte, forteller hun.

Tandrevold sier hun ikke har rukket å tenke på fremtiden som skiskytter.

– Akkurat nå tenker nok ikke toppidrettshodet mitt så mye lenger enn to dager fram. Det er nok liten vits å tenke på før jeg får en god vurdering av situasjonen hjemme, sier Tandrevold.

– Vil ha henne bra igjen

Det er landslagslege Lars Kolsrud som har bestemt at Tandrevold ikke får gå flere renn i OL. Han forklarer avgjørelsen slik:

– Da hun ble så fortumlet som hun ble, ønsker vi ikke å ta noen sjanser. Vi vil ha henne bra igjen, vi vil ha henne hjem og vi vil ha henne ordentlig undersøkt. Vi tror ikke det er riktig å undersøke henne i Kina, sier Kolsrud.

Han forklarer at det finnes noe hjertemedisinske ting som spesielt for toppidrettsutøvere når de tar seg helt ut, og at det derfor vil være feil å la Tandrevold konkurrere videre før hun er ordentlig undersøkt.

Legen peker også på at forholdene i Beijing er krevende:

– Her er kulde, høyde, tungt føre og OL. Det ønsker vi ikke å utsette henne for, før vi har undersøkt henne ordentlig. Ingrid har hatt en historie med hjertet og vi har sagt her at hun har gått på en høydesmell, sier Kolsrud.

I januar i fjor måtte Tandrevold gi seg under et verdenscuprenn i Oberhof. Den gangen fikk hun hjerteflimmer på vei ut av matten etter siste skyting.

På spørsmål om det samme kan ha skjedd under søndagens jaktstart, svarer legen slik:

– Hjerteflimmer er en diagnose som må stilles på EKG. Hvilket ord vi skal sette på det, tror jeg vi skal vente med. Men hun stoppet helt opp, og det skal vi undersøke ordentlig. Da skal både hjerte og lunger undersøkes.

Kolsrud sier søndagens undersøkelser av Tandrevold, viste at hun allerede var mye bedre.

– I dag tidlig hadde hun stått opp vært ute og handlet, jeg var veldig glad for å se den gamle Ingrid tilbake, sier legen mandag morgen.

Takket for støtten

Søndag kveld la Tandrevold ut et innlegg på Instagram hvor hun takket for alle meldingene hun hadde mottatt etter kollapsen.

– I dag nådde jeg et nytt bunnpunkt. Toppidrett føles ikke alltid rettferdig, synes jeg. Tusen takk for alle meldingene jeg har fått. Dere er de beste. Jeg kjemper videre, skrev hun på Instagram.

Relatert

Mer innhold fra TV 2